Tgrt Haber

Büyüme rakamları açıklandı, Türkiye, OECD ve G20'nin zirvesine çıktı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Anadolu Ajansı, TGRT Haber
30 Kasım 2023 14:31 - Güncelleme : 30 Kasım 2023 15:05
Büyüme rakamları açıklandı, Türkiye, OECD ve G20'nin zirvesine çıktı

Türkiye İstatistik Kurumu yılın 3. çeyreğine ilişkin büyüme verilerini açıkladı. Buna göre, OECD ve G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüme kaydeden ekonomi Türkiye oldu.

TÜİK verilerine göre, Türkiye, temmuz-eylül döneminde sergilediği performansla ekonomik büyümesini 13. çeyreğe taşıdı.

OECD​ VE G20’DE İLK SIRADA

Türkiye'nin yüzde 5,93'lük büyüme oranı diğer ülkelerle karşılaştırıldığında, Avrupa Birliği (AB), OECD ve G20​ ülkeleri arasında birinci sırada yer aldığı görüldü.
OECD'de Türkiye'yi, yüzde 5,9'luk büyüme oranıyla Kosta Rika takip etti. Bu ülkeyi yüzde 3,4 ile İsrail, yüzde 3,2 ile Meksika ve yüzde 2,9 ile ABD izledi.

OECD ülkeleri ekonomilerinin ortalama büyümesi yüzde 1,7 olarak hesaplandı. OECD'de ekonomisi en çok küçülen ülke ise yüzde 1,5 ile Norveç oldu. Ekonomisi en fazla daralan ikinci ülke yüzde 1,3 ile İsveç olarak hesaplandı.

Büyüme rakamları açıklandı, Türkiye, OECD ve G20'nin zirvesine çıktı

TÜRKİYE’Yİ ENDONEZYA VE ÇİN TAKİP ETTİ

Türkiye, 3. çeyrek büyüme verisi açıklanan G20 ülkeleri içinde de ilk sırada yer aldı. Türkiye'yi, yüzde 4,9 ile Endonezya ve Çin takip ederken bu ülkeleri yüzde 3,2 ile Meksika izledi. Söz konusu dönemde AB'de ortalama büyüme yüzde 0,1 oldu. AB ülkelerinin büyüme oranlarına bakıldığında Romanya'nın yüzde 2,1 ile ilk sırada yer aldığı, bu ülkeyi yüzde 1,9 ile Portekiz'in takip ettiği görüldü. Türkiye ekonomisi​, AB ülkelerinden daha hızlı ve güçlü büyüme performansı sergiledi.

BAKAN ŞİMŞEK VE CEVDET YILMAZ'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Büyüme verilerinin açıklanmasının hemen ardından Mehmet Şimşek TRT Haber canlı yayınında önemli değerlendirmeler yaptı. Şimşek şunları kaydetti:  Büyüme, güçlü ve her ne kadar önümüzdeki dönemde yavaşlama ihtimali varsa da 2023'e ilişkin OVP'deki öngörülerimizle paralel gidiyor.

Programda biz 4,4'lük bir büyüme öngörmüştük. Bu düşük gibi gelebilir fakat küresel büyüme yüzde 3 veya altında olacak. Dolayısıyla küresel büyümenin 1,5 katı hızlı büyüyor olacağız. Yani 2023'te Orta Vadeli Program'daki yüzde 4,4'lük hedefi gerçekleştirirsek bu rakamlar onunla tutarlı.

Küresel büyümenin oldukça üzerinde bir büyüme sağlamış olacağız. İstihdam artışı çok güçlü. Burada önemli olan husus büyümenin yeniden dengelenmesi. Burada da yeniden dengelenme başladı, hafif bir şekilde üçüncü çeyrekte. Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz ise “Siyasi güven ve istikrar içinde, politikalarda öngörülebilirliğin sağlandığı bir ortamda, 13 çeyrektir süren kesintisiz büyüme performansımızı 14. çeyreğe taşımış durumdayız” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı, TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...