Tgrt Haber
Kuryelere düzenleme geliyor: Teslimat süresi kalkıyor! Sabıka kaydı da aranacak

Özellikle pandemi sonrası kullanımında artışa geçen eve yemek ve gıda siparişleri beraberinde bazı sorunları getirdi. Motokurye işinin ağırlığından dolayı çok sık eleman değişiminin getirdiği asayiş problemleri başlıca sıkıntıların arasındaydı. Bunun yanı sıra 'teslimat süresi' kısıtı sebebiyle aşırı hız yapan motokuryelerin trafik kurallarını hiçe sayması da şikayetlerin başında. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yeni çalışmayı hazırlıyor.

MAKUL SÜRE GELİYOR

Motokuryelerin zamanla yarışırken trafik kurallarını ihlal etmesinin de önüne geçmesi için makul  süre ayarı yapılacak. Tahmini yetiştirme süre sınırı uygulanmayacak. Firmalar taşıma süresi sözü veremeyecek. Makul bir sürede teslimat sağlanacak.

SIKINTILI ADRESLERE AYAR, KİŞİSEL BİLGİLERE KORUMA

Adres konusunda sorunlu alanlara kurye gönderisi yapılmayacak. KVKK kapsamında, gönderici ve alıcı bilgilerinin gizliliğini sağlayacak. Alıcısına teslim edilmeyen gönderiler, aynı sürede gönderen kişi ya da kuruma geri gönderilecek.

HERKES MOTOKURYE OLAMAYACAK, SABIKA KAYDINA BAKILACAK

Motokurye olmak kolay olmaktan çıkarılacak. Kullanılan taşıtlar Ulaştırma Bakanlığına bildirilecek ve kayıt dışılığın önüne geçirilmesi önlenecek. Yetki belgesi şartı aranacak, kuryelerde şehir içi veya komşu iller arası faaliyet göstermek için P1 ve tüm illerde faaliyet göstermek için P2 yetki belgesi alınması zorunlu olacak. Yetki belgelerine kaydedilecek motosiklet ve mopedler 10 yaşından, asgari kapasiteyi sağlayacak kamyonet ve otomobiller ise 20 yaşından büyük olmayacak.

Motokuryelerin vatandaşla birebir temasta olmasından kaynaklı kurye olmak isteyenlerde belirli suçlardan hükümlü olmama şartı aranacak. yemek kuryeliği yapan işletmelerde, tek parçada en fazla 20 kilogram ağırlığı veya 100 desimetreküp hacminde olan ve kargo niteliği taşımayan ürünler taşınabilecek.

#r-2976217,2976219#

7 Ekim 2024
2024 faturası belli oldu: Yeni yılda kamu konutları kira bedelleri ne olacak?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan Milli Emlak Genel Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Tebliğ ile Kamu Konutları Kanunu ile Kamu Konutları Yönetmeliği kapsamındaki kamu konutlarının 2024 yılı aylık kira bedellerinin tespitine ilişkin usul ve esasları belirlendi. Yurt içinde bulunan kamu konutlarından aylık her bir metrekare için kerpiç, ahşap, bağdadi ve benzeri konutlarda metrekaresi 5,66 lira, kalorifersiz konutlarda metrekaresi 8,85 lira, kaloriferli konutlarda metrekaresi 11,61 lira kira bedeli alınacak.

Bu kira bedellerine ek olarak, aylık her bir metrekare için kaloriferci, kapıcı ya da her ikisinin de kurum ve kuruluşlarca karşılandığı konutlardan alınacak ilave kira bedeli metrekaresi 1,36 lira olarak belirlendi. Elektrik ve su bedellerinin kurum ve kuruluşlarca yapılan gerçek giderler dikkate alınarak kullanıcılarından tahsil edilmesi esas olacak.

Bununla birlikte, sayaçların ayrılmasının mümkün olmaması nedeniyle elektrik, su ya da her ikisinin hizmet binası veya fabrika tesislerinden karşılandığı konutlardan, bu tebliğdeki kira bedellerine ek olarak, aylık her bir metrekare için elektrik sayacının ayrılmasının mümkün olmaması halinde metrekaresi 2,58 lira, su sayacının ayrılmasının mümkün olmaması halinde metrekaresi 2,24 lira, elektrik ve su sayacının her ikisinin de ayrılmasının mümkün olmaması halinde metrekaresi 4,81 lira, konutlarda kullanılan suyun, şehir şebekesi dışında kuyu, artezyen, kaynak suyu ve benzeri su kaynaklarından karşılanıyor olması halinde metrekaresi 1,2 lira ilave kira bedeli alınacak.

KALORİFERLİ KONUTLAR

Kamu Konutları Kanunu ile Kamu Konutları Yönetmeliği kapsamındaki kurum ve kuruluşların yurt içindeki kaloriferli konutlarından yakıtı kurum ve kuruluş tarafından tedarik edilenlerde oturanlardan ısı pay ölçer veya kalorimetre cihazı montajı yapılmamış konutlarda, her bir metrekare için 4,64 TL yakıt bedeli tahsil edilecek.

Isı pay ölçer veya kalorimetre cihazı montajı yapılmış konutlarda, yakıt bedelinin üç katını geçmemek kaydıyla, bağımsız bölümün tüketimi oranında hesaplanan yakıt bedeli konutta oturanlardan tahsil edilecek. Ancak kurum ve kuruluşlar, yakıt maliyetlerini dikkate alarak gerekli gördükleri takdirde bu bedelin üzerinde yakıt bedeli tahsil edebilecek.

Yakıtı kurum ve kuruluşlarca tedarik edilen konutlarda, ortak kullanım alanlarındaki aydınlatma, elektrik, su, gaz, otomat ve benzeri giderlerin zorunlu nedenlerle kurum ve kuruluşlarca karşılanıyor olması halinde, bu giderler karşılığında kira ve yakıt bedellerine ek olarak her bir metrekare başına 0,54 TL tahsil edilecek.

#r-2922275,2922188#

31 Aralık 2023
Emekliye seyyanen zam mı, oransal zam mı verilmeli? SGK Uzmanı İsa Karakaş kritik formülü verdi

Açlık sınırı 19 bine dayandı. Yoksulluk sınırı ise 61 bin lirayı geçti. Rakamlar bu kadar yükselirken gözler bir kez daha emekli ve asgari ücretlinin zamlarına çevrildi. SGK Başuzmanı İsa Karakaş hem çalışanın hem de emeklinin maaşları ile ilgili zam beklentilerini değerlendirdi.

“EMEKLİ MAAŞININ ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA OLMAMASI GEREKİR”

Emekli maaşının asgari ücretin altında olmaması gerektiğine dikkat çeken İsa Karakaş, “SGK hangi işçiyi çalıştırırsan çalıştır, matrah olarak asgari ücreti baz alıyor. SGK işverene ‘asgari ücretin altında prim ödeyemezsin’ diyor. İster bakkal olsun ister esnaf prim ödemesini asgari ücret üzerinden ödenmesi lazım. Dolayısıyla en düşük emekli maaşının asgari ücretin altında olmaması SGK’nın bu uygulaması nedeniyle gereklidir.” dedi.

“2003 YILINDA EMEKLİNİN MAAŞI 1,5 ASGARİ ÜCRETE YAKINDI”

İsa Karakaş asgari ücret ile emekli maaşı dengesini de geçmiş yıllardan ilginç bir örnekle açıkladı. Karakaş, “2003 yılında AK Parti geldiği zaman zamlar yaptı ve emekli maaşları da yükseltmişti.  2003 yılında en düşük SSK emeklisinin maaşı neredeyse 1,5 asgari ücrete yakındı. Geldiğimiz noktada bugün emekli maaşları asgari ücretin yüzde 60’ına kadar düştü. Sadece 2023 haziran ayında emekli maaşı asgari ücretin yüzde 80’ine denk geliyor.” diye konuştu.

"KÖK MAAŞA ZAM YAPILMAZSA İNFİALE YOL AÇAR"

Karakaş, kök maaş düzenlemesinin olmayacağı söylentilerine de dikkat çeken yorumda bulundu. Karakaş, “Emeklinin kök maaşına artış yapılmazsa ve 4 milyonun üzerinde emekli 10 bin TL maaş almaya devam ederse büyük bir infiale yol açar. Açlık sınırı şimdiden 19 bine dayandı. Temmuzda bu sınır ne olacak bilmiyoruz. Bu durumda açlık sınırının yarısının da altına düşecek bir emekli maaşını hayal bile etmek istemiyorum” dedi.  

“ÖNCE SEYYANEN ZAM, SONRA ORANSAL ZAM”

Açlık sınırının göz önünde bulundurulup, ne olursa olsun emekliye ‘seyyanen zam’ yapılması gerektiğini dikkat çeken İsa Karakaş, “Seyyanen zam olmadığı takdirde emeklilerin durumu düzelmez. Bir kereye mahsus seyyanen zam yapılacak, bu zamdan sonra artık mevcut sisteme dönülüp artık oransal şekilde zamlar yapılarak sistemin yürümesi lazım.” diye konuştu.

#r-2953130,2953375,2953158,2952942#

31 Mayıs 2024
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya duyurdu: Telegram ve Discord zorbalığına geçit yok!

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Telegram ve Discord sosyal paylaşım platformlarında aktif olarak yer alan C31K isimli grup yöneticilerinden “Hz. Ebu Cehil” olarak adı geçen şahsın E.K. adlı çocuk olduğunun belirlendiğini paylaştı. "Arda Bateman" olarak adı geçen şahsın ise A.T adlı çocuk olduğu bilgisini veren Bakan Yerlikaya, çocukları cinsel istismara zorlayan zorbalarla, kadına şiddet eğiliminde olup kin ve nefret yayanlarla görülecek hesapları olduğunu söyledi. Bakan Yerlikaya, "Siber dünyanın hangi deliğine saklanırsanız saklanın, siber devriyelerimiz sizi tek tek bulup adalete teslim edecektir" dedi.

Bakan Yerlikaya X hesabından yaptığı paylaşımda, "Ankara Emniyet Müdürlüğümüz tarafından, Telegram ve Discord sosyal paylaşım platformlarında aktif olarak yer alan C31K isimli grup yöneticilerinden “Hz. Ebu Cehil” olarak adı geçen şahsın E.K. adlı çocuk olduğu belirlenmiş ve Ankara Emniyet Müdürlüğümüzün koordinasyonunda Zile İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerimizce muhafaza altına alınmıştır.

"Arda Bateman" olarak adı geçen şahsın ise A.T adlı çocuk olduğu belirlenmiş İstanbul Emniyet Müdürlüğümüzce muhafaza altına alınmıştır. İfadeleri psikolog eşliğinde Cumhuriyet Savcısı tarafından alınacaktır. Sosyal medyada, başta göz aydınlığımız yavrularımız ve gençlerimiz olmak üzere toplumumuzu sapkın düşünceleriyle zehirlemeye çalışanlara acımayacağız.  Çocuklarımızı cinsel istismara zorlayan zorbalarla, kadına şiddet eğiliminde olup kin ve nefret yayanlarla görülecek hesabımız var! Siber dünyanın hangi deliğine saklanırsanız saklanın, siber devriyelerimiz sizi tek tek bulup adalete teslim edecektir. 

Aziz Milletimizin bilmesini isterim ki; kadına şiddet ve cinsel istismar gibi suçlara eğilimli olan suç odaklarıyla mücadelemiz her alanda devam edecektir.  Bizim zehir tacirleri ve sapkın düşünce akımları nedeniyle kaybedecek tek bir çocuğumuz, gencimiz, insanımız yoktur! İçişleri Bakanlığı olarak 600 bin personelimizle huzur ve güveni sağlamak için varız. Bundan geri adım atmayız!" ifadelerine yer verdi.

https://x.com/AliYerlikaya/status/1843681785927885214

#r-2976219,2976065#

8 Ekim 2024
Türkiye, Uzay Kongresi'nde dünya sahnesine çıkıyor: Antalya 2026'ya hazırlanıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Antalya'nın ev sahipliğinde 2026'da düzenlenecek olan 77. Uluslararası Uzay Kongresi öncesinde önemli bir adım attı. Bakan Mehmet Fatih Kacır, kongre hazırlıklarının sorunsuz bir şekilde ilerlemesini sağlamak amacıyla, süreci yönetecek komiteyle bir araya gelerek istişarelerde bulundu.

ANTALYA, ULUSLARARASI UZAY KONGRESİ'NE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Bakanlık, sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada, Türkiye turizminin başkenti Antalya'nın, dünyadaki en büyük uzay konferansı niteliği taşıyan 77. Uluslararası Uzay Kongresi'ne 2026'da ev sahipliği yapacağını belirtti.

Bakan Kacır'ın 2026'da gerçekleştirilecek kongre öncesinde süreci etkin şekilde yürütecek komite ile istişare toplantısı yaptığı ifade edilen açıklamada, etkinliğin 70'i aşkın ülkenin katılımıyla düzenleneceği ve "Türkiye'de şimdiye kadar düzenlenmiş en büyük uluslararası bilimsel organizasyon" olduğu bildirildi.

ANTALYA İLE POZNAN YARIŞMIŞTI

Uluslararası Uzay Federasyonu (IAF) Genel Kurulu, Geçtiğimiz yıl Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlendi. Kurulda, 2026'daki kongrenin ev sahipliği için Antalya ve Polonya'nın Poznan şehri yarışmıştı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, Antalya'nın bu prestijli etkinliği ağırlaması kararlaştırıldı.

https://x.com/TCSanayi/status/1843626535195959714

Bakanlığın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Türkiye turizminin başkenti Antalya, dünyadaki en büyük uzay konferansı 77. Uluslararası Uzay Kongresi'ne (International Astronautical Congress- IAC) #IAC2026 ev sahipliği yapacak. Bakanımız Sayın Mehmet Fatih Kacır, 2026 yılında gerçekleştirilecek kongre öncesinde süreci etkin şekilde yürütecek komite ile istişare toplantısı yaptı. 70'den fazla ülkenin katılacağı etkinlik; Türkiye'de şimdiye kadar düzenlenmiş en büyük uluslararası bilimsel organizasyon olma niteliği taşıyor."

#r-2976389,2976378#

8 Ekim 2024
BofA, Türkiye için enflasyon beklentisini yükseltti!

Bank of America (BofA) Türkiye'ye ilişkin yayımladığı raporda enflasyon beklentilerini açıkladı. Banka raporunda enflasyonun gelecek dönemde yavaşlamaya devam edeceği ifade edildi. 

YUKARI YÖNLÜ GÜNCELLENDİ

BofA Türkiye ekonomisti Zümrüt İmamoğlu paylaştığı raporda bankanın enflasyon tahminleri yüzde 42,2'den yüzde 43,3'e revize edildi. Kurum tarafından yapılan açıklamada  "Para politikası duruşundaki sıkılık ve bazı verilerde de görüldüğü gibi yavaşlayan iç taleple beraber enflasyonun son çeyrekte düşeceği konusunda temkinli iyimseriz" ifadelerine yer verildi.

2025 FAİZ BEKLENTİSİ YÜZDE 30

Banka TCMB'ye ilişkin faiz beklentilerini de açıklayarak Eylül ayı enflasyon verisinin baz senaryolarını değiştirmediği ve ilk faiz indiriminin Aralık'ta beklendiğini ifade etti. Raporda "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın kararının verilere bağlı olacağını düşünüyoruz. Enflasyonda daha fazla yukarı yönlü sürpriz görmezsek Aralık ayında 200-250 baz puan faiz indirimi olabileceğini düşünüyoruz. Eğer veriler hayal kırıklığına neden olursa ilk faiz indirimini gelecek yılın ilk çeyreğinde görebiliriz" denildi.

Banka, asgari ücretin yıl sonu enflasyon beklentisine yakın oranda artması durumunda aylık enflasyonun ilk çeyrekte geçici olarak ivmeleneceğini vurguladı. Bu durumda TCMB'nin küçük adımlarla indirimlere devam edebileceği öngörülerek "2025 yılı sonu politika faizi beklentimiz yüzde 30" ifadesine yer verildi.

8 Ekim 2024
En yüksek ve en düşük ortalama maaşlara sahip ülkeler belli oldu! İşte Türkiye’nin sıralaması

Finans, sigorta, elektrik, madencilik, bilgi teknolojileri, perakende ve eğitim sektörlerinin en yüksek maaş veren alanlar olduğunu belirtmek gerekir. Diğer yandan, idari destek, konaklama ve inşaat sektörleri en düşük maaşlı sektörler arasında yer alıyor. Ancak, farklı ülkelerdeki maaşları karşılaştırırken enflasyonu dikkate almak önemlidir. Son yıllarda birçok ülke yüksek enflasyon oranlarıyla karşı karşıya kalmış ve bu durum alım gücünü etkileyebilmektedir. Bu enflasyon oranlarının büyük ölçüde pandemi ve buna bağlı tedarik zinciri kesintilerinden kaynaklandığı görülmektedir.

Ayrıca, Rusya-Ukrayna çatışması, ABD-Çin stratejik rekabeti, Orta Doğu'daki devam eden çatışmalar, Hindistan-Çin jeopolitik rekabeti ve Çin'in ekonomik yavaşlaması gibi jeopolitik riskler de enerji krizlerini ve tedarik gecikmelerini artırarak bu sorunları derinleştirmiştir. 2024-2025 yılında kariyer hedefleri enflasyona göre belirlenebiliyor. Bazı vatandaşlar kariyer için en yüksek ortalama aylık maaşa sahip ülkeleri araştırabiliyor.

TÜRKİYE, ORTALAMA AYLIK BRÜT MAAŞ SIRALAMASINDA 56. SIRADA

Türkiye'de 2024 yılı itibarıyla ortalama aylık brüt maaş, 697.41 USD olarak tespit hesaplanmıştır. Bu rakam, ülkenin ekonomik koşullarını ve iş gücü piyasasındaki gelişmeleri yansıtırken, çalışanların yaşam standartları üzerinde de önemli bir etkiye sahiptir. Özellikle son yıllarda enflasyon ve yaşam maliyetlerindeki artış, maaşların alım gücünü etkilemiştir. Bu durum, işverenlerin ve politika yapıcıların, çalışanların refahını artırmak amacıyla yeni stratejiler geliştirmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır.

İsviçre - 7023.13 USD
Lüksemburg - 5857.91 USD
Amerika Birleşik Devletleri - 4536.39 USD
Singapur - 4490.56 USD
Katar - 4178.69 USD
Avustralya - 3792.38 USD
Hong Kong (Çin) - 3790.14 USD
Danimarka - 3703.22 USD
Hollanda - 3590.70 USD
Norveç - 3392.38 USD

Birleşik Arap Emirlikleri - 3384.08 USD
İrlanda - 3226.02 USD
Birleşik Krallık - 3194.82 USD
Almanya - 3114.38 USD
Yeni Zelanda - 3045.97 USD
Kuveyt - 3027.82 USD
İsveç - 2943.86 USD
Kanada - 2886.07 USD
Finlandiya - 2877.73 USD
Belçika - 2682.79 USD

Avusturya - 2654.58 USD
İsrail - 2613.81 USD
Fransa - 2546.83 USD
Güney Kore - 2343.33 USD
Umman - 2320.93 USD
Suudi Arabistan - 2230.68 USD
Japonya - 2141.34 USD
İspanya - 1905.27 USD
Kıbrıs - 1793.02 USD
İtalya - 1774.57 USD

Slovenya - 1648.02 USD
Tayvan - 1643.55 USD
Malta - 1608.99 USD
Estonya - 1597.56 USD
Çek Cumhuriyeti - 1592.80 USD
Polonya - 1522.79 USD
Güney Afrika - 1441.98 USD
Hırvatistan - 1415.54 USD
Litvanya - 1376.06 USD
Slovakya - 1261.49 USD

Letonya - 1215.45 USD
Portekiz - 1150.21 USD
Uruguay - 1045.68 USD
Bulgaristan - 1044.18 USD
Yunanistan - 1036.06 USD
Macaristan - 1030.44 USD
Malezya - 964.33 USD
Çin - 963.26 USD
Kosta Rika - 948.65 USD
Romanya - 947.90 USD

Karadağ - 875.42 USD
Panama - 796.36 USD
Sırbistan - 786.30 USD
Bosna-Hersek - 722.98 USD
Şili - 701.20 USD
Türkiye - 697.41 USD
Meksika - 693.94 USD
Ürdün - 653.61 USD
Arnavutluk - 639.46 USD
Filistin - 637.63 USD

Hindistan - 627.47 USD
Mauritius - 627.04 USD
Kuzey Makedonya - 623.47 USD
Ermenistan - 606.28 USD
Tayland - 592.65 USD
Moldova - 587.60 USD
Kazakistan - 584.79 USD
Rusya - 546.11 USD
Irak - 522.77 USD
Belarus - 518.71 USD

Ekvador - 500.98 USD
Gürcistan - 494.68 USD
Arjantin - 473.80 USD
Vietnam - 459.15 USD
Özbekistan - 450.77 USD
Azerbaycan - 438.22 USD
Brezilya - 427.65 USD
Fas - 419.10 USD
Peru - 411.42 USD
Bolivya - 402.12 USD

Ukrayna - 401.35 USD
Filipinler - 385.18 USD
Kolombiya - 370.34 USD
Kenya - 360.40 USD
Libya - 329.84 USD
Endonezya - 321.73 USD
Tunus - 294.35 USD
İran - 269.02 USD
Bangladeş - 242.23 USD
Cezayir - 232.77 USD

Nepal - 215.31 USD
Sri Lanka - 206.20 USD
Venezuela - 188.18 USD
Pakistan - 182.82 USD
Nijerya - 151.18 USD
Mısır - 141.83 USD
Küba - 37.60 USD

#r-2975918,2975686#

8 Ekim 2024
İran'ın gövde gösterisi: İsrail'i vurduğu füzeleri böyle sergiledi

İsrail'in Lübnan'a kara harekatı düzenlemesine karşılık İran, İsrail'i füzelerle ve insansız hava araçlarıyla (İHA) hedef aldı. İsrail, İran'a karşı nasıl bir misilleme saldırısı gerçekleştireceğini düşünürken Tahran yönetimi bir de gövde gösterisi yaptı.

İran'da Devrim Muhafızları Ordusu'na ait Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı'nda, İran'ın İsrail'e yönelik saldırısında kullandığı füze ve insansız hava araçları sergilendi.

1400 KM MENZİLLİ FETTAH FÜZELERİ

Başkent Tahran’daki fuarda “Gerçek Vaad 1” ve “Gerçek Vaad 2” operasyonunda kullanılan bin 450 km menzilli Hayber Şiken balistik füzesi, bin 400 km menzilli Fettah hipersonik füzesi, bin 700 km menzilli Emad balistik füzesi, bin 800 ile 2 bin km menzilli Kadir balistik füzesi ile 3 Khordad ve Tebes adlı hava savunma sistemleri yer aldı.

1900 KM MENZİLLİ SİCCİL BALİSTİK FÜZESİ

İsrail’in muhtemel bir saldırısına karşı İran’ın kullanabileceği değerlendirilen 2 bin km menzilli Hürremşehr balistik füzesi ve bin 900 km menzilli Siccil balistik füzesi de sergilendi.

RUSYA'YA VERİLEN İHA'LAR DA SERGİDEYDİ

Fuarda, İran’ın Rusya’ya, Ukrayna Savaşı için verdiği iddia edilen Shaded 136, 131 ve 139 tipi SİHA/İHA'lar sergilenirken ABD'den ele geçirilen RQ-170, MQ-1 ve RQ-4 Global Hawks insansız hava araçları da fuarda yer aldı.

#r-2976395,2976379#

8 Ekim 2024
Fatih'teki vahşi cinayeti de fırsata çevirdiler: Biber gazı ve elektroşok cihazlarına zam büyük tepki çekti

Özellikle son dönemde artan şiddet olayları ve sokak güvenliğine yönelik endişeler, 'kişisel savunma aracı' olarak kullanılan elektroşok cihazları ve biber gazı gibi ürünlere olan ilgiyi daha da artırdı.

Online satış sitelerinde bu tür savunma ürünlerinin 'en çok satılan' ve 'en çok ziyaret edilen' ürünlerin listesinde ilk sırada yer aldığı da görüldü.

ZAMLAR TEPKİ TOPLADI

Ancak bazı e-ticaret sitelerinde satıcıların, güvenlik endişelerini fırsata çevirdiği ve söz konusu ürünlerin fiyatlarında ani yükselişler yaptığı ortaya çıktı. Bu durum sosyal medyada büyük yankı uyandırırken yaşanan tepkiler üzerine satıcıların ürünleri satıştan kaldırdığı görüldü.

GOOGLE ARAMALARDA DA ARTIŞ OLDU

Beyoğlu'nda bir kadına taciz olayı ve Fatih'te iki genç kızın bir şahıs tarafından vahşice katledilmesi, bu konunun dijital platformlarda da yükselişe geçmesine neden oldu. Google verilerine göre, son dönemde Türkiye’de 'biber gazı' aramaları en yüksek seviyesine ulaştı.

BİBER GAZI KULLANIMI YASAL MI?

Son olayların ardından Türkiye’de biber gazı kullanımı tekrar gündeme gelirken özellikle kadınlar için önemli bir savunma aracı olarak görülen biber gazı, hem kişisel savunmada hem de kolluk kuvvetleri tarafından yaygın olarak kullanılıyor.

Türkiye'de biber gazının kişisel savunma amaçlı kullanımı yasal olsa da bazı sınırlamalara tabi olduğu biliniyor. Yasal düzenlemelere göre, biber gazı yalnızca savunma amacıyla ve meşru müdafaa kapsamında kullanılabiliyor. Saldırgan bir şekilde veya yasadışı bir eylemde kullanılması suç teşkil ediyor.

#r-2975946,2976108#

6 Ekim 2024