Tgrt Haber

Prigojin için gizli emir ortaya çıktı! Putin yetki verdi, bakanlık engelledi: Suriye ve Afrika'dan silin

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: Ajanslar, Türkiye Gazetesi
28 Ağustos 2023 12:12 - Güncelleme : 28 Ağustos 2023 12:17
Prigojin için gizli emir ortaya çıktı! Putin yetki verdi, bakanlık engelledi: Suriye ve Afrika'dan silin

Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin'in ölümünün ardından yeni detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Putin'in zamanında Prigojin'e yurt dışında faaliyet için izni verse de Rusya Savunma Bakanlığının gizlice Wagner'in Suriye ve Afrika'daki hareketlerini engellediği ortaya çıktı.

Rusya'nın başkenti Moskova yakınlarında şüpheli şekilde düşen özel jette olduğu ve düşüşle beraber öldüğü söylenen Wagner lideri Yevgeni Prigojin hakkında birçok komplo teorisi ve iddialar ortaya atılmıştı. Rusya Araştırma Komitesi'nden dün yapılan açıklamayla gündemi meşgul eden soru işaretleri ortadan kalkmış ve Prigojin'in ölümü tescillenmişti.

Prigojin'in ölümünün ardından birçok gerçek de gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Rusya lideri Vladimir Putin'in isyandan önce Wagner lideri Prigojin'e yurt dışında faaliyet izni verdiği ancak Rusya Savunma Bakanlığının grubun Suriye ve Afrika'daki hareketlerini engellediği ortaya çıktı.

Prigojin'in içinde bulunduğu uçağın düşmesinden kısa süre önce Sergey Şoygu'nun yardımcısı Yunus-bek Yevkurov'un Suriye'de olduğu ortaya çıktı. Ziyaretin ardından Suriyeli yetkililer, Wagner'in paralı Eylül sonuna kadar ülkeyi terk etmesini istediği öğrenildi.

Şoygu, Wagner'in kullandığı uçakların Suriye'nin başkenti Şam'a inişini durdurmayı denediği iddia edildi. İddiaların sahibi Gazeteci Zakharov'a göre, böylece Orta Afrika Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı'nın Wagner Grubu'na tahsis ettiği uçaklar Suriye'yi kullanamayacaktı.

Wagner'in cephane ve paralı asker sevkiyatı için Rus uçaklarını kullanması zaten yasaktı. Sergey Şoygu'nun yardımcısı Yevkurov'un ayrıca Libya ile de temas kurarak buradaki Wagner varlığının bitmesi için çalışmalar yaptığı ortaya çıktı.

NE OLMUŞTU?

Rusya'yı iç savaşın kıyısına sürükleyen paralı asker grubu Wagner'in lideri Yevgeny Prigojin'in de içinde olduğu belirtilen uçak Moskova yakınlarında düştü. Wagner lideri Prigojin'in de düşen özel jette bulunduğu belirtildi. Uçaktaki 3'ü mürettebat 10 kişinin öldüğü açıklandı. Yolcu listesini yayınlayan Rusya Sivil Havacılık Otoritesi, Prigojin ve Wagner'in iki numaralı ismi Dmitry Utkin'in de düşen uçakta olduğunu açıkladı.

Kaynak: Ajanslar, Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...