Tgrt Haber

Wagner'in başkaldırısından Almanya'nın haberi vardı! Bu iddia ortalığı karıştırdı

10 Temmuz 2023 08:49 - Güncelleme : 10 Temmuz 2023 09:06
Wagner'in başkaldırısından Almanya'nın haberi vardı! Bu iddia ortalığı karıştırdı

Rus paralı asker grubu Wagner'in, Kremlin'e isyanını Alman Dış İstihbarat Teşkilatı'nın (BND) bir hafta önceden bildiği iddia edildi. 

Putin​'in şefi olarak bilinen Yevgeni Prigojin'in lideri olduğu Rus paralı asker grubu Wagner'in Kremlin​'e başkaldırısını Alman Dış İstihbarat Teşkilatı'nın (BND) bildiği iddiası, Alman WDR ve NDR kanallarının özel haberi olarak servis edildi. Haberde, Wagner grubunun Kremlin'e karşı olası bir ayaklanmasına dair bir hafta öncesinden "belirsiz bir işarete" sahip olduğu vurgulandı.

BND'nin müttefik ülke istihbaratlarıyla temas kurduğu, bilgiyi kesin teyit ettiremediği için Başbakan Olaf Scholz'un konudan hızlıca bilgilendirilmediği belirtildi. Haberde, BND'nin olaylarla ilgili ilk uyarısını Alman hükümetine, Wagner askerlerinin Rus askeri tesislerini ve Rostov kentini işgal etmesinden önceki akşam verdiği ifade edildi.

Ayrıca Alman istihbaratının Wagner lideri Yevgeny Prigojin​ ile Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko arasındaki arabuluculuk görüşmelerini dinlediği iddia edildi. Alman basınındaki haberlerde, BND, hükümeti geç bilgilendirdiği gerekçesiyle eleştiriliyor.

WAGNER'İN KREMLİN'E BAŞKALDIRISI

Özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, 23 Haziran'da Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayıp karşılık vermekle tehdit etmiş, Wagner savaşçıları Ukrayna'yı terk ederek sınırdaki Rostov bölgesine girmişti.

Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB), "silahlı isyan" suçlamasıyla ceza davası açmıştı. Rusya​ Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'in isyanını "vatana ihanet" olarak nitelendirmişti. Prigojin, Moskova'ya gideceklerini açıklamış, Kremlin yönetimi ise ülkenin pek çok bölgesinde güvenlik önlemlerini artırmıştı.

Wagner'in başkaldırısından Almanya'nın haberi vardı! Bu iddia ortalığı karıştırdı

Yevgeniy Prigojin'in, 24 Haziran'da Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Rusya'da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiği bildirilmişti.

Prigojin, Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anladıklarını ve konvoylarını geri çevirerek plana göre saha kamplarına geri döneceklerini açıklamıştı.

Wagner'in başkaldırısından Almanya'nın haberi vardı! Bu iddia ortalığı karıştırdı

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Prigojin'e yönelik açılan ceza davasının kapanacağını belirterek “isyancı liderin” Belarus'a gideceğini bildirmişti.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...