Tgrt Haber

Altın fiyatlarında ABD manevrası! Yatay seyire geçti, denge arayışı sürüyor

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber derleme
07 Aralık 2023 15:32 - Güncelleme : 07 Aralık 2023 15:42
Altın fiyatlarında ABD manevrası! Yatay seyire geçti, denge arayışı sürüyor

Altında hafta başından bu yana süren rekor fiyatlamaların ardından bugün ABD’den gelen veriler ve Fed’in faiz indirimi sinyalleri ile yatay seyire geçti. Altın fiyatlarında denge arayışı sürerken ABD’den gelen sinyallerle ters köşe ihtimalini de arttırıyor.

Altın fiyatlarında sakin seyir sürüyor. Son haftalarda rekor fiyatlamaları gören altın, ABD’den gelen iş gücü piyasası verileri ve Fed’in faiz indirimine başlayacağı tarihe yönelik belirsizlikle denge arayışına girdi. Altın yatay seyirde, direnç seviyesinin hemen altında işlem görüyor.

ALTINDA YÖN ARAYIŞI SÜRÜYOR

Hafta başında kısa bir süreliğine 2.100 doların üzerine çıkarak rekor kırdı. Sarı metal son kapanışını yüzde 0,3 primle yapmasının ardından bugün 2.020 ila 2.050 dolar arasında bir işlem aralığına yerleşti. Gram altın​ ise 1.900 TL'nin altında kaldı.

Güncel altın fiyatları için tıklayın

GEÇTİĞİMİZ HAFTALARDA REKORLARI GÖRMÜŞTÜ

Fed​ Başkanı Jerome Powell'ın güvercin açıklamaları, Fed'in Mart 2024'te faiz indirimine gideceği beklentilerini artırırken altının zirve yükselişini hızlandırmıştı. Kızıldeniz'de ABD​ gemilerine yapılan saldırı sonrasında artan risk iştahı altın fiyatlarını yukarı yönlü destekleyerek piyasalarda tansiyonun düşmesini sağladı.

Yatırımcının gözü şimdi iş gücü piyasasına ilişkin yeni ipuçları için Cuma günü açıklanacak olan Kasım ayı tarım dışı istihdam verilerine çevrildi.

ALTIN YÜKSELİR Mİ DÜŞER Mİ?

Altın Fed’in şahin politikalarını ara vereceği sinyalleri ile yinelenen güvercin söylemlerle ve iş gücü piyasasından gelen yavaşlama işaretlerinden faydalanabilir. Analistlere göre bu durum altında yukarı yönlü hareketliliğin yeniden başlayacağının sinyali olarak görülüyor.

Bloomberg’in haberine göre Commonwealth Bank of Australia Analisti Vivek Dhar, ABD'deki ılımlı resesyonun altın üzerinde baskı oluşturacağının tahmin edilmesi sebebiyle doların zaman içinde güçlenmesini beklediklerini açıkladı.

GRAM ALTINDA 2000 TL YIL SONU HEDEFİ

Ekonomist Serdar Pazı, altın ile ilgili beklentilerini 2000 seviyesinde tutmuş, “Yakın zamanda jeopolitik riskler ile artış kaydeden altın fiyatlarında kritik 2000 dolar/ons eşiğinin kalıcı olarak geçilememesi ve başta gümüş olmak üzere diğer değerli metallerde de kayıplar yaşanması düşündürücü. Geri çekilmenin kâr satışı olarak kalması adına 1950 dolar/ons desteği önemli. Gram/TL bazında ise, dolar kurunda ılımlı yükseliş trendinin devam etmesi ile beraber yeni zirveler görülme ihtimali artıyor. 2000 gram/TL bazında yıl sonuna doğru hedef konumunda.” açıklamasını yapmıştı.

DÜNYA ALTIN KONSEYİ'NDEN KRİTİK TAHMİN GELMİŞTİ

Dünya Altın Konseyi'nin (WGC) Baş Stratejisti John Reade geçtiğimiz aylarda altın ile ilgili beklentisini paylaşmıştı. Reade, doların zayıflaması ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine gitmesi olasılığının desteğiyle altın fiyatlarının 2024 yılında tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkabileceğini söylemişti. Reade, LBMA Küresel Kıymetli Madenler Konferansı'ndaki yuvarlak masa toplantısında yaptığı konuşmada, "Fed faiz indirimine başladığında altın iyi performans gösterecek. Dolar zayıflarsa, altın çok iyi iş yapar" demişti.

 

 

Kaynak: TGRT Haber derleme

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...