Tgrt Haber

Borsa İstanbul'da yeni ralli mi geliyor? Son bir haftanın en yüksek seviyesinde

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
26 Haziran 2023 12:51 - Güncelleme : 26 Haziran 2023 15:10
Borsa İstanbul'da yeni ralli mi geliyor? Son bir haftanın en yüksek seviyesinde

Dolar/TL kurundaki yukarı yönlü hareketlilikle beraber Borsa İstanbul’da değer kazanmaya devam ediyor. Küresel piyasalar artan jeopolitik gerginlikle negatif yönlü ilerlerken yurt içi piyasalar pozitif yönlü ayrıştı. BIST 100 endeksi güne 5.644 puandan başlamasının ardından ibreyi yukarı çevirdi.

Dolar​ ve altın​ sert yükselişlerle yukarı yönlü hareketlerine devam ediyor. Borsa İstanbulBIST 100 endeksi​ ise küresel piyasaların aksine yeniden yükselişe geçti. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 1,10 yükselişle 5.644,33 puandan başladı. Günün ilerleyen saatlerinden doların kurunun 26 lira sınırına dayanması sonrası 5.708 seviyelerini gördü.

MENKUL KIYMET TESİSİ BANKALARI ZORLADI

Bankacılık​ endeksi yüzde 3,88 ve holding endeksi yüzde 0,93 artış kaydetti. Kazandıran tüm sektör endeksleri arasında en çok yükselen bankacılık oldu. Dünya Gazetesi’nden yer alan habere göre menkul kıymet tesis oranını düşürülmesi borsaya olumlu etki edecek. Konuyla ilgili açıklama yapan Global Menkul Değerler Araştırma Grup Direktörü Serdar Pazı şu ifadeleri kullandı: Bankaları en çok zorlayan uygulamalardan biri tanesi menkul kıymet tesisiydi. Bankalar artan fonlama maliyetlerini karşılamak adına ticari kredilerde daha fazla faiz uygulamak için muhakkak tahvil almaları şartına bağlanmıştı. 

OLUMLU BİR KARAR

Böylece devlet tahvil faizleri tek hanelere gevşemişti. Şimşek- Erkan ikilisi sonrasında faiz artırımı ve menkul kıymet tesislerinde bir rahatlama bekleniyordu. Bu düzenleme, perşembe günü faiz artırımının ardından atılan bir adım oldu. Yüzde 30-35’ler civarında beklenen faiz artırımı kararını tedrici bulan piyasalar, bu kararı da yavaş bir adım olarak gördü. Fakat tabii ki olumlu bir karar.

Bankaların kaynak maliyetini aşağı getirme, karlılıklarını baskılayacak tahvil alım yükümlülüklerini azaltma açısından rahatlatıcı olacak. Özet olarak, ilk adım olarak değerlendirilebilir. MB Başkanı Erkan ile bankacılar görüşmesinden alınan önlem isteklerinin karşılık bulduğunu ve ortodoks politikalara doğru bir adım gerçekleştiğini gösteriyor. Faiz tarafında sıkılaştırmanın devamını ve bu tarafta da muhtemel yeni adımların gelmesini bekliyoruz.

EN ÇOK KAZANDIRAN VE KAYBETTİREN HİSSELER BELLİ OLDU

Investing'te yer alan habere göre; BIST endesksi geçtiğimiz hafta cuma günü başladığı yükseliş hareketlerine yeni haftada da devam etti. Geçtiğimiz hafta yatırımcıların işlem yaptığı en çok kazandıran ve kaybettiren hisseler de belli oldu. 

Borsa İstanbul genelinde 19 - 23 Haziran tarihleri arasında en çok kazandıran 5 hisse şu şekilde:

•    FORTE: %60,79
•    MACKO: %30,62
•    AVHOL: %25,77
•    LUKSK: %21,31
•    GARFA: %20,17

En çok kaybettiren 5 hisse ise şu şekilde sıralandı:

•    IHAAS: -%28,06
•    BMSTL: -%27,93
•    A1CAP: -%14,35
•    PAMEL: -%13,83
•    ISBTR: -%12,79

Borsa İstanbul'da yeni ralli mi geliyor? Son bir haftanın en yüksek seviyesinde

CANLI BORSA FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...