Tgrt Haber

Ceza korkusuyla hepsini kaldırdılar! 196 bin ilan bir anda buhar olup uçtu

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
02 Kasım 2023 14:42 - Güncelleme : 02 Kasım 2023 14:47

Konut ve otomobilde şeffaf dönem başladı. Daha önce ilan siteleri, fiyatları artırıp haksız kazanç sağlamak için verilmiş sahte ilanlarla doluydu. Ancak Ticaret Bakanlığı'nın 1 Kasım'da yürürlüğe koyduğu kimlik doğrulama sistemiyle birlikte hepsi bir bir buhar oldu. Son 1 ayda tam 196 bin ilan, ceza korkusuyla sitelerden kaldırıldı.

Yeni düzenlemesinin devreye alınmasıyla birlikte konut ve otomobilde ilan​ sistemi sil baştan değişti.

Düzenleme öncesinde ev ya da araç fiyatlarını manipüle etmek isteyenler, sitelere sahte ilanlar veriyor, fiyatları yükseltiyorlardı. Ancak Ticaret Bakanlığı​ sahtekarlara "dur" dedi. 1 Kasım itibariyle, ilanlara kimlik doğrulama​ sistemi getirdi. Sahte ilanlara da ilan başına 100 bin lira ceza uygulanacağını duyurdu.

SAHTE İLANLAR BUHAR OLDU

Yeni düzenlemeyle birlikte, ilan sitelerindeki sahte ilanlar bir bir yok oldu. Son bir ayda tam 196 bin ilan sitelerden kaldırıldı. Eylül sonunda 1 milyon 85 bin olan ilan sayısı, ekim sonunda 950 bine kadar geriledi.

GERÇEK SATICI ORTAYA ÇIKTI, FİYAT DÜŞTÜ

Gerçek satıcılar, Ticaret Bakanlığı'nın Elektronik İlan Doğrulama Sistemine başvurarak kimliklerini doğrulattı. Böylece fahiş fiyatlar da normale dönmeye başladı.

SPEKÜLATİF FİYAT ARTIŞLARININ ÖNÜNE GEÇİLMESİ HEDEFLENİYOR

Ticaret Bakanlığı, internet sitelerinde gerçeği yansıtmayan, fiyat şişirmeleri ve aldatmacaları içeren ilanlar yoluyla taşınmaz ve ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde vatandaşların mağdur edildiğinin gözlemlenmesi üzerine bazı kararlar almıştı.

Resmi Gazete'nin 31 Ağustos 2023 tarihli sayısında yayımlanan düzenlemelerle taşınmaz ticareti ve ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretine ilişkin yönetmeliklerde değişiklik yapılmış, 2 aylık da geçiş süreci tanınmıştı.

Bu değişikliklerle ilan sitelerinde açık kimliğini gizleyerek sahte hesaplar üzerinden ilan verilmesinin engellenmesi amaçlandı.

Yeni ilan düzenlemesi ile internet üzerinden hizmet sunan ilan sitelerinde kimliği belli olmayan üyelikler üzerinden yayımlanan gerçeğe aykırı, aldatıcı veya sahte taşıt ve taşınmaz ilanlarının önlenmesi, bu alanlarda ilan kirliliği ile ilanlardaki bilgi kirliliğinin engellenmesi ve taşıt ve taşınmazlarda spekülatif fiyat artışlarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...