Savaş uçakları yeniden Husiler için havalandı: Onlarca hedef vuruldu
ABD ve İngiltere, Yemen'deki Husilere karşı operasyonlarını sürdürüyor. Son olarak Yemen'in Sada ve Hudeyde kentlerine 15 hava saldırısı düzenlendi.
İsrail-Hamas savaşıyla Kızıldeniz'de artışa geçen saldırılara karşı ortak operasyon kararı alan ABD ve İngiltere, Yemen'deki İran destekli Husi grubunu hedef almaya devam ediyor. Son olarak iki ülkenin savaş uçakları, Yemen'in kuzeyindeki Sada ve batısındaki Hudeyde kentlerini hedef aldı.
Haberde, savaş uçaklarının Hudeyde'ye 11 saldırı, Sada kentine de 4 saldırı düzenlediği ifade edildi.
Saldırılarda can kaybına ilişkin bilgi verilmedi.
YEMEN'DEKİ İNGİLİZ DONANMASI SKANDALI
Öte yandan Yemen'de Husi hedeflerini vuran İngiliz donanması için ortaya çıkan skandal gündemdeki yerini koruyor. Telegraph gazetesi, İngiliz donanmasındaki yetersiz kaynaklar nedeniyle Yemen'deki hedefleri genellikle ABD'nin vurduğunu kaleme almıştı.
Telegraph, İngiltere donanmasına ait HMS Diamond savaş gemisinin ateş gücü eksikliği nedeniyle Yemen'de Husiler'e ait kara noktalarını vuramadığını yazmıştı.
Üstelik İngiliz savaş gemilerinin baş kısmı normalde seyir füzeleri fırlatmaya yönelik tasarlanmış olsa da bu bölgelere koşu bandı konduğu ortaya çıktı.
ABD: İNGİLİZ DONANMASINA AYRILAN KAYNAK ARTIRILMALI
ABD Donanma Bakanı Carlos Del Toro da hem İngiltere'ye karşı hem de ülkesine karşı yakın zamanda tehditlerin arttığına dikkat çekerek, İngiliz donanmasına ayrılan kaynağın artırılması gerektiğini vurgulamıştı.
KIZILDENİZ'DE NELER OLDU?
İran'ın desteklediği Yemen'deki Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da dron ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı.
ABD güçleri bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu.
Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.
ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlere karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıkladı.
Kızıldeniz'de 31 Aralık 2023'te İsrail ile bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı.
Husiler, 10 Ocak'ta da İsrail'e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını duyurdu.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak'ta ABD ve Japonya tarafından sunulan, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen sonlandırılmasının talep edildiği kararı kabul etti.
Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.