Tgrt Haber

İkinci el araçta 'takas devri' bitti, bireysel müşteri yüzde 32 fiyat düşürdü

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, İhlas Haber Ajansı
10 Aralık 2023 10:14 - Güncelleme : 10 Aralık 2023 10:26
İkinci el araçta 'takas devri' bitti, bireysel müşteri yüzde 32 fiyat düşürdü

İkinci el araç piyasasında satışlar da fiyatlar da geriledi. Ticaret Bakanlığı’nın “6 ay 6 bin kilometre" şartının süresini uzatmasının fiyatları daha da düşürmesi bekleniyor. Piyasada 2. el araç satışında bireysel müşteriler ise yüzde 32 oranında fiyat düşürdü.

Artan maliyetler, döviz kurlarındaki yükseliş ve çip krizi gibi sorunlar araç fiyatlarının son iki yılda sürekli artmasına neden oldu. Tüm bunlara fırsatçılık da eklenince araç almak orta ve alt gelirli için hayal dönüştü. Ticaret Bakanlığı’nın sıkı denetimleri otomobil​ fiyatlarını düşürürken uzmanlar araç fiyatlarınon gerilemeye devam edeceğini ifade ediyor. 

1 TEMMUZ 2024’E KADAR DEVAM EDECEK

Ticaret Bakanlığı​'nın ikinci el araçların ticaretinde yeniden yönetmelik değişikliğine gitti.  Resmi Gazete'de yayımlanan bu yeni düzenleme ile ikinci el araç​ satışlarındaki "6 ay ve 6 bin kilometre" şartı ve ilan kısıtlamasının süresi 6 ay daha uzatıldı. 1 Ocak 2024'te sona erecek uygulama, 1 Temmuz 2024'e kadar devam edecek.  Uzmanlara göre sıfır araçlardaki düşüşler ikinci el piyasasını da etkileyecek. Böylelikle ikinci el pazarında fiyatlarda düşecek. 

Öte yandan Quick Finans’ın yayınladığı 2. El Oto Raporu’nun 2023 yılı Kasım ayı verilerinin yer aldığı güncel sayısında, sektöre dair önemli trendler paylaşıldı. SmartIQ iş birliği ile hazırlanan ve ikinci el online satış ve ihale platformlarından elde edilen verilere dayanarak üretilen raporda gerçekleşen satış fiyat ve satış hızı değişimleri değerlendirildi.

İkinci el araçta 'takas devri' bitti, bireysel müşteri yüzde 32 fiyat düşürdü

TAKASTA ZORLANDILAR

0 kilometre araçlar için distribütör firmaların yaptıkları kampanyalar bireysel müşterileri cezbederken 2. El aracını takasta kullanmak isteyenler bekledikleri fiyata ulaşamadı.

FİYATLAR YÜZDE 32 DÜŞTÜ

Aracını yenilemek isteyen bireysel müşteriler takasa 2. el araçlarını vermekte zorlanınca 2. el araçlarında fiyat indirimlerini hızlandırdı. 2. el araç piyasasında araç bolluğu artarken düşen fiyatlar satışların belli bir seviyenin altına inmesini önledi. 2. el araçlarını satmak isteyen bireysel müşteriler kasım ayında yüzde 32 fiyat düşüşüne gitti.

SATIŞTA KALMA SÜRESİ 8 GÜN UZADI

Rapora göre, Kasım ayında araç fiyatları​ bir önceki aya göre Euro bazında yüzde 9 gerilerken TL bazında gerileme yüzde 2 seviyelerinde seyretti. Satışta kalma süresi geçen aya göre ortalama 8 gün daha uzayarak 65 günü aştı.

İkinci el araçta 'takas devri' bitti, bireysel müşteri yüzde 32 fiyat düşürdü

FİYATLAR BERABER ALIM DA DÜŞTÜ

İkinci el araç fiyatlarında düşüş devam ederken alımlarda beklenen canlılık yaşanmadı. Oto galericiler bunun nedeni olarak yatırımcının fiyatların biraz daha düşmesini beklendiğini söyledi. Ortalama 300 ile 700 bin TL arasındaki arabaların genellikle rağbet gördüğünü söyleyen galericiler, piyasanın hareketlenmesini umuyor.

Samsun 2. El Otomotivciler Sitesi Başkanı İbrahim Kınık, ''Son 5- 6 aydır araba konusunda sıkıntılar var. Bu yükselişin bir de inişi olacağını biz biliyorduk. Son 5 aydır telefonlarımız çalmıyor. Bunun da sebepleri açık ve net ortada. Ülkedeki sıkıntı bütün sektöre yansıdı. Faizlerin yüzde 45’lere çıktığı bu dönemde bazı vatandaşlar araba almak yerine parasını faize yatırıyor” dedi. 

Kınık sözlerine şu şekilde devam etti: Araba artık bir yatırım değil çünkü para kazandırmıyor. Eskiden araba alıyordunuz, üstüne 1 ay sonra 15 bin TL, 30 bin TL koyuyordu. Bu durum bitti. Artık bayilerde sıfır araç da mevcut. İkinci elde şu anda 400 ile 700 bin TL arasında arabalar satılıyor. Lüks arabalarda sıkıntı var'' dedi.

 

Kaynak: TGRT Haber, İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...