Tgrt Haber

Akaryakıt istasyonlarından ‘kart komisyonu’ çağrısı: Kaldırırlarsa 2 litre benzini bedava veririz

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber, Sabah
15 Şubat 2024 11:28 - Güncelleme : 15 Şubat 2024 11:29
Akaryakıt istasyonlarından ‘kart komisyonu’ çağrısı: Kaldırırlarsa 2 litre benzini bedava veririz

Akaryakıt istasyonları komisyon oranları yüzünden sıkıntılı günler yaşıyor. Bankaların uyguladığı yüksek komisyon kazançları sınırlıyor. İstasyonlar kart komisyonunun kaldırılması halinde 2 litre benzini bedavaya verecekleri çağrısında bulundu.

Kart komisyonu sorunu giderek büyüyor. Akaryakıt​ istasyonları da yüksek banka komisyonlarına isyan etti. Sektör temsilcileri komisyon​ nedeniyle istasyonların zarar ettiğini dikkat çekiyor. Komisyonun alınmaması çağrıları yapılırken sektör, tutarın kaldırılması halinde ise vatandaşı kazandıracak bir öneri de sunuyorlar.

KART KOMİSYONUNA ÇARE ARANIYOR

Akaryakıt istasyonları ile bankaların kredi kartı​ komisyonları üzerinden uzun süredir devam eden sıkıntıya çözüm önerisi "nakit alım" olarak öne çıkıyor.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu'na (BDDK) yaptığı çağrıda hem vatandaşın cebini rahatlatacak hem de kendileri açısından kredi kartı komisyonunu ortadan kaldıracak bir çözüm önerisinde bulundu.

“2 LİTRE BENZİNİ BEDAVA VERELİM”

Sabah Gazetesi’nden Barış Şimşek’in haberine göre, Aktaş, nakit ödemelerde yüzde 3'lük kart komisyonunu almayarak bir depoda vatandaşa 2 litre benzini bedavaya verebileceklerini, diğer türlü kartlı ödemelerde ise "hizmet bedeli fişi" keserek komisyonun vatandaş tarafından karşılanmasını talep etti.

Akaryakıt istasyonlarından ‘kart komisyonu’ çağrısı: Kaldırırlarsa 2 litre benzini bedava veririz - 1. Resim

“BANKA KOMİSYONLARI DAYANILMAZ HALE GELDİ”

Aktaş, bankaların hiçbir iş yapmadan kendilerine ortak olduklarına dikkat çekerek, "İstanbul'u baz aldığımızda bayi ile dağıtıcıya nakliye ve KDV dahil kalan brüt oran yüzde 9.67'dir. Dağıtıcılarla en adil dağılım olan yüzde 50-50 paylaşımda bayiye 4.83 brüt oran kalıyor. Yüzde 3.36'sını bankaya komisyon olarak verdiğimizde elimizde yüzde 1.47 kalıyor. Yani 1000 TL'lik akaryakıt alışverişinde 14.7 TL bayilere kalıyor. Bu durum artık dayanılamaz bir boyuta geldi" diye konuştu.

AKARYAKITTA KART KULLANIMI YÜZDE 90’LARA VARIYOR

13 bine yaklaşan akaryakıt bayilerinin tamamı komisyondan şikayet ediyor. Zaten yüksek olan akaryakıtta kredi kartı kullanımı yüzde 90’lara varıyor. İstasyonlar kart kullanımı dolayısıyla bankalara yüzde 3 düzeyinde komisyon ödüyor.

Akaryakıt istasyonlarından ‘kart komisyonu’ çağrısı: Kaldırırlarsa 2 litre benzini bedava veririz - 2. Resim

GİDERLER VE KOMİSYON KARI GÖTÜRÜYOR

 7 gün 24 saat hizmet veren akaryakıt istasyonlarının vardiyalı personel istihdamı, elektrik, su, kira gibi temel giderlerinin yanında bir de komisyonlar kazançlarını sınırlıyor.

 

Kaynak: TGRT Haber, Sabah
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...