Tgrt Haber

Yeni salgın alarmı! Seyahatlerinizi erteleyin uyarısı

02 Nisan 2023 09:39 - Güncelleme : 02 Nisan 2023 09:50

Kovid-19'in ardından dünya bu kez de Marburg virüsü endişesi yaşamaya başladı. Körfez ülkeleri, vatandaşlarına virüsün görüldüğü Tanzanya ve Ekvator Ginesi'ne seyahat etmemeleri ikazı geldi.

İlk kez 1967 yılında tespit edilen Marburg virüsü​, o dönemden bu yana ilk kez dünyayı bu kadar tehdit eder hale geldi. Afrika​ ülkeleri Tanzanya​ ve Ekvator Ginesi'nde onlarca insanın hayatını kaybetmesine yol açan virüs birçok ülkeyi alarma geçirdi. Bu doğrultuda Körfez ülkeleri birbirlerinin peşi sıra virüse karşı vatandaşlarına seyahat uyaraları yayımladı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanlığı, yazılı açıklamasında, "BAE vatandaşlarına Marburg virüsünün görüldüğü Tanzanya ve Ekvator Ginesi'ne yapacakları seyahatleri ertelemelerini tavsiye ediyoruz" ifadelerine yer verdi. Halihazırda bu ülkelerde bulunun BAE​ vatandaşlarından ise dikkatli olmaları ve yetkili makamların verdiği güvenlik talimatlarına uymaları istendi.

YÜZDE 90 ORANINDA ÖLDÜRÜCÜ

Kuveyt Sağlık Bakanlığı da benzer bir yazılı açıklama ile vatandaşlarını  uyarırken, Bahreyn Sağlık Bakanlığı da Tanzanya ve Ekvator Ginesi'nde doğrudan uçuşlar bulunmadığı için söz konusu virüsün Bahreyn'e aktarılma riskinin düşük olduğu ifade edildi.

Suudi Arabistan ve Umman da daha önce yaptığı açıklamalarda, vatandaşlarına, virüsü salgını kontrol altına alıncaya kadar Tanzanya ve Ekövator Ginesi'ne gitmemeleri tavsiyesinde bulunmuştu. Ayrıca Umman Sağlık Bakanlığı Marburg virüsünün yüzde 60-80 oranında bulaşıcı olduğu bilgisini vermişti.

MARBURG VİRÜSÜ NEDİR?

  • Marburg virüsü, ilk kez 1967'de Almanya'nın Marburg kentindeki bir laboratuvarda tanımlandı.
  • Meyve yarasaları aracılığıyla yayıldığı tespit edilen virüs, insanlar arasında da enfekte kişilerin vücut sıvıları veya teması yoluyla bulaşıyor.
  • Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) raporlarına göre, enfekte kişilerde yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, halsizlik, istifra gibi belirtiler aniden ortaya çıkıyor ve birçok hastada 7 günde şiddetli hemorajik belirtiler gelişiyor.
  • Aşısı ya da özel bir tedavisi olmayan virüsü kapan kişilerin ölüm oranı yüzde 90 civarında.
  • Angola'da 2005'teki salgında Marburg virüsünün bulaştığı 252 kişinin yüzde 90'ı hayatını yitirmişti.

 

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...