Tgrt Haber

Trump'ın başı bu kez "gizli belgeler" ile yandı! Son 2 ayda ikinci kez hakim karşısında

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: BBC, Anadolu Ajansı
13 Haziran 2023 06:16 - Güncelleme : 13 Haziran 2023 06:36
Trump'ın başı bu kez "gizli belgeler" ile yandı! Son 2 ayda ikinci kez hakim karşısında

ABD eski Başkanı Donald Trump devlete ait gizli belgeleri şahsi konutunda tutmak ve yetkililerin belgeleri geri almasını engellemeye çalışmak suçlaması ile Miami’de hakim karşısına çıkıyor. Şehirde yoğun güvenlik önlemleri alınırken Trump destekçilerinin de bölgeye akın etmesi bekleniyor.

ABD eski Başkanı Donald Trump​ son 2 ayda ikinci kez hakim karşısına çıkıyor. Nisan ayında New York’ta görülen ceza davasında da hakim karşısına çıkan Trump bu davada 2016’da başkan seçildiği seçimler öncesinde eski porno yıldızı Stormy Daniels​'a gizlilik anlaşması karşılılığı para ödediği suçlamasıyla yargılanıyor. Hakkında ceza davası açılan ilk ABD eski Başkanı olan Trump duruşmada kendisine yöneltilen 34 suçlamayı da reddetmişti.

49 SAYFALIK İDDİANAME…

Trump bu sefer “gizli belgeler” soruşturması kapsamında hakim karşısına çıkacak. Bazıları nükleer sırları da içeren devlete ait gizli belgelere yasa dışı şekilde el koymakla ilgili bir dizi suçlamayla karşı karşıya kalan Trump hakkında 49 sayfalık iddianame Amerikan Federal Soruşturma Bürosu ve Adalet Bakanlığı’nca hazırlandı. ABD Adalet Bakanlığı'nca dağıtılan görüntülerde belgelerin karton kutular içinde Trump'ın evinde tuvalet, balo salonu, yatak odası gibi yerlerde tutulduğu görülüyor.

100’DEN FAZLA GİZLİ BELGE

BBC’nin haberine göre Trump'a yönelik 37 suçlamanın bulunduğu iddianame, 100'den fazla gizli belgenin geçen Ağustos'ta Trump'ın Florida'daki Mar-a-Lago​ konutunda bulunmasının ardından hazırlanmıştı. Trump bu belgelere yasa dışı şekilde el koyma ve yardımcısıyla birlikte komplo teorilerine başvurarak hükümetin bu belgeleri geri almasını engellemeye çalışmakla suçlanıyor. Belgelerin ABD ve diğer ülkelerin savunma ve silah kapasitelerine, ve olası bir dış saldırıya verilecek karşılıklara dair bilgiler içerdiği iddia ediliyor. Trump ayrıca avukatından belgeleri "saklamasını ya da yok etmesini" isteyerek,FBI'ın soruşturma yapmasını engellemeye çalışmakla da suçlanıyor.

Trump'ın başı bu kez

YAKLAŞAN SEÇİMLERİ HATIRLATTI

Trump ise iddiaları "temelsiz ve saçma" olarak niteliyor ve bir suç işlemediğini iddia ediyor. Miami'de İspanyolca yayın yapan bir radyo programına katılan Trump kendisine yöneltilen suçlamalar hakkında şikayetlerini dile getirdi ve ABD Başkanı Joe Biden'ı ülkenin güvenlik kurumlarını kendisine karşı silah olarak kullanmakla suçladı. 2024'teki başkanlık yarışına yeniden aday olan Trump haftasonunda destekçilerine protesto çağrısı yapmıştı. Trump davayı "yozlaşmakla" suçladığı FBI ve Adalet Bakanlığı'nın "seçim sürecine müdahalesi" olarak niteledi.

GÖZLER DURUŞMA SAATİNDE

Mahkeme yerel saatle 15:00'te (TSİ 22:00) başlayacak. Duruşmanın yaklaşık bir saat süreceği tahmin ediliyor. Mahkemede önce Trump'a hakkındaki iddialar okunacak. Trump'ın suçlamaları reddetmesi bekleniyor. Hukuk çevreleri hakimin hukuki süreci uzatabileceği, ancak suçlu bulunması halinde ciddi bir hapis cezası alabileceğini yorumunu yapıyor.

ABD'de bir sonraki başkanlık seçimi 5 Kasım 2024'te yapılacak.

Anadolu Ajansı’nın aktardığı bilgiye göre mahkemenin yapılacağı Miami’de güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkartıldı. Miami Polis Şefi Manny Morales, düzenlediği basın toplantısında, söz konusu dava nedeniyle yapılacak gösterilere karşı tüm hazırlıkları tamamladıklarını belirtti.

Trump'ın başı bu kez

Kaynak: BBC, Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...