Tgrt Haber

ABD'de üretici fiyatları 13 yılın zirvesinde

14 Aralık 2021 17:05
ABD'de üretici fiyatları 13 yılın zirvesinde

ABD’de ÜFE yıllık bazda yüzde 9,6 artarken 2010’dan beri en yüksek seviyeye yükseldi.

ABD'de üretici fiyatları Kasım ayında aylık yüzde 0,8 ve yıllık yüzde 9,6 oranında arttı. Beklentilerin üzerinde artış gösteren üretici fiyatları 2008 sonrası en yüksek seviyeye çıktı.

Çekirdek ÜFE yüzde 0.7 artarken yıllık bazda yüzde 7.7 ile rekor artış kaydetti. Bu sene nakliyat sıkıntıları, talep artışı gibi nedenlerle hammadde maliyetleri ciddi biçimde arttı. Bugün açıklanan ÜFE rakamlarının, gelecek aylarda tüketici fiyatlarına da yansıması bekleniyor.

ABD’de tüketici enflasyonu Kasım’da yüzde 6,8 artışla 39 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Ekonomistler Aralık ayı ve 2022'nin ilk aylarında ÜFE tarafında çift hanelere doğru yükselişin devam edebileceğini ifade etti. Bu da TÜFE'ye yansıması anlamına geliyor. Enflasyonda hedefin çok altında kalan Fed faiz politikasında daha aceleci davranmak zorunda kalabileceği de ifade ediliyor. FOMC toplantısı yarın yapılacak ve komitenin fiyatlar geneline yayılan bu yükselişi nasıl değerlendirdiği, nasıl bir aksiyon alacağı merakla beklenirken, piyasalar Fed'in yılın en şahin toplantısını gerçekleştireceği görüşünde.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...