Tgrt Haber

EYT'linin 'altın' telaşı altını uçurdu, artış piyasayı salladı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Ekonomi Gazetesi
11 May 2023 09:13 - Güncelleme : 11 May 2023 10:35

Altın fiyatı rekor üstüne rekor kırarken, yatırımcı Kapalı Çarşı’nın yolunu tuttu. EYT'lilerin de güvenli limana yönelmesi gram altını uçurdu. Darphane’nin altın üretimi bile 3'e katlandı. Düğün mevsiminin gelmesiyle hareketliliğin arttığını ifade eden İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık "EYT'liler ellerine geçen TL varlıklarını değerlendirmek amacıyla altına yöneliyor” dedi.

Kapalı Çarşı’da düğün sezonunun gelmesiyle kuyumcuların önünde uzun kuyruklar oluşmaya başladı. EYT​ ile emekli olanlar ise ellerine geçen paraları altına yatırarak kar elde etmek istiyor. Geçtiğimiz açıklanan ABD enflasyon​ verilerinin beklentilerin altından kalmasıyla altın​ sert bir yükseliş yaşadı. Bununla beraber seçim belirsizliği de yatırımcıyı altına yönetti. Vatandaşın talebi artarken Darphane’de altın üretimini katladı. 

HAREKETLİLİK KAPALI ÇARŞI DIŞINDA DA DEVAM EDİYOR

Ekonomi Gazetesi’nden Yener Karadeniz’in haberine göre, Hareketlilik çarşı dışında faaliyet gösteren kuyumcu mağazalarında da benzer şekilde yaşanıyor. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, Kapalıçarşı’nın yanı sıra Kuyumcukent ve semt/ perakende mağazalarımızda da Ramazan ayının ikinci haftasından itibaren hareketliliğin başladığını belirterek, “Talep bayramın ardından hız kazandı. Düğün mevsiminin başlayacak olmasının da bu hareketlilikte etkisi var. Kuyumcu mağazalarındaki alışverişlere bakıldığında hem yatırımlık hem de yeni evlenen çiftler için takı/mücevher alışverişinin yapıldığını gözlemliyoruz. 

ÖDEMESİNİ ALAN EYT’Lİ ALTIN ALMAYA KOŞUYOR

Yatırımlık altın talebinde gözüken hareketliliğin nedenlerinden biri ons/gram fiyatlarındaki artış. Bir diğer neden ise iç piyasa kaynaklı. Hükümetin Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ve çiftçilerimize dönük attığı adımlar sonrası vatandaşlarımız, ellerine geçen TL varlıklarını değerlendirmek amacıyla güvenli liman olan altına yöneliyor. Ramazan ayı öncesine göre talepte yüzde 30’un üzerinde bir artış olduğunu söylemek mümkün. Kuyumcu mağazaları, Kapalıçarşı​ ve Kuyumcukent’e gelen vatandaşlarımız, ağırlıklı olarak yatırımlık Darphane ürünü olan Cumhuriyet sikke ve ziynet altınları, gram altın, gram gümüş ve bilezik modellerinde yoğun bir talep göze çarpıyor. Ancak, bizim sektör olarak asıl beklentimiz; bu talebin yüksek katma değer oluşturan ve asıl istihdama büyük katkı sağlayan altın takı ve mücevhere yönelmesidir” dedi.

ALTIN ÜRETİMİ GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 316 ARTTI

Gelişme Darphane’nin verilerine de yansıdı ve bu durum yatırımlık altın üretiminde rekoru getirdi. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü verilerine göre bu yılın ocak-nisan döneminde Darphane’nin altın üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 316 artarak 12 milyon 649 bin 312 adete ulaştı. 2022 yılının aynı döneminde bu rakam 3 milyon 37 bin 276 adet olarak gerçekleşmişti. Darphane’nin sadece çeyrek altın üretimi bu yıl ocakta 2 milyon 211 bin 250, şubatta 2 milyon 243 bin 580, martta 1 milyon 312 bin 110 ve nisanda da 1 milyon 643 bin 950 adete yükseldi.

ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: Ekonomi Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...