Putin'den Batı'ya 'Karadeniz' gözdağı: Ukrayna'ya giden her gemi askeri kargo sayılacak!
Tahıl anlaşmasının askıya alınmasına karşı Rusya'yı devre dışı bırakacak yeni anlaşma arayışları gündemdeyken Rusya'dan ise karşı hamle geldi. Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz'den Ukrayna limanlarına giden tüm gemilerin potansiyel askeri yük taşıyıcısı olarak değerlendirileceğini duyurdu. Açıklamada, "Bu tür gemiler, Ukrayna'da Kiev rejimi tarafında çatışmaya müdahil olmuş olarak değerlendirilecektir" denildi.
Rusya'nın Tahıl Koridoru Anlaşması'nı askıya almasına karşı dünyadan tepkiler sürerken Rusya'dan önemli bir açıklama geldi.
Rusya Savunma Bakanlığı, 20 Temmuz'dan itibaren Karadeniz'den Ukrayna limanlarına giden tüm gemilerin potansiyel askeri yük taşıyıcısı olarak değerlendirileceğini duyurdu.
"GEÇİCİ TEHLİKE BÖLGESİ"
Açıklamada, "Bu tür gemiler, Ukrayna'da Kiev rejimi tarafında çatışmaya müdahil olmuş olarak değerlendirilecektir" denildi. RIA'nın aktardığına göre bakanlık, bu nedenle Karadeniz'in kuzeybatı ve güneydoğusundaki uluslararası suları seyri için "geçici tehlike bölgesi" olarak duyurdu.
Tahıl anlaşması konusunda Rusya'yı devre dışı bırakacak yeni anlaşma arayışları gündemdeyken Ukrayna Devlet Bşkanı Zelenski, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres'e gönderdiği mektupta "Tahıl Anlaşması Rusya olmadan da devam edebilir. Rus çılgınlığından korunmalıyız" ifadelerini kullanmıştı.
ZELENSKİ'DEN SALDIRIYA TEPKİ
Dün gece Rusya’nın Karadeniz Tahıl Girişimi’ne dahil olan liman altyapı tesislerini bombalamasına da tepki gösteren Zelenski, Rusya'nın kasıtlı olarak Ukrayna'nın tahıl ticaretini hedef aldığını söyledi.
Tahıl anlaşmasını Rusya'nın bitirme kararı uluslararası gündemde konuşulmaya devam ederken ABD'den AB'ye pek çok cepheden Rusya'yı anlaşmayı devam ettirmeye çağıran açıklamalar gelmişti.
Rusya ise kendi şartları yerine getirilene kadar anlaşmayı tanımamakta kararlı.
RUSYA'DAN 3 AY SÜRE
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova anlaşmanın devam etmesi için sundukları şartların yerine getirilmesi gerektiğini açıkladı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler'in 3 ay içinde Rusya'nın tarım ürünü ihracatıyla ilgili protokollerin uygulanmasını sağlamadığı taktirde, Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden taşınmasına izin veren bir anlaşma için masaya oturmayacaklarını söyledi.