Tgrt Haber

Türkiye artık 'nükleer lig'de! Akkuyu Santrali açıldı: İşte tarihi anlar

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
27 Nisan 2023 15:17 - Güncelleme : 27 Nisan 2023 20:05

Son dakika haberi: Karadeniz gazının ardından Türkiye, Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile enerjide yeni döneme bir adım daha attı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımıyla Akkuyu NGS'ye ilk nükleer yakıt verildi. Düzenlenen törenle bir sözün daha gerçekleştirildiğini belirten Erdoğan, "Artık Akkuyu nükleer tesis hüviyeti kazanmıştır" dedi. Törende konuşan Vladimir Putin ise Türk-Rus tarihinin en büyük projelerinden biri olduğunu söyledi. İşte tarihi günden tarihi anlar...

Türkiye​ enerjide yeni bir döneme daha girdi. Dünyada yankı uyandıran adımların ardından Akkuyu Nükleer Güç Santrali​ de bugün açıldı. Akkuyu NGS ile Türkiye enerjide zirveye bir adım daha yaklaştı. Bugün bu tarihi adım Cumhurbaşkanı Erdoğan​ ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin​'in video konferans yöntemi ile katılımıyla atıldı. Akkuyu NGS, taze nükleer yakıtın tesise gelmesiyle santral "nükleer tesis" statüsü kazandı. 

Video konferansla bağlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu NGS'nin Türkiye'yi dünyanın nükleer güç sahibi ülkeler arasına sokacağını söyledi. Törenle birlikte verdikleri bir sözün daha gerçekleştiriliyor olmasından sevinç duyduğunu belirten Erdoğan, Türkiye'nin 60 senelik gecikmenin ardından nükleer güç sahibi ülkeler ligine yükseldiğini duyurdu.

Törende konuşan Vladimir Putin ise Akkuyu'nunTürk-Rus tarihinin en büyük projelerinden biri olduğunu söyledi. Türkiye'de gaz merkezi kurulacağının bir kez daha altını çizen Putin, Türkiye'nin gaz merkezi ile ticaretini artıracağını belirtti.  

"ARTIK AKKUYU NÜKLEER TESİS HÜVİYETİ KAZANMIŞTIR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasında satır başları:

Bugün Türkiye'yi dünyanın nükleer güç sahibi ülkeler arasına sokacak büyük hamlenin sevincini paylaşmak için bir aradayız. Bu törenle milletimize olan bir sözümüzü gerçekleştirmiş oluyoruz. Akkuyu NGS'nin üretime geçmesinden bir önceki aşaması olan nükleer yakıtların santral sahasına getirilmesine şahitlik ediyoruz. Artık Akkuyu nükleer tesis hüviyeti kazanmıştır. Ülkemiz 60 senelik gecikmenin ardından nükleer güç sahibi ülkeler ligine yükselmiştir.

Türkiye artık 'nükleer lig'de! Akkuyu Santrali açıldı: İşte tarihi anlar

Avrupa komisyonu nükleer enerjiyi yeşil enerji ilan ederek bu konudaki tereddütleri gidermiştir. Projemize en başından beri destek veren Putin başta olmak üzere tüm Rusya makamlarına şükranlarımı sunuyorum. Her biri 1200 megawatt güce sahip 4 reaktörlü santral inşa ediyoruz. Milli bütçemize yük getirmeyen finansman modeliyle hayata geçirilmiştir. Akkuyu Rusya ile aramızdaki en büyük ortak yatırımdır. 20 milyar dolarlık proje Rosatom tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Bakım, işletme ve santraller için işletmeden çıkarma işlemlerinin sorumluluğu yükleniciye aittir. 2028'e kadar santral hizmete girecektir.

"BU SANTRALİ PLANLARKEN ÖNCELİKLERİMİZİZ BAŞINDA GÜVENLİK GELMİŞTİR"

Ülkemizin elektrik tüketiminin yüzde 10'u buradan karşılanacaktır. Burada tam kapasitede 35 milyar kilowatt saat elektrik üretilecektir. Stratejik yatırım unvanını hak ediyoruz. Doğal gaz ithalatının düşmesine 1,5 milyar Dolar katkısı olacak proje milli gelire de olumlu yönde katkı yapacaktır. Proje kapsamında Rusya'da eğitim görerek santral görev yapacaklar ülkemizin nükleer güç alanındaki insan gücünü zenginleştirecektir. 300'ü aşkın mühendisimiz Rusya'da yetiştirildi. Bu santrali planlarken önceliklerimizin başında güvenlik gelmiştir. Santralimizin 6 Şubat depremlerinden etkilenmemesi, mühendislerin işlerini ne kadar titizlikle icra ettiğini gösteriyor.

Bu proje ile ikinci ve üçüncü santrallerimiz için de en kısa sürede harekete geçeceğiz. Rusya'nın Hatay'da kurduğu sahra hastanesi için özellikle milletim adına teşekkür ediyorum.

PUTİN: TÜRK-RUS TARİHİNİN EN BÜYÜK PROJELERİNDEN BİRİ

Törende Bakan Dönmez'in ardından video konferans ile konuşma yapan Vladimir Putin, Akkuyu'nunTürk-Rus tarihinin en büyük projelerinden biri olduğunu söyledi. Türkiye'de gaz merkezi kurulacağının bir kez daha altını çizen Putin, Türkiye'nin gaz merkezi ile ticaretini artıracağını belirtti.  

Putin konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

Türkiye için deprem konusunda gerçekten üzüldük. Can ve mal kaybı yaşadı. Türkiye hükümetinin nedenli zor görevler düştüğünü de anlıyoruz. Alt yapı oluşturulacak. Burada da Türkiye'ye desteğimizi sağlamaya hazırız. Çok sıradışı bir durumla karşı karşıyayız. Rusya, Türkiye'ye ilk tıbbi yardım gönderen ülkelerden biri oldu. Bütün bu yardımları gönülden yapıyoruz.

Türkiye artık 'nükleer lig'de! Akkuyu Santrali açıldı: İşte tarihi anlar

DÖNMEZ: BUNLAR SİYASİ İRADE OLMAKSIZIN YAPILACAK İŞLER DEĞİL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in açıklamalarından satır başlıkları;

60 yılı aşkın süredir niyetlense de maalesef hayata geçiremedi. 2000’li yıllar kadar ortalama hükümetlerin süresi 18 ay. 18 ayda bu projenin anlaşmasını bile imzalayamazsınız. Bunu imzaladınız, projelendirmesiyle ilgili hazırlıklar var. 2017’de Meclis’ten geçmiş 2018’de ilk kazmayı vurmuşuz. Bugün 5’inci yıl. Dünyada bu kadar hızlı ilerleyen bir proje olacağını tahmin etmiyorum.

İlk defa nükleer yakıtı tesise getiriyoruz. 1 yılda işletmeye alma çalışmaları devam edecek. Bu ve benzeri birçok projede ne kadar önemli olduğunu vatandaşımız gayet iyi bir şekilde gördü. TOGG yerli aracımız var. İHA’larımız, SİHA’larımız var. 1 hafta önce karaya getirdiğimiz Karadeniz gazı projesi var. Bunlar siyasi irade olmaksızın yapılabilecek işler değil..

Türkiye artık 'nükleer lig'de! Akkuyu Santrali açıldı: İşte tarihi anlar

AKKUYU NGS TÜRKİYE'YE NE KAZANDIRACAK?

  • Akkuyu NGS, cari açığın azaltılması, enerji bağımsızlığı, alternatif enerji kaynaklarının devreye alınması gibi birçok açıdan ülkemize ciddi kazanımlar sağlayacak.
  • Akkuyu NGS'de her biri 1200 megavat olmak üzere toplamda 4 reaktör yer alacak. Yani toplamdaki kurulu gücü 4 bin 800 megavat olacak.

YILLIK 35 MİLYAR KİLOVAT SAAT ELEKTRİK

  • Projenin elektrik üretim kapasitesi yıllık olarak 35 milyar kilovat saat olacak. 
  • Akkuyu NGS tek başına Ankara ve İzmir'in toplam elektrik talebine veya İstanbul'un elektrik talebinin yüzde 90'ını karşılıyor.
  • Akkuyu'da çalışacak mühendis ihtiyacının karşılanması için birçok öğrenci nükleer alanda Rusya'da çeşitli üniversitelerde lisans ve yüksek lisans eğitimi aldı ve almaya da devam ediyor. Böylece Akkuyu NGS 4 bin kişiye istihdam sağlayacak

60 YIL HİZMET VERECEK

  • Akkuyu NGS 9 büyüklüğünde bir depreme bile dayanıklı olacak şekilde inşa edildi.
  • İnşaat sürecinde 20 bin kişinin çalıştığı proje 60 yıl faaliyette kalacak.
Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...