Tgrt Haber

İşinden ayrılacak olanlar dikkat! Hesaplar yeniden yapılıyor, zam sonrası kıdem tazminatı ne kadar olacak?

18 Aralık 2023 11:48 - Güncelleme : 18 Aralık 2023 12:04
İşinden ayrılacak olanlar dikkat! Hesaplar yeniden yapılıyor, zam sonrası kıdem tazminatı ne kadar olacak?

Cumhurbaşkanı Yardımcı Cevdet Yılmaz "Memur ve emeklisine yüzde 50 civarında bir artış öngörüyoruz” dedi. Yılmaz’ın açıklamalarının ardından gözler kıdem tazminatına çevrildi. Asgari ücret brüt rakamına göre belirlenen kıdem tazminatı tavanı yüzde 50 artış yapılması halinde 35 bin 234 liraya çıkacak.

Ocak ayında memur ve emekli maaşlarına yapılacak zamla beraber kıdem tazminatı​ tavanı da değişecek. Emeklilik ya da farklı sebeplerle işinden ayrılmak isteyenler kıdem tazminatı hesapları yapmaya başladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz​, memur ve emeklisine yüzde 50 oranında bir artış öngördüklerini dile getirdi. Kıdem tazminatını en çok etkileyen verilerden olan asgari ücret zam oranı da merakla bekleniyor. Peki, masadaki senaryolara göre kıdem tazminatı tutarı gelecek yıl ne kadar olacak?

ASGARİ ÜCRET ZAMMI​ BELİRLEYECEK

Sabah Gazetesi’nden Hazal Ateş’in haberine göre, asgari ücret ve memur maaşı​ katsayılarındaki artışla birlikte yeni yılda emekli olacaklar daha fazla kıdem tazminatı alacak. Kıdem tazminatında taban tutarı brüt asgari ücret belirliyor. Asgari ücretin yüzde 40 artması durumunda kıdem tazminatı taban (asgari kıdem tazminatı tutarı) 18 bin 779 lira, yüzde 50 artması durumunda da 20 bin 121 liraya çıkacak. 

Hakem Kurulu 2024-2025 dönemi memur maaşlarına yapılacak toplu sözleşme zam oranını belirledi. Merkez Bankası'nın yılsonu tahmini ve toplu sözleşme zammıyla ocak ayında maaşlara yapılacak zam oranı da büyük ölçüde belli oldu.  Memur maaşlarına yapılacak bu artış işçilerin kıdem tazminatını da etkileyecek. Bu yıl 23 bin 489 lira olan kıdem tazminatı tavanı da yüzde 45 artışla 34 bin 60 lira, yüzde 50 artışla 35 bin 234 liraya çıkacak.

KIDEM TAZMİNATINDA KATSAYI HESABI

Kıdem tazminatı hesabında memur maaş katsayısındaki artış dikkate alınıyor. Kıdem tazminatı ocak ayına kadar tavanı 23 bin 489 lira uygulanıyor. İki yıl sonra işten ayrıldığınızda da memur katsayısına göre güncellenen tutar üzerinden kıdeme hak kazanırsınız.

İşinden ayrılacak olanlar dikkat! Hesaplar yeniden yapılıyor, zam sonrası kıdem tazminatı ne kadar olacak?

SON DÖNEM DİKKATE ALINIR

Yargıtay kararlarına göre ilk dönem çalışması emeklilik nedeniyle sona eren ve kıdem tazminatı ödenen işçinin bu çalışma döneminin sona ererek tasfiye edildiği kabul ediliyor.  Kıdem tazminatını almadan çalışmaya devam edenler için süreç mevcut haliyle devam ediyor. Çalışanın iş akdi yeniden kıdem tazminatı hak kazanacak şekilde sona ererse kıdem tazminatı hesabında tüm hizmet süresi değil son dönem dikkate alınır. 

ÇIPLAK ÜCRET Mİ, GİYDİRİLMİŞ ÜCRET Mİ?

Kıdemhesabında, brüt ücrete ilaveten çalışana sağlanan para ve parayla ölçülmesi mümkün yan ödemeler de dikkate alınıyor. Bordroda yer alan brüt ücrete "çıplak ücret" deniliyor. Ayni, nakdi ödenen ücret dışındaki para ve parayla ölçülebilen menfaatler "giydirilmiş ücret" olarak tanımlanıyor.

Bir yıl içinde yapılan ayni, nakdi ödemelerin tamamı toplanarak 365'e bölünüyor. Yan ödemenin giydirilmiş ücrete dahil olması için devamlılık esası bulunuyor.

Kaynak: Sabah

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...