Tgrt Haber

Brent petrol üç ayın zirvesinde yeni akaryakıt zamları kapıda!

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
02 Ağustos 2023 15:14 - Güncelleme : 02 Ağustos 2023 16:25
Brent petrol üç ayın zirvesinde yeni akaryakıt zamları kapıda!

Çin’den gelen karışık veriler ABD ham petrol stoklarının geçen hafta 15,4 milyon varil azalması petrol fiyatlarını 3 ayın zirvesine çıkardı. Brent petrol 85 dolar bandına kadar yükselirken artışların yurt içinde akaryakıta yansıması bekleniyor.

Brent petrol, üretim kesintileri ve ABD ham petrol stoklarındaki gerilemeyle son zamanların en yüksek seviyelerini zorladı. Dolardaki güçlü seyre rağmen artışlarına devam eden petrol fiyatları için gözler kasım ayında yapılacak OPEC toplantısında. Uzmanlar bu toplantıda da üretim kesintilerine gidileceği ihtimalinin üzerinde duruyor. Yurt içinde ise akaryakıta gelen zamlarla hem motorin hem de benzin 40 liraya yaklaştı.

TEMMUZDA DEĞERİNE DEĞER KATTI

Petrol dolardaki toparlanmayla beraber hız kesmesine rağmen, Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim kesintilerinin ardından arzın daralacağına dair beklentiler piyasaları destekledi. Ham petrol temmuz ayında %14- %16 arasında yükseldi. Brent tipi petrol yüzde 1'den fazla artarak varil başına 85 doların üzerine çıktı. 

40 YIL SONRA İLK 

Petrol 3 ayın zirvesini zorlarken ABD ham petrol stoklarında kırk yılı aşkın bir süredir görülen en büyük düşüş gözlendi.  Suudi Arabistan, 1 milyon varillik üretim kesintisini Eylül ayına kadar uzattığını açıklaması bekleniyor.

Brent petrol üç ayın zirvesinde yeni akaryakıt zamları kapıda!

PMI VERİLERİ ZAYIF GELDİ

Çin’de PMI verileri dört aydır üst üste gerileme kaydetti. Pekin hükümeti ekonomiyi destekleme sözü verirken bu teşviklerin neleri kapsadığı henüz net olarak bilinmiyor. Avrupa ülkelerinde de imalat sanayisine yönelik endekslerdeki gerileme talep endişelerini körükledi. 

DOLAR ENDEKSİNDE GÜÇLÜ SEYİR

Öte yandan dolar küresel piyasalarda elini güçlendirmeye devam ediyor. Dolar endeksi 102 seviyesine kadar yükseldi. Doların seyri para politikalarına göre belirlenecek. 

AKARYAKITA ZAM ÜSTÜNE ZAM

Yurt içinde akaryakıt fiyatlarına zam gelmeye devam ediyor. Sadece motorin ve benzin değil aynı zamanda otogaza yeni zamlar gelmeye başladı. İstanbul'da motorin litre fiyatı 34,46 liradan satılıyor. Benzinin litresi ise ortalama 36,09 liradan satılıyor. LPG ise İstanbul'da 16,38 liradan satılıyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...