Tgrt Haber

Kritik veriye saatler kaldı, altın psikolojik seviyeye dayandı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
13 Haziran 2023 11:30 - Güncelleme : 13 Haziran 2023 11:41
Kritik veriye saatler kaldı, altın psikolojik seviyeye dayandı

Altın, ABD enflasyon verileri ve Fed faiz kararları öncesinde rekor seviyeleri test etti. Ons altın kısa süreli gerileme sonrası toparlanırken gram tarafı yeni rekorlar kırıyor. Ons altın, beklenenden düşük gelen ABD TÜFE verileriyle yükselirken gram dolar kurundan destek almaya devam ediyor.

Gram altın​​ seçimlerin ardından dolar kurundaki yukarı yönlü hareketle zirve seviyeleri zorlamaya devam ediyor. Hafta başından bu yana yeni rekorlar deneyen gram ekranlarda 1.494 TL’ye kadar yükseldi. ABD enflasyon​ beklentilerine yönelik yapılan ankette beklentilerin düşük çıkması ise ons altın tarafını destekledi.

GRAM ALTIN YÜZDE 10’A YAKIN DEĞER KAZANDI

Gram altın son zamanların en yüksek seviyelerinde çıkarak her gün ayrı bir rekor kırıyor. Bir haftada yüzde 9,72 değer kazanan altın, Kapalıçarşı piyasasında 1.500 TL sınırına dayandı. Dolar kurunda artışlar sınırlansa da altın yatırımcıdan gördüğü ilgiyle yükselmeye devam ediyor. Uzmanlar düğün sezonun açılmasıyla değer kazanan sarı metalin doların 23-24 lira bandına çıkmasıyla 1.500 TL’nin üzerine çıkabileceğini ifade ediyor.

ABD ENFLASYON BEKLENTİSİ 2 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Fed​ faiz kararları merakla beklenirken ABD enflasyon verilerine yönelik beklentiler belli oldu. Anketlere göre ABD’de gelecek 12 ay için enflasyon beklentisi Mayıs 2021'den bu yana görülen en düşük seviyeye indi.  Merkez Bankası’nın mayıs ayı Tüketici Beklentileri Anketi, bir yıllık enflasyon beklentilerinin 0,3 puan düşerek yüzde 4,1 orana gerilediğini gösterdi. ABD'de gelecek 12 ay için enflasyon beklentisi Mayıs 2021'den bu yana görülen en düşük seviyeye indi.

SABİT BIRAKMA İHTİMALİ YÜKSELDİ

FED’in yanı sıra Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası için bu hafta yapılması planlanan para politikası toplantıları öncesinde piyasalar temkinli hareket ediyor. Piyasalar, Fed'in çarşamba günü gösterge faiz oranını değiştirmeme ihtimalini yüzde 70'in üzerinde görüyor. 

Kritik veriye saatler kaldı, altın psikolojik seviyeye dayandı

1.500 SEVİYESİNİ AŞARSA REKOR ÇOK YAKIN

Finans Analisti İslam Memiş, kısa süre önce yaptığı açıklamada ons ve gram altın tarafındaki beklentilerini sıralayarak şu ifadeleri kullandı: "Ons altın 1.906 dolar seviyesinde beklemeye devam ediyor. Beklentim negatif 1.910 dolar seviyelerine kadar bir geri çekilmenin mümkün olacağını tahmin ediyorum. Yukarı yönlü ataklar önümüzdeki aylarda devam edebilir.  Ama kısa vadede aşağı yönlü hareketi destekleyen açıklamalar gelmeye devam ediyor. Yılbaşından bugüne yüzde 50 civarında bir getiri sağladı. 1.500 lira seviyesini kırdıktan sonra 1.800 liraya kadar yükselişler bekliyorum." 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...