Tgrt Haber

Rusya'nın kararına dünyadan tepki: Gıdayı silah gibi kullanma

17 Temmuz 2023 15:11 - Güncelleme : 17 Temmuz 2023 16:30
Rusya'nın kararına dünyadan tepki: Gıdayı silah gibi kullanma

Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı Rusya'nın askıya almasının ardından dünyadan tepkiler gecikmedi. Avusturya, Rusya'ya gıdayı silah olarak kullanmaması gerektiğini söyledi.

Türkiye​, Rusya​, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında 22 Temmuz 2022'de imzalanan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması askıya alındı. Kremlin'in açıklamasının ardından dünyadan tepkiler gecikmedi. Almanya, Rusya'dan kararı gözden geçirmesini istedi ve anlaşmayı uzatma çağrısı yaptı.

Avusturya da, Rusya'ya Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın acil uzatılması çağrısında bulundu. Avusturya Dışişleri Bakanlığı, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na ilişkin Twitter'dan “Gıda silah değildir” etiketiyle paylaşımda bulundu.

Paylaşımda, “Rusya’yı Karadeniz Tahıl Girişimi’nin uzatılmasını acil kabul etmeye çağırıyoruz. Bu küresel gıda güvenliği için çok önemli. Ayrıca ihtiyaç sahiplerine de milyonlarca ton tahıl ve tohum sağlıyor” ifadesine yer verildi.

Rusya'nın kararına dünyadan tepki: Gıdayı silah gibi kullanma

AVRUPA KOMİSYONU BAŞKANI: ŞİDDETLE KINIYORUM

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, Rusya’nın Tahıl Anlaşması’ndan çekilmesi sonrası sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Rusya’nın, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye’nin tüm çabalarına rağmen Karadeniz Tahıl Anlaşması'nı feshetme yönündeki küçümseyen hareketini şiddetle kınıyorum. Avrupa Birliği (AB), dünyadaki savunmasız kişiler için gıda güvenliğini sağlamaya çalışıyor. AB Dayanışma Yolları, tarımsal gıda ürünlerini Ukrayna’dan küresel pazarlara getirmeye devam edecek” dedi.

HOLLANDA: TAMAMEN AHLAKSIZLIK

Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra ise yaptığı açıklamada, “Rusya’nın Karadeniz Tahıl Girişimi’ni engellemesi hayal kırıklığıdır. Anlaşmanın uzatılması, gıda fiyatlarının yükselmesini ve piyasa istikrarsızlığını önlemek için önemli. Rusya’nın gıdayı silah haline getirmeye devam etmesi tamamen ahlaksızlıktır. Rusya’yı gecikmeden Karadeniz Tahıl Anlaşması'nın uygulanmasına devam etmeye çağırıyoruz. Çözüm bulma çabalarında BM, AB ve Türkiye’yi destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

RUSYA: ANLAŞMA ŞARTLARI YERİNE GETİRİLMEDİ

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, 17 Temmuz'a kadar uzatılan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na ilişkin yaptığı açıklamada, “Tahıl koridoru anlaşması fiilen son buldu, durduruldu. Rusya, ilgili şartlar uygulanır uygulanmaz derhal tahıl anlaşmasına geri dönecek. Anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmı yerine getirilmedi” ifadesini kullanmıştı.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısının küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için Birleşmiş Milletler (BM), Rusya, Türkiye ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022’de İstanbul’da düzenlenen törenle Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nı imzalamıştı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...