Tgrt Haber

Yapay zeka imkansıza çare buldu! Depremi bir hafta önceden tahmin ediyor...

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: Independet
15 Ekim 2023 14:52 - Güncelleme : 15 Ekim 2023 15:25
Yapay zeka imkansıza çare buldu! Depremi bir hafta önceden tahmin ediyor...

Teksas Üniversitesi'nde çalışan bilim insanları, depremlerin önceden tahmin edilmesine yardımcı olan bir yapay zeka modeli geliştirdiklerini duyurdu. Çin'deki araştırma ekibi, yapay zekanın 14 farklı depremin nerede meydana geleceğini ve ne kadar büyük olacağını doğru bir şekilde tahmin ettiğini belirtti. 

Teksas Üniversitesi'nde geliştirilen yapay zeka​ modeli, depremlerin önceden tahmin edilmesi konusundaki uzun süredir süren hayalleri gerçeğe dönüştürebilir. Üniversite, Bulletin of the Seismological Society of America adlı hakemli bilimsel dergide yayınlanan bir araştırma sonucunda depremleri yüzde 70 doğruluk oranıyla tahmin edebilen bir yapay zeka modeli geliştirdiklerini öne sürdü. 

Independet'ta yer alan habere göre, Çin​'de 7 aylık bir süreçte gerçekleştirilen denemeler sonucunda, bu algoritmayı geliştiren araştırmacılar, yapay zeka algoritmasının haftalık tahminlerde 320 kilometre uzaklıktaki 14 depremin nerede meydana geleceğini ve büyüklüğünü doğru bir şekilde tahmin ettiğini ifade etti.

Algoritma buna karşın, bir depremi tahmin edemedi ve 8 kere de hatalı uyarı verdi. 

ALGORİTMA KENDİNİ EĞİTTİ 

Araştırmacılar, makine öğrenimi prensibine dayalı bir algoritma geliştirdi. Bu algoritma, deprem bilimine ait verilere dayanarak istatistiksel verilerle beslendi ve ardından 5 yıl boyunca toplanan sismik kayıtları kullanarak kendini eğitti.

Bu yeni yaklaşım henüz farklı coğrafyalarda test edilmemiş olsa da, bu araştırmanın yapay zeka tabanlı deprem tahmin modelleri için bir dönüm noktası olabileceği vurgulanıyor.  

sismograf

Araştırma ekibinde yer alan Sergey Fomel, "Depremleri tahmin etmek büyük bir hedef. Hâlâ dünyanın herhangi bir yeri için tahmin yapmaya yakın değiliz. Ancak elde ettiğimiz sonuçlar, imkansız olarak gördüğümüz bir problemin prensipte çözülebilir olduğunu gösterdi" dedi. 

Araştırmada yer alan isimlerden bir olan Teksas Sismolojik Ağ Programı Direktörü Alexandros Savvaidis ise yüzde 70 başarılı sonucun çok önemli olduğunu söylerken, "Yüzde 70 bile çok büyük bir sonuç. Can kayıplarını ve ekonomik kayıpları azaltabilir. Dünya çapında deprem hazırlığı konusunda büyük bir gelişim sunma potansiyeli taşıyor" dedi. 

DÜNYA ÇAĞINDA TAHMİN YAPABİLECEK DÜZEYE GELECEK 

Araştırma ekibi, bundan sonraki aşamada Teksas'taki sismik aktiviteyi kaydeden 300'den fazla gözlem istasyonundan veriler sağlayan TexNet'i kullanarak algoritmayı eyalet genelinde test etmeyi amaçlıyor.

Ayrıca, araştırmacılar coğrafi bölgeye özgü olmayan fizik tabanlı modelleri kendi sistemlerine entegre ederek algoritmayı dünya çapında deprem tahminlerini yapabilecek bir düzeye getirmeyi hedefliyor. 

Kaynak: Independet
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...