Tgrt Haber

Nijer'den iki ülkeye sınırlarına girmek için onay! Savaş çanları çalıyor

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
25 Ağustos 2023 09:45 - Güncelleme : 25 Ağustos 2023 10:45
Nijer'den iki ülkeye sınırlarına girmek için onay! Savaş çanları çalıyor

Nijer'de savaş endişesi yaşanıyor. Nijer, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) olası askeri müdahalesine karşı Burkina Faso ve Mali'ye sınırlarına girme izni verdi.

Nijer​, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) olası askeri müdahalesine karşı Burkina Faso​ ve Mali​'ye sınırlarına girme izni verdi. Nijer Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Oumarou İbrahim Sidi tarafından devlet televizyonundan okunan bildiride, Burkina Faso ve Mali'ye, güvenlik güçlerine saldırı durumunda Nijer topraklarına müdahale etme yetkisi veren anlaşmayı imzalanmasından memnuniyet duyulduğu kaydedildi. 

Mali Dışişleri Bakanı Abdoulaye Diop ve Burkina Faso Dışişleri Bakanı Olivia Rouamba dün Niamey'i ziyaret etmiş ve Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli geçiş hükümetinin lideri General Abdurrahmane Tchiani ile görüşmüştü.

ECOWAS​'TAN ASKERİ MÜDAHALE KARARI

ECOWAS ülkelerinin genelkurmay başkanlarının, dün Gana'nın başkenti Akra'da düzenledikleri toplantıda Nijer'e askeri müdahalenin tarihinin belli olduğu duyurulmuştu.

ECOWAS, askerlerin emir gelir gelmez müdahaleye hazır olduğunu ilan etmiş ancak bu olası operasyonun hangi tarihte başlayacağı bilgisini paylaşmamıştı.

Askeri yönetimlerin görevde olduğu Burkina Faso ve Mali de daha önce yayınladıkları ortak bildiriyle, ECOWAS'ın Nijer'deki darbenin seyrini değiştirmek üzere başlatmayı planladığı askeri operasyona karşı Nijer'in yanında olduklarını açıklamışlardı. Bildiride, Nijer'e karşı herhangi bir askeri müdahalenin Burkina Faso ve Mali'ye karşı savaş açmak olduğu uyarısında bulunulmuştu.

NİJER'DE DARBE

Nijer’in devrik lideri Devlet Başkanı Muhammed Bazoum, 26 Temmuz'da Muhafız Alayı tarafından Başkanlık Sarayı'nda alıkonulmuş, sonrasında Ordu Sözcüsü Amadou Abdramane ulusal kanalda darbe bildirisi okumuştu. Abdramane, anayasanın feshedildiğini, tüm kurumların askıya alındığını ve ülkenin sınırlarının kapatıldığını açıklamıştı.

Nijer'den iki ülkeye sınırlarına girmek için onay! Savaş çanları çalıyor

Askeri darbenin ardından geçiş hükümeti kurulmuş, darbeye liderlik eden 62 yaşındaki Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani olarak da bilinen Abdourahmane Tchiani, "Vatanı Koruma Ulusal Konseyi"nin başkanı olmuştu.

Nijer'de 1960'ta Fransa'dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana 4 darbe yaşandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...