Tgrt Haber

Prigojin'den sonra Wagner'i kim yönetecek? Rus istihbaratı devrede 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Independent, BBC
26 Ağustos 2023 13:00 - Güncelleme : 26 Ağustos 2023 13:13
Prigojin'den sonra Wagner'i kim yönetecek? Rus istihbaratı devrede 

Wagner’in A takımının öldüğü uçak kazasının ardından askeri yapının başına kimin geçeceği merak konusu. Uzmanlara göre Rus istihbaratı devrede… 

Rusya’nın paralı asker grubu Wagner​’in kurucusu Yevgeny Prigojin​ de aralarında olduğu A takımı bir uçak kazasında hayatını kaybetti. Peki bundan sonra Wagner’in başına kimi geçecek? Progojin'in yolcu listesinde olduğu uçağın düşmesinin ardından kurduğu Wagner grubunun geleceği hakkında Batılı yorumcular farklı tahminlerde bulunuyor. Yevgeny Prigojin paralı asker grubu Wagner'i kurmak için neredeyse on yılını harcadı.
Rusya​'nın Ukrayna​ savaşında kilit rol oynadı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin​'in Afrika ve Suriye'de müttefikler edinmesine yardımcı oldu. Batılı güvenlik yetkilileri Wagner liderinin yerine kimin geçeceği ve bir zamanlar yönettiği paralı askerlere ne olacağı konusunda farklı tahminlerde bulunuyor.

WAGNER VARLIĞINI DEVAM ETTİRECEK 

BBC'ye konuşan Londra merkezli savunma ve güvenlik alanında çalışma yapan düşünce kuruluşu RUSI'den araştırmacı Dr. Joana de Deus Pereira, Prigojin'in ölümünün grubun muhtemelen yeniden yapılanmasına neden olacağını söyledi. Ancak Wagner'in operasyonlarının Prigojin'in liderliği altında olduğu gibi devam etmesi olasılığının yüksek olduğunu şöyle ifade etti: "Kuruluş gelecekte muhtemelen başka bir isimle varlığını sürdürecek; uyum sağlama ve dönüşüm kapasitesine sahip olduğunu zaten kanıtladı. Wagner'e tek adam organizasyonu olarak değil, bir ekosistem olarak, Afrika gibi yerlerde başları ve çok çeşitli çıkarları olan bir hidra olarak bakmalıyız."

Kazada öldü

GRUPTAN BİRİ BAŞA GEÇECEK 

Atlantik Konseyi Güvenlik Analisti Ruslan Trad BBC'ye verdiği demeçte, Prigojin'in yerine Rusya'nın askeri istihbarat servisi GRU ile bağlantılı birinin gelebileceğini belirtti. Ona göre Putin'in önündeki asıl zorluk paramiliter operasyonları finanse edecek kadar zengin ve kendisini destekleyen birini bulmak: "Yeni bir finansör bulmanın daha zor olacağını düşünüyorum, çünkü Wagner'in iyi komutanları olsa da burada önemli olan para. Putin'in çevresinden birini bu role yerleştirebilirler."

ADAYI KREMLİN SEÇECEK 

Wagner'in Yükselişi isimli belgeseli yapan gazeteci Benoit Bringer, BBC'ye güçlü adaylardan birinin GRU'nun başındaki General Andrey Averyanov olduğunu söyledi. "Putin'in geçişi planlamak için zamana ihtiyacı var gibi görünüyor. Prigojin'den kurtulmak için iki ay beklemesinin sebebi bu olabilir" diye ekledi.RUSI'den Emily Ferris Moskova'nın Prigojin'e benzer adayları tehlikeli görebileceği ve bu nedenle Kremlin'in seçtiği adayla ilerleneceği beklentisini paylaştı.

ABD tarafından fonlanan Radio Free Europe 273 çadırdan 101'inin halihazırda bozulduğunu söylemişti. Yine de Wagner savaşçılarının geleceği belirsiz; sosyal medyada yer alan bazı hesaplar, Prigojin'in ölümünden Putin'i sorumlu tutan askerlerin onu tehdit ettiğini iddia etti. Birçok uzman, Wagner'in kıtadaki operasyonlarının dağınık yapısı nedeniyle Prigojin'in ölümünden etkilenmeyeceğini savunuyor.

 

Kaynak: Independent, BBC

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...