İngilizler, Wagner isyanını fırsata çevirdi! Ruslara çağrı: Bizim için casusluk yapın
Rus paralı asker grubu Wagner'in sadece 24 saat süren isyanını fırsata çeviren İngiliz istihbaratı, ülkede derin çatlaklar olduğunu belirterek Ruslara casusluk yapmaları için çağrıda bulundu.
Rus paralı asker gurbu Wagner'in isyanı sonrası harekete geçen İngiliz istihbarat servisinin Başkanı Richard Moore, Rusya-Ukrayna savaşı ve Wagner'in isyanının ardından birçok Rus vatandaşının dehşete kapıldığını belirten Moore, Ruslara savaşı bitirmek için casusluk çağrısı yaptı.
"SIRLARINIZ BİZİMLE HER ZAMAN GÜVENDE OLACAK"
Moore, bu kişileri savaşı sona erdirmek için yardım etmeye çağırarak, şu ifadeleri kullandı:
"Onları bizimle el ele vermeye davet ediyorum. Kapımız size her zaman açık. Hizmet tekliflerini servisimizin namı dünyaya yayılmış profesyonelliği ve gizlilik anlayışıyla ele alacağız. Sırlarınız bizimle her zaman güvende olacak ve birlikte akan kanı durdurmak için çalışacağız. Birimlerimiz, ajanlarımıza ömür boyu duyduğumuz sadakat ve ebedi minnetimizin devam etmesi ilkesiyle çalışmaktadır."
"ÇİN'E BAŞKA YERLERDEN DAHA FAZLA KAYNAK AYIRIYORUZ"
İstiharat servsinin yalnızca Rusya ile değil Çin'le ilgili çalışmalar yaptığını belirten Moore, "Çin'in artan küresel önemini yansıtacak şekilde Çin'e başka yerlerden daha fazla kaynak ayırıyoruz. İngiltere ulusal güvenliği ve değerleri sağlam bir şekilde savunulacak ancak Çin'le angajmana girmek kesinlikle gerekli. Çünkü hiçbir şey yapmayarak uluslararası bir problemi çözemeyiz" ifadelerini kullandı.
Çin'in uzun süredir etki alanını genişlettiğine dikkati çeken Moore, Çin'in ortaklık kurduğu ülkelerden kişisel bilgiler elde ettiğini söyleyerek "Çin, Kovid-19 aşısı verdiği ülkelerden aşılama bilgilerini Pekin'le paylaşmasını istedi. Eğer bilgilerinizi başka bir ülkeyle paylaşırsanız kendinizi bilgi tuzağına düşürürsünüz ve egemenliğinizi tehlikeye atarsınız" diye konuştu.
WAGNER'İN BAŞKALDIRISI
Prigojin, Ukrayna'daki savaştan çekilerek Moskova'ya doğru ilerlemiş ve bölgede kısa süreliğine büyük bir gerilime neden olmuştu. Ancak daha sonra fikrini değiştiren Prigojin, Belarus lideri Lukaşenko'nun arabuluculuk çabaları sonucunda Belarus'a yerleşme kararı almıştı.
Prigojin'in bu girişimi, Putin'in iktidarını ve uluslararası kamuoyundaki imajını sarsmıştı. Prigojin'in Belarus'ta bir askeri kampında yaşadığı iddia edilirken, Wagner'in liderinin Osipoviçi askeri kampında bulunduğu öne sürüldü.
Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'in kurucularından olan Andrei Troshev'i kurumun başına getirdi. Troshev, Rusya'da birçok üst düzey görev üstlenmiş ve Suriye'de devlet başkanı Beşar Esad'ın askerlerine destek veren askeri güçleri yönetti.
Derleyen: Baran Aksoy- TGRT Haber