Tgrt Haber

Asgari ücret pazarlığı hangi rakamla başlayacak? SGK uzmanı net zam oranını verdi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
18 Aralık 2023 17:18 - Güncelleme : 18 Aralık 2023 17:40

Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün ikinci kez Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda toplandı. Yaklaşık 1 buçuk saat süren görüşmeler sonrası taraflar herhangi bir rakam açıklamadı. Gözler 3. toplantıya çevrilirken SGK Uzmanı Emin Yılmaz, işveren tarafının pazarlığı 15 bin 745 TL’den başlatabileceğini ifade etti.

 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısı bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu​ (TÜİK) temsilcileri ile işçi ve işveren taraflarının bir araya gelmesiyle toplandı. Türkiye İstatistik Kurumu verileri ve geçim endeksleri masaya geldi. TÜRK-İş Genel Başkan Yardımcısı Ağar “Toplantıda herhangi bir rakam konuşulmadı” dedi. SGK Uzmanı Emin Yılmaz TGRT Haber ekranlarından son gelişmeleri değerlendirerek tahmin ettiği rakamları açıkladı.

TÜİK VERİLERİ GÖRÜŞÜLDÜ

Toplantının ardından ise işçi tarafı temsil heyeti başkanı olarak komisyonda yer alan TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar açıklamalarda bulundu. Toplantıda Bakan Vedat Işıkhan’nın olmadığını da hatırlatan Ağar şunları söyledi: Toplantıda herhangi bir rakam konuşulmadı. 

ŞU AN BİR SONUÇ YOK

Çalışma Genel Müdürlüğümüz başkanlığında gerek hükumetin gerek TÜİK’in gerek maliyenin gerek de işverenlerimizin görüşü alındı. Aynı zamanda asgari ücretle çalışan dört arkadaşımızın görüşleri alındı. Onların geçim şartlarını kendi dilinden duydular. Şu anda bir sonuç yok.

İŞVEREN TALEBİ BEKLENİYOR

Asgari geçim için düşündüğü ücret sorulan Ağar, “Biz talep eden kişiyiz. Biz para veren kişi değiliz. Para verenler bir rakam söyleyecek ki biz ona göre değerlendirme yapacağız. TÜRK-İŞ olarak bir para söylediğimiz zaman o fiyatın altına inme şansımız yok. İşveren tarafından ya da hükumet tarafından bir rakam gelmedi.

Asgari ücret pazarlığı hangi rakamla başlayacak? SGK uzmanı net zam oranını verdi 

Gelecek ki biz ona ‘evet’ ya da ‘hayır’ diyeceğiz. Kırmızı çizgi diye bir şey yok. Biz rakam söylemeyiz. İşveren diyecek ki, ‘Ben seni bu ücrete çalıştıracağım. Çalışır mısın çalışmaz mısın?’ Biz de diyeceğiz ki, ‘bu ücrete çalışırız, şu ücrete çalışmayız.’ TÜİK’ten de bir rakam gelmedi. Hiçbir yerden bir rakam yok. Belirli olduğunda sizinle paylaşacağız” değerlendirmesinde bulundu.

PAZARLIK 15 BİN 745 LİRADAN BAŞLAYACAK

Öte yandan Yılmaz asgari ücret​ rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak şunları kaydetti: Burada bir pazarlık olduğu için şu anda da %38'lik enflasyon verisi olduğundan dolayı işveren kesimi buradaki pazarlıkları 15.745 liradan başlatacaktır. Dolayısıyla işçi kesimi de en üst rakamı talep edecektir. 

YÜZDE 45’TE ANLAŞACAKLAR

Buradaki aralık işçi kesiminde %55 olacaktır. Sonra yasa koyucu araya girip bu benim de öngörüm %40 ila %50 arasında. Pergeli daralttığımız zaman %45’te anlaşacaklarını tahmin ediyorum. Rakamsal ifadeyle de 16.532 TL olarak yeni yıla net asgari ücretle gireceğimiz kanaatindeyim.

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...