Tgrt Haber

Altın 5 yılda altı kat arttı! İslam Memiş 'seçimden sonra 2 güne dikkat' diyerek uyardı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
13 May 2023 11:39 - Güncelleme : 13 May 2023 11:54

Altın, son iki yıl boyunca sürekli yükseliş hareketleri göstererek yatırımcısının yüzünü güldürdü. Türkiye’de altın talebi yüzde 30 artarken üretim de rekor kırıldı. Gözler pazar günü yapılacak seçim sonrası altın fiyatlarının çıkacağı seviyede. 2018 seçimlerinde 190 TL seviyelerinde olan gram altın aradan geçen 5 senede değerini katlayarak 1.265 TL’ye kadar yükseldi. Finans Analisti İslam Memiş ise seçim sonrası piyasalarda yaşanacaklara karşı yatırımcıyı uyardı.

Türkiye​ pazar günü yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidecek. Seçim sonrası altın​, dolar​ ve borsada hareketlilik bekleniyor. Ukrayna-Rusya Savaşı sonrası sürekli değer kazanan altın ise sadece Türkiye’de değil, dünyada da en fazla tercih edilen yatırım oldu. Gram altın, 2018 yılında yapılan son genel seçimlerde 190 TL olarak fiyatlandı. Bugün ekranlarda 1.265 TL olarak görülen altın beş yılda neredeyse 6 kat değerlendi.

2018 SEÇİMLERİNDEN SONRA ARTTI

Gram altın 2018 yılında yapılan Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nin ardından belirsizliğin ortadan kalmasıyla yükselişe geçti. 2018 yılına 158 TL olarak başlayan altın, seçimlerden sonra Türk Lirası’nın dolar karşısında değer kazanması ve o dönem küresel piyasalarda yaşanan gelişmelerle 190 TL’ye kadar yükseldi.

BANKACILIK KRİZLERİ VE ABD ENFLASYON VERİLERİNDEN DESTEK BULDU

ABD’de başlayan finansal krizleri altının Fed’in faiz artırım hareketlerinden koruyarak psikolojik seviyelerin altına düşmesine engel oldu. ABD'de hafta içinde açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), nisanda yıllık bazda yüzde 4,9 ile piyasa beklentilerinin hemen altında artarken, yıllık enflasyon Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bu veri ise Fed’in gelecek günlerde güvercin adımlar atacağı şeklinde yorumlandı.

“SEÇİM SONRASI SERT DALGALANMALAR OLACAK”

Finans Analisti İslam Memiş ise youtube kanalında yaptığı açıklamada “Piyasada çarşı pazar karıştı, ortalık toz duman. Seçimden önce ilk 2 gün seçimden sonra iki güne dikkat edin. Seçimlerden sonra bir hafta piyasalarda sert dalgalanmalar olacak. Makas aralıkları açılırken manipülasyon olacak” dedi.  İslam Memiş dolar karşısında her şeyde sert bir düşüş beklediğini ifade ederek haziran sonuna kadar altının baskı altında kalacağını ifade etti. 

İSVİÇRE BANKASINDAN ALTIN TAHMİNİ

Zürih merkezli banka UBS ise altın için kritik bir tahminde bulunarak şunları kaydetti: Fed, faiz artırımlarına ara verme kapısını araladı. Ayrıca, ECB de dahil olmak üzere diğer merkez bankaları sıkılaştırmaya devam ediyor. Bununla birlikte, ABD faiz oranı ve büyüme priminin aşınmasıyla ABD Doları’nın bu yıl daha da zayıflamasını bekliyoruz. Fed’in faiz oranlarını diğer büyük merkez bankalarından daha erken indirmesi muhtemel…Zayıflayan dolar altın fiyatları için destekleyici olacak. Böylece, sarı metalin fiyatının Mart 2024’e kadar 2.200 dolara yükseleceğini tahmin ediyoruz.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...