Tgrt Haber

Pakistan'daki seçimlerde tutuklu eski Başbakan İmran Han'ın partisi birinci sırada

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
11 Şubat 2024 14:42 - Güncelleme : 11 Şubat 2024 14:57

Pakistan'da tutuklu eski Başbakan İmran Han'ın partisi Pakistan Adalet Hareketi (PTI) seçimi birinci sırada tamamlarken eski Başbakan Navaz Şerif’in liderliğini yaptığı Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) ise ikinci sırada tamamladı.

Pakistan'da Ulusal Meclis ve eyalet meclisleri için 8 Şubat’ta düzenlenen seçimlerde, eski Başbakan İmran Han'ın partisi Pakistan Adalet Hareketi (PTI), destekli bağımsız milletvekilleri 101, PML-N 75 ve Bilaval Butto Zerdari'nin liderliğini yaptığı Pakistan Halk Partisi (PPP) 55 sandalye kazandı.

Ulusal Meclisteki 2 sandalye için seçimler, sırasıyla bir milletvekili adayının ölümü ve oy verme işleminin tamamlanamaması nedeniyle daha sonra gerçekleştirilecek.

Ulusal Meclis ve eyalet meclisleri için 8 Şubat’ta düzenlenen seçimleri, eski Başbakan İmran Han'ın partisi PTI destekli bağımsız milletvekilleri birinci, eski Başbakan Navaz Şerif’in liderliğini yaptığı PML-N ise ikinci sırada tamamladı.

EN FAZLA KOLTUK İMRAN HAN'IN PARTİSİNDE

Pencap Eyalet Meclisinde PTI 138, PML-N 137, PPP ise 10 sandalye elde etti. Hayber Pahtunhva’da Eyalet Meclisi için açıklanan sonuçlara göre, PTI 90 sandalye kazandı, PML-N 5, PPP ise 4 sandalye elde etti. PTI, Hayber Pahtunhva eyaletinde seçimleri açık ara önde tamamladı. Belucistan Eyalet Meclisinde PPP 11, PML-N 10 ve PTI 6 sandalye kazandı. Sind Eyalet Meclisinde PPP, seçimi önde tamamladı. Eyalet Meclisinde PTI 13, MQM-P 28 ve PPP 84 sandalye kazandı.

Pakistan'daki seçimlerde tutuklu eski Başbakan İmran Han'ın partisi birinci sırada - 1. Resim

GÖREV SÜRESİ 5 YIL

Seçime katılım oranına ilişkin henüz veri açıklanmadı.

Pakistan'da 2013'te seçime katılım oranı yüzde 55,02, 2018'de yüzde 51,7 olarak gerçekleşmişti.

Ülkede 5 yıl yasama görevini yürütecek Pakistan Ulusal Meclisi ve eyalet meclislerinin seçimi için yerel saatle 8 Şubat 08.00'de başlayan oy verme işlemi, 17.00'de sona ermişti.

İMRAH HAN SİYASİ YASAKLI

Eski Başbakan İmran Han, devlet hediyelerini satma ve mal varlığını gizleme suçlarını içeren Toshakhana davası kapsamında 3 yıl hapis cezasına çarptırılmış, 5 Ağustos’ta tutuklanmıştı. Pakistan Seçim Komisyonu ise 8 Ağustos’ta Han'ın 5 yıl süreyle siyasetten men edilmesine karar vermişti.

Han, devlet sırlarının sızdırılması, şiddetli protestoların düzenlenmesi ve ulusal güvenliği tehlikeye atmak gibi hakkında farklı suçlamalar da bulunuyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...