Tasarı kabul edildi ama somut adım yok: Göç rotaları adsız mezarlarla dolu
Avrupa'nın göç rotalarında, aralarında kadınların ve çocukların da bulunduğu yüzlerce isimsiz mezar bulunuyor. Araştırmalara en az 1015 göçmen, farklı farklı Avrupa ülkelerinde kimlikleri tespit edilemeden gömüldü.
Birleşik Krallık'tan Guardian, Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung ve Border Grave Investigation'ın katıldığı, Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nden (ICRC) adli tıp bilimcilerinin de yer aldığı araştırma acı gerçekleri gün yüzüne çıkardı. Guardian'ın yer verdiği habere göre son 10 yılda en az 1015 göçmen, İspanya, İtalya, Yunanistan, Polonya, Litvanya, Fransa, Polonya, Malta ve Hırvatistan'daki 65 mezarlıkta kimlikleri tespit edilemeden gömüldü.
İsimsiz mezarlıklar, Yunanistan'da Meriç nehri kıyısındaki Sofulu'da yer alan Sidiro köyünde beyaz kayalarla işaretli. İtalya'nın düzensiz göçün merkezi haline gelen Lampedusa Adası ise tahta haçlarla, Fransadakiler, 'Sayın X' yazılı taşlarla, Polonya ve Hırvatistan'dakilerdeyse "adı bilinmiyor" anlamındaki "NN" harflerini taşıyan levhalarla ifade ediliyor.
İspanya'da bulunan Kanarya Adaları'ndaki Las Palmas ilindeki Büyük Kanarya adasındaki bir mezarda ise ''4 numaralı göçmen teknesi: 25/09/2022" yazıyor.
CANSIZ BEDENİ BULUNABİLENLER BUZ DAĞININ GÖRÜNEN KISMI
Araştırmada, son 10 yılda hayatını kaybeden ve kimlikleri tespit edilemeyen göçmen sayısının 2 bin 162 olduğu belirtildi. Bu sayının buzdağının görünen kısmı olduğu ifade edilirken, söz konusu dönemde Avrupa'ya göç rotalarında en az 29 bin kişinin öldüğü, çoğunun ise halen kayıp olduğu bilgisine yer verildi.
Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatoviç, AB ülkelerinin uluslararası insan haklarını ihlal ettiğini savunarak, "Kullanılacak araçlar hazır. Kurumlarımız ve adli tıp uzmanlarımız var. Fakat bunların hükümetler tarafından devreye sokulması lazım" dedi.
Mijatoviç, Avrupa'da radikal sağın yükselişinin "kayıp göçmen trajedisine yönelik gerekli adımların atılmasını sekteye uğrattığı" yorumunda bulundu.
ICRC, Avrupa'ya göç rotalarında yakınlarını kaybeden ailelerden kimlik tespiti için 2013'ten bu yana toplamda 16 bin 500 talep aldıklarını bildirdi. Kurum en fazla talebin Afganistan, Irak, Somali, Gine, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Eritre ve Suriye yurttaşlarından geldiğini aktardı. ICRC, kendi çalışmalarıyla şimdiye dek sadece 285 kayıp göçmenin kimliğinin tespit edebildiğini belirtti.
AVRUPA PARLAMENTOSU SOMUT ADIM ATMADI
Öte yandan Avrupa Parlamentosu, göç rotaları üzerinde hayatını kaybeden mültecilerin kimliklerinin tespit edilerek bir veritabanında toplanmasını öngören tasarıyı 2021 yılında kabul etse de herhangi bir somut atılmadı.