Tgrt Haber

Son dakika... BM Gazze için acil çağrı yaptı! Netanyahu'dan İran'a ültimatom: Bedeli çok ağır olur

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber / İHA / AA / Reuters
16 Ekim 2023 09:20 - Güncelleme : 16 Ekim 2023 22:19
Son dakika... BM Gazze için acil çağrı yaptı! Netanyahu'dan İran'a ültimatom: Bedeli çok ağır olur

Son dakika haberi: İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların 10'uncu gününde kritik bir gelişme yaşandı. Mısır, ABD ve İsrail'in Gazze'nin güneyinde ateşkes konusunda anlaştığı öne sürüldü. Saat 09.00'da başlaması kararlaştırılan ateşkesle beraber Refah Sınır Kapısı'nın da insani yardımlara yeniden açılacağı belirtildi. Ancak Hamas ve İsrail'den ateşkes iddiasına peş peşe yalanlama geldi. Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, yüzlerce cesedin enkaz altında bulunduğu bölgede çevre felaketiyle karşı karşıya olduklarını açıklarken, Birleşmiş Milletler de temiz suyun tükendiği Gazze için acil çağrıda bulundu. Öte yandan İran, Hamas'ın rehineleri serbest bırakmak için sunduğu şartı duyurup İsrail'e mesaj gönderdi. İşte İsrail-Filistin hattında son durum...

Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın, 7 Ekim sabahı İsrail'e başlattığı "Aksa Tufanı" saldırısının ardından başlayan çatışmaların 10'uncu gününde İsrail ordusu Gazze şeridine yönelik saldırılarına devam ediyor. Bölgeyi ablukaya alan İsrail ordusu, kara harekatı için sınırdaki askeri yığınağını günden güne artırıyor.

Gazze'nin güney kesiminde yer alan Tel al-Hawa bölgesine düzenlenen saldırılar sonucu çok sayıda ev yıkıldı, birçoğu da ağır hasar gördü. Saldırılar nedeniyle Filistinliler, bölgeyi terk ederek daha güvenli yerlere göç etti.

BİLANÇO GİDEREK AĞIRLAŞIYOR

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalarda bilanço giderek ağırlaşıyor. Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik düzenlediği saldırılarda Gazze'de 80 kişinin daha yaşamını yitirdiği, 100 kişinin de yaralandığı belirtildi. Böylece hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 2 bin 750'ye yükseldi, 9 bin 700 kişi de yaralandı.

İsrail Sağlık Bakanlığı, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının saldırıya geçtiği 7 Ekim'den bu yana yaralananların sayısının 3 bin 968'e yükseldiğini açıkladı. Çatışmalarda 286'sı asker bin 300 kişi hayatını kaybetti, 3 bin 500 kişi yaralandı.

Son dakika... BM Gazze için acil çağrı yaptı! Netanyahu'dan İran'a ültimatom: Bedeli çok ağır olur

BM'DEN GAZZE İÇİN UYARI: SON 24 SAAT...

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze Şeridi'nde tüm hastanelerdeki yakıt rezervlerinin sadece 24 saat içinde tükeneceği uyarısında bulundu. Gazze'deki duruma ilişkin günlük raporda, yedek trafoların durmasının binlerce insanın hayatını tehlikeye atabileceği belirtildi. 

Öte yandan BM Nüfus Fonu (UNFPA), Gazze Şeridi'nde 50 bin hamile kadının temel sağlık hizmetlerinden mahrum olduğunu açıkladı. Gazzeli hamile kadınların, acil korumaya ve sağlık gözetimine muhtaç oldukları belirtilen açıklamada, tüm taraflara uluslararası insan haklarına bağlı kalmaları tavsiye edildi.

Gazzeli 5 bin 500 hamile kadın bu ay doğum yapacak.

ATEŞKES İDDİASINA PEŞ PEŞE YALANLAMA

Reuters'ın Mısırlı güvenlik kaynaklarına dayandırdığı habere göre; Gazze Şeridi'nin güneyindeki Mısır'a açılan Refah Sınır Kapısı'nın bugün yabancı ülke vatandaşlarının tahliyesi için açılacağı ve birkaç saatlik ateşkes sağlandığı belirtildi. Ancak Gazze Şeridi’nde İsrail ile Hamas arasında geçici ateşkes sağlandığı yönündeki haberlere art arda yalanlama geldi.

Konuya ilişkin ilk açıklama Hamas'tan geldi. Hamas yetkilileri, böyle bir anlaşmadan haberlerinin olmadığını bildirdi. Refah Sınır Kapısı'nın açılacağına ilişkin Mısır'ın herhangi bir şekilde kendileriyle iletişime geçmediğini söyleyen Hamas'a bağlı Gazze'deki Filistin Hükümeti Sözcüsü Selame Maruf, İsrail basınında çok fazla şeyin dolaşıma sokulduğunu ve bunların temelsiz olduğunu kaydedip ateşkesi yalanladı.

Hemen arkasından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da ateşkes iddiasının asılsız olduğunu belirtti. İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, yabancı uyruklu kişilerin çıkarılması karşılığında Gazze’de ateşkesin sağlandığı ya da buraya insani yardım girişi için anlaşma sağlandığı yönündeki haberler yalanlandı.

İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMALARINDA DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

22:00 Tel Aviv’de siren seslerinin duyulması üzerine Netanyahu ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken görüşmelerini yarıda kesti. İki isim 5 dakika boyunca sığınakta kaldı. 

21.33 İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 2 bin 778'e çıktı.

18.51 Rusya'dan ise Gazze'deki çatışmalara yönelik çok net bir uyarı geldi. Kremlin tarafından yapılan açıklamada, ''Gazze'deki çatışma bölgesel savaşa evrilebilir'' ifadeleri kullanıldı.

18.50: Filistin'in Mısır sınırında yer alan ve dünyaya açılan kapısı olarak bilinen Refah Sınır Kapısı, işgalci İsrail ordusu tarafından bir kez daha bombalandı.

17.15 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gazze'ye yardım ulaştırılamazsa felaket yaşanacağı uyarısında bulundu.

17.05 İsrail Meclisinin yeni dönem açılış toplantısı sürerken Kudüs'te saldırı sirenleri çaldı. Sirenlerin ardından İsrail hava savunma sistemi Demir Kubbe aktif hale getirildi ve ardından patlama sesleri duyuldu. Meclis Genel Kurulunun boşaltıldığı, insanların sığınağa yönlendirildiği bildirildi.

16.45 İsrail Başbakanı Netanyahu, İran ve Hizbullah'a sert uyarıda bulunup, "Aynı hataları tekrarlamayın, irademizi sınamayın. Bu sefer ödeyeceğiniz bedel çok daha ağır olur" dedi. Hamas'ı yenmek için birleşme çağrısı yapan Netanyahu, "Bu savaş aynı zamanda sizin de savaşınız" diyerek dünyaya seslendi.

Son dakika... BM Gazze için acil çağrı yaptı! Netanyahu'dan İran'a ültimatom: Bedeli çok ağır olur

16.32 Körfez İşbirliği Konseyi (KİK), İsrail bombardımanı altındaki Gazze Şeridi'ne ilişkin gelişmeleri görüşmek üzere yarın Umman'da toplanacak.

PUTİN İLE NETANYAHU İLK KEZ GÖRÜŞECEK

16.26 Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün aralarında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da bulunduğu çok sayıda uluslararası liderle görüşeceğini duyurdu.

16.21 İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, İsrail ile Filistinli gruplar arasında yaşanan çatışmalarda siyasi çözüm için sürenin daraldığını, savaşın diğer cephelere yayılma aşamasına yaklaştığını ifade etti.

15.50 BM Acil Yardımlar Koordinatörü Griffiths, Gazze'ye yardım müzakereleri için Mısır'a gidiyor.

14.38 İsrail basını, ABD Başkanı Joe Biden'ın çarşamba günü İsrail'de olacağını duyurdu.

14.30 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede İsrail-Filistin çatışması ve çözüm için gereken adımlar ele alındı.

BM'DEN ACİL ÇAĞRI: GAZZE KURUYOR

14.23 Birleşmiş Milletler, İsrail ordusunun susuz bıraktığı Gazze için acil çağrı yaptı: Son 24 saatte çeyrek milyon insan barınaklara taşındı. Gazze kuruyor. Çoğu Gazzeli, temiz suyun tükendiği BM okullarında bulunuyor.

İSRAİL HAMAS'IN ŞARTINI AÇIKLADI

14.09 İran Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarını durdurması halinde Hamas'ın elindeki yaklaşık 200 rehineyi serbest bırakma potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

14.00 İsrail Sağlık Bakanlığı, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının saldırıya geçtiği 7 Ekim'den bu yana yaralananların sayısının 3 bin 968'e yükseldiğini açıkladı.

13.40 İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne götürüldüğü tespit edilen esirlerinin sayısının 199'a yükseldiğini, 7 Ekim'den bu yana öldürülen askerlerin sayısının ise 291'e çıktığını duyurdu.

13.21 Mısır Dışişleri Bakanı Şükri, insani yardımların Refah Sınır Kapısında beklediğini ancak İsrail'in Gazze tarafına geçişi kolaylaştırmadığını belirtti.

13.03 Filistinli Gazeteciler Sendikası: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 11 gazeteci öldü, 20'den fazla basın mensubu yaralandı ve 2 kişi kayıp.

13.03  İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, ülkesinin İsrail-Filistin çatışmasına müdahale edeceğine yönelik iddiaları reddetti.

ÇEVRE FELAKETİ UYARISI

12.52 Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, İsrail'in yoğun şekilde bombaladığı Gazze Şeridi'nde 1000'den fazla cesedin enkaz altında bulunması nedeniyle çevre felaketi uyarısı yaptı. Ayrıca İsrail'in iddialarının aksine kuşatma altındaki bölgede su hizmetlerinin yeniden başlamadığı duyuruldu.

11.59  İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin güneyine su verilmesini İsrail'in çıkarına olduğu için desteklediğini ancak buradaki ablukanın kaldırılmasına şiddetle karşı çıktığını söyledi.

11.30 İsrail ordusu, Lübnan sınırına 2 kilometre mesafedeki 28 beldede yaşayan sivillerin devletin karşıladığı turizm işletmelerine tahliye edileceğini açıkladı.

10.17 Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada;İsrail'in Gazze'ye 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda 2 bin 750 Filistinli hayatını kaybetti, 9 bin 700 kişi de yaralandı.

09.45 İsrail Başbakanı Netanyahu: Şu anda ateşkes ve insani yardım olmayacak.

09.29: Hamas, Gazze'de herhangi bir ateşkesten haberlerinin olmadığını açıkladı.

08.58Gazze'de ateşkes iddiası: Reuters, ABD-İsrail-Mısır arasında Gazze'nin güneyinde ateşkes için anlaşma sağladığını açıkladı. Ateşkes kapsamında Refah Sınır Kapısı yeniden açılacak.

07.12 Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA): Gazze'de 50 bin hamile kadın doğum hizmetinden yoksun.

06.39 İsrail, Vatikan'dan Hamas'ı açıkça kınamasını istedi.

05.52 BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA): Gazze hastanelerinde 24 saat yetecek yakıt var.

05.40 Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro, Gazze'ye insani yardım gönderileceğini duyurdu.

04.38 Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile telefonda görüştü.

04.20 İsrail ordusu, gece boyunca Gazze'yi bombalamayı sürdürdü.

Son dakika... BM Gazze için acil çağrı yaptı! Netanyahu'dan İran'a ültimatom: Bedeli çok ağır olur

04.03 Filistin Devlet Başkanı Abbas: İsrail'in Gazze'ye saldırısı derhal durmalı.

03.48 Biden, Gazze'den sivilleri çıkarmak için insani koridor oluşturulmasını desteklediğini belirtti.

03.34 Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro, İsrail ile dış ilişkileri askıya aldığını duyurdu.

02.48 ABD Başkanı Biden, İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinin büyük hata olacağını söyledi.

01.54 İsrail: Gazze'de 600 bin Filistinli kuzeyden güneye geçti.

01.24 UNRWA: Gazze'deki okul ve binalarımızda 400 bin yerinden edilen kişi kalıyor.

00.35 İsrail, Lübnan'ın güneyini SİHA ve helikopterlerle vurdu.

00:11 BM'den İsrail'e Gazze Şeridi'ne "insani yardım için hızlı ve engelsiz erişime" izni verme çağrısı.

00.08 BM'den Hamas'a rehineleri serbest bırakması çağrısı.

00.01 BM Genel Sekreteri Guterres: Orta Doğu'da uçurumun eşiğindeyiz.

Kaynak: TGRT Haber / İHA / AA / Reuters
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Melik KÖROĞLU 16 Ekim 2023 21:54

Dünyada Barış olsun. Barış Ekmek kadar Su kadar Hava kadar gereklidir ve kutsaldır. Melik KÖROĞLU (salihi)

Zafer Arslan16 Ekim 2023 21:51

Filistin müslümanları yahudi ordusunu darmadağın edecek Allah'ın izniyle. İnşaallah dualarımız kabul olur.

Sonraki Haber Yükleniyor...