Tgrt Haber

Tahıl Koridoru Anlaşması'nda umut Erdoğan! Ukraynalı bakan İtalyan basınına anlattı

10 Ağustos 2023 14:19 - Güncelleme : 10 Ağustos 2023 14:37
Tahıl Koridoru Anlaşması'nda umut Erdoğan! Ukraynalı bakan İtalyan basınına anlattı

Rusya'nın askıya aldığı Tahıl Koridoru Anlaşması'nın yeniden başlaması için umutlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bağlandı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anlaşmanın yeniden başlamasını sağlayabileceğini söyledi.

Rusya​'nın askıya aldığı Tahıl Koridoru Anlaşması'nı yeniden devreye alması için çabalar sürerken Ukrayna​'nın umudu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba​, İtalyan Corierre Della Sera gazetesine verdiği röportajda, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Kuleba, "Erdoğan tahıl anlaşmasının yeniden başlamasını sağlayabilir mi?" sorusuna, ''Evet, bence Cumhurbaşkanı Erdoğan bunu yapabilir. Türk diplomasisinin Ruslarla çalıştığını biliyoruz. Bu arada tahıl ve diğer ürünlerin Karadeniz’den geçmeden ihracatı için alternatif rotalar inşa ediyoruz.'' cevabını verdi.

RUSYA ANLAŞMAYI ASKIYA ALDI

Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in (BM) arabuluculuğunda imzalanan, Rusya'nın işgalinden sonra Ukrayna limanlarında mahsur kalan milyonlarca ton tahılın dünyaya ulaştırılmasını sağlayan Tahıl Anlaşması'na katılımını pazartesi günü durdurduğunu duyurdu.

Anlaşma kapsamında yaklaşık 33 metrik ton mısır, buğday ve diğer tahıllar Ukrayna'dan dünyanın çeşitli yerlerine gönderilirken, son gemi ise pazar günü Ukrayna limanından ayrıldı.

''SÖZLER TUTULMADI''

Rusya, kendi tahıl ve gübresini ithal etmesi yönünde verilen sözlerin tutulmadığını gerekçe göstererek anlaşmayı uzatmama tehdidinde bulunuyor. Moskova ayrıca, anlaşma kapsamında tahılın söz verildiği üzere en yoksul ülkelere ulaştırılmadığını iddia ediyor. BM ise anlaşmanın gıda fiyatlarını küresel olarak yüzde 20 oranında düşürerek en yoksul ülkelere yardımcı olduğunu belirtti. 

Dünya Gıda Programı'na göre, anlaşma kapsamında ihraç edilen tahılın yüzde 46'sı Asya'ya, yüzde 40'ı Batı Avrupa'ya, yüzde 12'si Afrika'ya ve yüzde 1'i Doğu Avrupa'ya gitti. 

Kaynak: AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...