Tgrt Haber

ABD enflasyonunda iki yıl sonra ilk: Altın ve dolardan saniyeler içinde tepki geldi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
13 Haziran 2023 16:44 - Güncelleme : 13 Haziran 2023 16:54
ABD enflasyonunda iki yıl sonra ilk: Altın ve dolardan saniyeler içinde tepki geldi

Amerika Birleşik Devletleri pandeminin başından bu yana düşürmek için mücadele ettiği enflasyonda başarılı oldu. Fed faiz kararlarını etkileyecek ABD TÜFE’si son iki yılın en düşük seviyesine inerken gözler altın ve dolar fiyatlarına çevrildi.

ABD​ iki yılı aşkın süredir enflasyonu yüzde 2 seviyesine çekmek için faiz​ artışlarına devam ediyor. ABD ekonomisindeki sıkı para politikası ise ons altını baskılarken doların yerel para birimlerine karşı güçlenmesine neden oldu. 

SON İKİ YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ

ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre enflasyon​ son iki yılın en düşük seviyesine geriledi. Tüketici fiyatları Mayıs'ta akaryakıt fiyatlarındaki düşüşle aylık yüzde 0,1 arttı. Önceki ay artış yüzde 0,4'tü. Yıllık enflasyon ise yüzde 4,9'dan yüzde 4'e gerileyerek Mart 2021'den beri en düşük seviyeye indi. Çekirdek enflasyon da bu dönemde yıllık bazda geriledi.

FED​ BU KEZ PAS MI GEÇECEK?

Fed Başkanı Jerome Powell​ da dahil bazı Fed yetkilileri 13-14 Haziran'daki toplantıyı pas geçebilecekleri sinyalini vermişti. Analistlerin yüzde 70’ı bu merkez bankasının pas geçeceğine yönelik görüş bildirdi.  Enflasyon oranlarındaki düşüşler Fed faiz politikalarında değişimin göstergelerinde biri olarak kabul ediliyor. CME FedWatch'a göre 25 baz puan faiz artırımı bekleyenlerin oranı önceki hafta yüzde 21,8, dün yüzde 20,9 seviyesindeydi.

ABD enflasyonunda iki yıl sonra ilk: Altın ve dolardan saniyeler içinde tepki geldi

ALTIN VE DOLARDA SON DURUM

Beklenenden daha düşük gelen ABD enflasyon verileri ve Fed faiz beklentileri ile ons altın 1.960 dolar seviyelerinin üzerine çıktı. Gram altın hafta başından bu yana sürdürdüğü rekor serisine devam ederek ekranlarda 1.487 Kapalıçarşı piyasasında 1.500 TL’den işlem görmeye başladı. Dolar kuru ise seçimler sonrası rekor seviyelere çıktı. 23 liranın üzerinde seyreden dolar enflasyon verileri sonrası değer kaybetti. Kur, dalgalı bir grafik çizmeye devam ediyor.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

GÜNCEL DOLAR FİYATLARI İÇİ TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...