Tgrt Haber

Putin'in 'Türkiye'ye planı' dünyayı salladı! Doğal gaz için e-ticaret platformu

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber
30 Temmuz 2023 14:26 - Güncelleme : 30 Temmuz 2023 14:54
Putin'in 'Türkiye'ye planı' dünyayı salladı! Doğal gaz için e-ticaret platformu

Putin, Türkiye'de kurulması planlanan gaz dağıtım merkezi ile ilgili yeni planını duyurdu. Gazın depolaması yerine e-ticaret platformu fikrini öne süren Rus liderin sözleri dünya genelinde geniş yankı buldu.  

Rusya​ ile Ukrayna​ arasındaki savaşın enerji konusunda global çapta neden olduğu krizin seyri merak edilirken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin​'den gelen "Türkiye" açıklaması geniş yankı buldu.

E-TİCARET PLATFORMU FORMÜLÜ

Rusya - Afrika zirvesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Putin, Türkiye’de kurulması planlanan doğal gaz​ dağıtım merkezi ile ilgili konuştu. Söz konusu planın hala gündemlerinde olduğunu belirten Rus lider, "Açıklığa kavuşturmak istiyorum ki, bu petrol ve petrol deposu değil, bu gaz. Türk dostlarımız da biliyor, elektronik ticaret platformu oluşturmaktan bahsediyoruz. Orada büyük miktarlarda gaz depolamayacağız. Böyle bir elektronik ticaret platformunu organize etmek için uygun bir yer. Çünkü Türkiye​, Avrupa için bir transit ülkesi haline geldi" ifadelerini kullandı.

Putin'in ilk kez gündeme getirdiği e-ticaret platformu fikri sürpriz olarak karşılanırken dünya medyası açıklamaya flaş haber manşetlerine taşıdı. İşte Putin'in açıklamalarının yansımaları:

"FİKİR HÂLÂ MASADA!.."

ABD merkezli ekonomi gazetesi Bloomberg haberi, "Putin: Türkiye'de doğal gaz üssü için Rus planı hâlâ gündemde" başlığı ile servis etti. Haberde, "Başkan Putin'e göre, Türkiye'de bir gaz merkezi oluşturma fikri hala masada ve ancak kurulursa, büyük hacimli Rus gazını depolamak için fiziksel bir tesis yerine elektronik bir ticaret platformu olacak" denildi.

France 24, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'de önerilen bir Rus gaz merkezinin henüz gündemden düşmediğini söyledi" başlığı ile verdiği haberde şu değerlendirmelerde bulundu: Çok sayıda Avrupa ülkesi, Ukrayna savaşı ve yaptırımlar nedeniyle Rusya’dan doğal gaz ithalatını durdururken, Avrupa'da kışın beklentinin aksine sert geçmemesi büyük bir enerji krizinin yaşanmasının önüne geçmişti. Avrupa ülkeleri Rusya'nın Ukrayna'daki faaliyetlerine tepki olarak Rusya'dan yaptığı ithalatı keskin bir şekilde kestikten sonra Moskova enerji ihracatını yeniden yönlendirmeye çalışırken Putin geçen yıl Türkiye'de bir Rus gaz merkezi oluşturma fikrini önerdi. İki lider yakında bir telefon görüşmesi gerçekleştirecek."

GÖZLER TELEFON GÖRÜMESİNDE

Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden Proto Thema, Rusya'nın Türkiye'de doğal gaz satışı için depolama değil, çevrimiçi bir platform oluşturmak istediğini yazdı. Haberde, "Avrupa ülkeleri Ukrayna'nın işgaline tepki olarak Rusya'dan ithalatlarını keskin bir şekilde kestikten sonra Moskova başka gaz ihracat koridorları ararken, Putin bu fikri Türkiye'ye geçen yıl önermişti" ifadelerine yer verildi.

Alman gazetesi Handelsblatt'ın internet sitesi, Putin'in Erdoğan ile önümüzdeki hafta bir telefon görüşmesi gerçekleştireceğini yazarken Türkiye'nin tahıl anlaşması için kilit bir rol oynadığını hatırlattı.

Rus Haber Ajansı Tass ise "Putin projenin büyük miktarda gazın depolanmasını değil, elektronik bir ticaret platformunun oluşturulmasını içerdiğini vurguladı" ifadelerine yer verdi.

TÜRKİYE'YE MÜZAKERE DAVETİ

Öte yandan Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi Rusya'nın davet edilmediği Ukrayna müzakerelerini sayfasına taşıdı. WSJ haberinde organizasyonun 5 Ağustos'ta başlayacağı ve 30'a yakın ülkenin temsilcisinin Cidde'de bir araya gelmesinin beklendiği bilgisine yer verirken, davet edilen ülkeler arasında Türkiye'nin de bulunduğunun altını çizdi.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...