Tgrt Haber

Wagner için adı geçen 'Gri Saç' Andrei Troshev kim? Suriye Canavarı, Putin'in 1 numarası...

24 Ağustos 2023 20:00 - Güncelleme : 24 Ağustos 2023 17:13
Wagner için adı geçen 'Gri Saç' Andrei Troshev kim? Suriye Canavarı, Putin'in 1 numarası...

Wagner lideri Yevgeni Prigojin'in ölümünün ardından aylar önce Rus lider Vladimir Putin'in işaret ettiği isim yeniden gündeme geldi. Andery Troshev... 

''İhaneti affetmem'' işte Putin’in bu sözü tekrar gündeme geldi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin başlamasından bugüne kadar bu işgale karşı gelen veya politikalarını eleştiren etrafındaki oligarklar bir bir şüpheli şekilde öldü. İşte bu ölümlere bir yenisi eklendi. Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin’in özel uçağı kalkıştan yarım saat sonra düştü ve öldüğü doğrulandı.

23 Haziran’da 24 saatlik başarısız isyan girişiminin ardından Prigojin’in ölümü kaza mı suikast mi tartışmasını başlattı. Wagner​ uçağın Rus güvenlik güçleri tarafından düşürüldüğünü öne sürdü. Putin’in oligarkların peş peşe şüpheli ölümlerinde oynadığı rol ve bu videodaki sözleri uçağın Rusya tarafından düşümesi ihtimalini güçlendiriyor.

Peki şimdi ne olacak? Rusya elinin kirlenmesini istemediği her bölgede Wagner’den yararlanıyordu.

Suriye’de, Afrika’da hatta şimdi Nijer’de. Wagner'de Rusya çok önemli. Çünkü Wagner resmi olarak Rusya’nın bir uzantısı olarak görülmediği için Moskova yönetimini savaş suçlarından yargılanmasının önüne geçiyor. Aslında Prigojin’in ayaklanması ile beklenen son da gerçekleşmiş oldu. Peki ne olacak? Rusya için bu kadar önemli olan paralı asker grubu Wagner’ın başına kim geçecek?

Putin​, aslında aylar öncesinde bir isme işaret etmişti. Sedoi(Sidoi) yani gri saçlı o komutan Andrey Troshev. İşte Prigojin’in uçağının düşmesi ile Troshev’in Wagner’ın başına geçme ihtimali daha da güçlendi.

ANDREY TROSHEV KİM?

Andrey Troshev Nisan 1953'te eski Sovyetler Birliği'ndeki Leningrad'da doğdu. Liseyi bitirdikten sonra Leningrad Yüksek Topçu Komuta Okulu'na gitti. Mezun olduktan sonra çeşitli topçu birliklerinde komuta ve subay görevlerinde bulundu.

Troshev’in aslında Wagner ile doğrudan bağlantısı var çünkü emekli Rus albay, Wagner Grubu'nun kurucu üyesi ve İcra Direktörü. Sovyetler Birliği'nin Afganistan'da süren on yıllık işgalinde de görev alan Troshev, pek çok çatışmada görev aldı. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra da Kuzey Kafkasya'da Rus ordusunda savaştı. Ardından Rusya İçişleri Bakanlığının acil müdahale özel kuvvetler birimi olan SOBR'da komutan olarak görev yaptı.

Troshev, Afganistan'daki hizmetinden dolayı iki kez "Kızıl Yıldız Nişanı" ile ödüllendirildi.

2016 yılında Suriye'nin Palmyra kentinde IŞİD militanlarına karşı düzenlenlenen operasyonlara da katılarak, Rusya'nın en yüksek madalyası olan "Rusya Kahramanı" ödülüne layık görüldü.

Troshev'in Suriye rejimini destekleyen Wagner Grubu'nun Suriye operasyonlarının genelkurmay başkanı olarak görev yaptı. Yani doğrudan katıldı. Özellikle petrol ve gaz bakımından zengin bölge Deyr ez-Zor ile çok ilgiliydi. Yani hem Suriye rejimini destekledi hem de ondan faydalandı. Zaten Wagner’in rejimle anlaşması var petrol sahasının 4’te 1’ini alıyor. İşte bu nedenlerden Troshev’de Esad’ı güçlendirirken sivil halka baskı yaptı.

Troshev Çeçenistan ve Afganistan'daki  olağanüstü hizmet için Sovyetler Birliği nişanı olan iki Kızıl Yıldız Nişanı ile ödüllendirildi. Rus medyasına göre, Çeçenya'daki operasyonda görev yaptığı için kendisine iki Cesaret Nişanı ve 2. derece Anavatan Liyakat Nişanı madalyası verildi.

Troşev, Aralık 2016'da Kremlin'de düzenlenen bir resepsiyona davet edilenler arasındaydı. Putin'i, madalyalar taktığı Wagner komutanlarından Troshev ve Utkin yakınlığı ile de biliniyor. Hatta Rus medyasında onların yanında olan fotoğrafları bulunuyor. Zaten Wagner’in asıl kurucusunun da Utkin olduğu iddia ediliyor. Troşev’in alkol problemi olduğu ve dengesiz bir karakteri olduğu söyleniyor.

Ukrayna, 26 Şubat 2023'te Troşev'e yaptırım uyguladı. 13 Aralık 2021'de tüm AB ülkelerinin yaptırım listelerine dahil edildi

Grup Ukrayna, Suriye ve bazı Afrika ülkerinde faaliyet gösteriyor. Özellikle buraları seçiyor çünkü grubun en önemli görevi petrol sahalarının kontrolünü sağlamak ve  bu şekilde para kaynağı oluştturmak Rusya’ya çook büyük katkısı var. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Wagner krizi ile o ‘yenilmez imajı’ ciddi şekilde zarar gördü.
Troşev’in tecrübesi ve Putin’in güvendiği bir isim olması onu Wagner’in yeni lideri olarak ön plana çıkarıyor.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...