Tgrt Haber

2. el piyasası dertli, satışlar bıçak gibi kesildi! Araç fiyatları düştü ama alan yok

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber, İhlas Haber Ajansı
17 Aralık 2023 15:54 - Güncelleme : 17 Aralık 2023 16:03
2. el piyasası dertli, satışlar bıçak gibi kesildi! Araç fiyatları düştü ama alan yok

İkinci el otomobil piyasasında durgunluk sürüyor. Bakanlığın düzenlemesi ve bayilerin yeni yıl kampanyaları 2. El piyasasını vurdu. Düzenleme sonrası satışlar bıçak gibi kesilirken fiyatlar da yüzde 30 aşağı çekildi. Satıcılar ise dertli. Düşen fiyatlara rağmen, oto pazarlarına ne gelen var, ne de alan.

2. el piyasasında düşüşler devam ediyor. Stoklardaki sıfır araçların ortaya çıkması Ticaret Bakanlığının aldığı önlemler derken bu kez ikinci el araç​ pazarında durgunluk yaşanıyor. Önceleri yatırım aracı olan otomobiller yüzde 30’lara varan düşüşlere rağmen satıcının elinde kaldı. Oto pazarları boş kalırken çoğu satıcı elindeki araçları çıkarmanın derdine düştü.

İKİNCİ EL PİYASASI ÇÖKÜŞE GİDİYOR

Son iki yılda fahiş zamlarla uçuşa geçen otomobil piyasasında Bakanlığın önlemleri fiyat balonunu söndürdü. Buna bir de sıfır araç kampanyaları da eklenince satışlar​ resmen bıçak gibi kesildi. Satıcılar fiyat kırsa da ikinci el satan galeriler ve pazarlara ne gelen var, ne de alan.

ARAÇ FİYATLARINI KIRDILAR AMA İŞE YARAMADI

Diyarbakır Oto Galericiler Sitesi’nde galerici, ikinci el araç satışlarının durduğunu söyledi.

Aylardır sabit olan yüksek fiyatlar, otomobil satışlarını azalttı. Hem sıfır, hem de ikinci el araç satışları durdu. Orta segment olarak adlandırılan daha uygun fiyatlı arabaların satışları iyiyken, onlarda da satışlar düşüş​ yaşanıyor.

“Sıfır araçlara gelince, stokta vardı, çıkartıldı deniliyor ama faydası yok” diyen Sarı, ikinci ele de, sıfır araca da faydası olmadığını, piyasanın şu an durgun olduğunu belirtti.

SATIŞLARA FAİZ DARBE VURDU

Faizler inmeyene kadar piyasanın düzelmeyeceğini aktaran Sarı, “Çünkü kredi çekilebilse sıfır araç da, ikinci el araç da alınır. Araç fiyatları​ yüzde 30’larda düşmüş. En düşük araç 1 milyondan aşağı değil. İkinci eller ise 300-500 bin arası güzel satıyorduk. 700 ile 900 arası satılmaz, piyasası durgun. Dört aydır fiyat bu. Sektörün durumu şu an böyle, önümüzdeki aylarda ne olur bilemeyiz” dedi.

PARASI OLAN ARTIK ARABA ALMIYOR

İnsanların parasını araçlarda kullandığını, kaydeden Sarı, “Ayda 1 adet satabilseydi ayda 10-20 bin kar kalıyordu. Şu anda 1 milyonunu bankaya yatırıyor ayda 45 bin lira faizini alıyor. Niye gelip araç alsın? Sıfır araç da alamaz, ikinci el araç da almaz” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

Kaynak: TGRT Haber, İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...