Tgrt Haber

Türkiye'yi hayranlıkla izliyorlar! ABD'den tahıl koridoru teşekkürü

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber, Ajanslar
01 Eylül 2023 06:45 - Güncelleme : 01 Eylül 2023 07:09
Türkiye'yi hayranlıkla izliyorlar! ABD'den tahıl koridoru teşekkürü

Türkiye'nin Rusya'yı tekrardan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na döndürme çabaları devam ederken ABD'den atılan adımlara teşekkür geldi. ABD, Türkiye'nin anlaşma ile ilgili yürüttüğü diplomatik çabalara övgü yağdırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan​, Hindistan'ın Yeni Delhi kentinde düzenlenecek olan G-20 zirvesi öncesi Rusya​'yı ziyaret edecek. Tüm dünyanın gözünü çevirdiği Erdoğan-Putin görüşmenin tarihi belli oldu.Moskova, Erdoğan ile Putin​'in 4 Eylül'de Soçi​ kentinde bir araya geleceğini duyurdu.

İki lider arasındaki kritik görüşmede, Ukrayna savaşı​ ve tüm dünyayı etkileyen tahıl koridoru krizi masaya yatırılacak. 17 Temmuz'da sona eren ve özellikle Afrika ülkeleri için hayati önem taşıyan tahıl anlaşmasının yeniden devreye girmesi için masada pek çok seçenek var.

RUSYA'NIN KARARI ZARAR VERİYOR!

Türkiye'nin Rusya'yı tekrardan anlaşmaya döndürme çabaları devam ederken ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Türkiye'nin Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması kapsamında attığı adımlara teşekkür geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Rusya'nın tahıl girişimini sonlandırma kararının gıda güvensizliğiyle mücadele eden toplumlara zarar verdiğini söyledi ve "Türkiye ve başka ülkelerin Rusya'yı anlaşmaya döndürme çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

"TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR EDERİYORUZ"

Sözcü, tahıl girişiminin mümkün olması ve işlevselliği için yoğun çaba sarf eden Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye ile irtibatta olduklarını kaydetti. "Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması bağlamında yürüttüğü diplomatik ve operasyonel çabalar için NATO müttefikimiz Türkiye'ye teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullanan sözcü, Türkiye'nin süregelen yapıcı rolünü de memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Türkiye'yi hayranlıkla izliyorlar! ABD'den tahıl koridoru teşekkürü

FİDAN VE LAVROV ALTERNATİFLERİ GÖRÜŞECEK

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinin öncesinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Rusya'ya gidecek. Bugün gerçekleştirilmesi beklenen görüşmede tahıl koridoru anlaşmasına alternatif önerilerin gündeme gelmesi bekleniyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Katar'ın da mali desteğiyle Türkiye'ye indirimli fiyatla bir milyon ton tahıl göndereceği ve bu tahılların Türkiye'de işlenerek en çok ihtiyaç sahibi ülkelere gönderilebileceği belirtmişti. Rus Dışişlerinin açıklamasında, "Bu projeyi Karadeniz anlaşmasına en uygun çalışma alternatifi olarak görüyoruz" ifadelerine yer verilmişti.

Kaynak: TGRT Haber, Ajanslar

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...