Tahıl Koridoru krizinde tehlike çanları! Uzmanlar uyardı: Çatışmaların genişlemesine kapı aralayacak
Rusya, Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasını tek taraflı olarak durdurma kararı alması dünyada yankılandı. Türkiye’nin arabuluculuğu ile başlayan Tahıl Koridoru yeniden açılacak mı? Etkileri nasıl olur? TGRT Haber’de Uluslararası İlişkiler Uzmanı Barış Adıbelli, koridorun durdurulmasının çatışmaları güçlendirebileceği uyarısında bulundu.
Rusya Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasını tek taraflı olarak durdurma kararı aldı. Peki Rus tarafı tahıl koridorunu neden kapatma kararı aldı? Karadeniz tahıl koridoru neden bu kadar önemli? Koridorun kapanmasının yansımaları neler olur? TGRT Haber’de Uluslararası İlişkiler Uzmanı Barış Adıbelli, Tahıl Koridorunun 21 yüzyılın en büyük diplomasi başarısı olduğunu söyleyerek “Ancak Batı bu diplomasi başarısının arkasında durmadı. Şayet Batı dursa Putin barış masasına oturabilirdi” dedi.
RUSYA’NIN İKİ TALEBİ
Rusya’nın durdurulma şartına dikkat çeken Adıbelli, “Bu anlaşma sağlanırken Rusya'ya tahıl ve gübresinin dünyaya arz edilmesi noktasında söz verilmişti. Ondan sonra Ukrayna’nın lehine işleyen bir süreç oldu, Rusya bu sorunu dile getirdi. Kağıt üzerinde ABD ve Batı kabul etti. Rusya dünyada buğdayda bir numara, Ukrayna ise 5 numara. Bu da dünya tahılının 3’te1’i. Afrika’nın tahılı Rusya-Ukrayna’ya bağlıydı. Batı’nın ayçiçeği Rusya-Ukrayna’ya bağlıydı. Rusya’nın tahıl üretimi 45 milyon küp ton. Türkiye ve bir de BM Genel Sekreteri bunun için çaba gösteriyor. Rusya’nın tarım bankası var, bu banka uluslararası ödeme sisteminde değil, yine gemilerinin sigortalanma sorunu var. ABD, açlık olsun, insanlar ölmüş umurunda değil. ABD’nin tek derdi Ukrayna para kazansın, Rusya ekonomik olarak zayıflasın. Rusya açısından koridor fonksiyonel olmaktan çıktı. Orunun çözümü ABD ile ilgili, swift sistemi ile ilgili. Uluslararası sigortacılık ile” dedi.
BATI ARKASINDA DURMAYINCA BOZULDU
“Cumhurbaşkanı Erdoğan, 120 ya da 70 günlük sürede uzatalım diyecektir Putin’e, insani köprü devam etsin diyebilir” diyen Barış Adıbelli, şunları söyledi: “Bu sırada sizin sorunlarınızı uluslararası alandan ifade edelim diyebilir. Tahıl koridorunun durması durumunda çatışmalar artacak. 21 yüzyılın en büyü diplomasi başarısı Batılılar tarafından altı doldurulmadı. Bu olsa Putin barış masasına gidebilirdi. Türkiye buna razı olmaz” ifadelerini kullandı.
AĞUSTOS’TA ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR
“Geçici anlaşma olabilir ancak Rusya taahhüt ister” ifadelerini kullanan Barış Adıbelli, “Ağustosta büyük bir saldırı beklentisi var hem Rusya hem de Ukrayna tarafından. Putin, dün misket bombası bizde de var dedi, biz de kullanırız dedi. Misket bombaları da girip F-16’lar Ukrayna’ya teslim edildikten sonra iş başka bir noktaya gidiyor. Böyle bir ortamda Türkiye bunu çözmek için adım atıyor” diye konuştu.