Tgrt Haber

Polonya'da Wagner alarmı! Başbakan'dan 'tehlike' açıklaması

30 Temmuz 2023 09:50 - Güncelleme : 30 Temmuz 2023 09:57
Polonya'da Wagner alarmı! Başbakan'dan 'tehlike' açıklaması

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Belarus'taki Rus Wagner grubuna ait paralı askerin sınırlarına yaklaştığını belirterek, "Şimdi durum daha da tehlikeli hale geliyor" dedi.

Rusya​ ile Ukrayna​ arasındaki kanlı savaş tüm şiddetiyle sürerken savaşa çekilme korkusu yaşayan ülkelerden Polonya​'dan dikkat çekici bir açıklama geldi.  Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki​ Belarus'taki Rus paramiliter şirketi Wagner​ grubuna ait paralı askerlerin kendi ülke sınırlanına yaklaştığını söyledi.

"HİBRİT SALDIRIYA DOĞRU BİR ADIM"

Wagner'e ait 100'den fazla paralı askerin Litvanya ile Polonya arasında Baltık Denizi kıyısında yer alan Rusya'nın Kaliningrad bölgesine ilerlediğini belirten Başbakan Morawiecki, "Şimdi durum daha da tehlikeli hale geliyor. Bu kesinlikle Polonya topraklarında daha fazla hibrit saldırıya doğru bir adımdır" ifadelerini kullandı.

Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski de dün yaptığı açıklamada, "Wagner'in dahlinin olduğu ciddi hadiselerin" yaşanması durumunda Polonya, Litvanya ve Letonya’nın Belarus'a sınırlarını ortaklaşa kapatabileceklerini açıklamıştı.

"DÜNYANIN İKİNCİ ORDUSU YAPACAĞIZ" DEMİŞTİ

Rus özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, beraberindeki savaşçılarla haziranda Rus yönetimine karşı silahlı isyan başlatmıştı. İsyan, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun araya girmesiyle sona ermişti.

Prigojin'in, Belarus'a gitmesi sonrasında Wagner'in ülkeye yerleşmesi için öneride bulunan Lukaşenko, Belarus ordusunun, Wagner savaşçılarının tecrübelerinden yararlanabileceğini kaydetmişti. Wagner'in kurucusu Prigojin, 19 Temmuz'da, paralı savaşçılarının Belarus topraklarına geldiğini bildirmişti. Belarus ordusunu "dünyanın ikinci ordusu" yapma sözü veren Prigojin gerekirse onların yanında yer alacaklarını dile getirmişti.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...