Tgrt Haber

Covid'in düşmanı, vücudun dostu! Tescilli 'Delice beyazı' üzümünün hasadı başladı: 3 dönümden 8 ton çıktı

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
26 Eylül 2023 14:18 - Güncelleme : 26 Eylül 2023 14:23

Koronavirüse karşı vücudun direncini artıran tescilli 'Delice beyazı' üzümünün hasadına başlandı. 3 dönüm bağdan çıkarılan 8 tondan fazla üzüm, yetiştiricinin yüzünü güldürdü. Kilosu 30 liradan satılan üzümün diğer üzümlere göre başka bir aroması, şıra oranının yüksekliği ve ince kabuklu olmasıyla ağız sulandırıyor.

Fotoğraf ve görüntü: İhlas Haber Ajansı

Kırıkkale​'nin Delice ilçesinde yetişen ve ‘Delice beyazı’ olarak tescillenen üzüm; koronavirüsün düşmanı vücudun adeta dostu. Faydaları saymakla bitmez ‘Delice beyazı’ üzümünün hasadına başlandı. Güneş yüzünü gösterdiğinde 3 dönümlük araziye giren tarım işçilerinin, zor ama bir o kadar da keyifli mesaileri başladı. 

Asmalardan makaslarla kestikleri üzümleri sepetlere dolduran işçiler, daha sonra bu üzümleri kamyonlara yüklüyorlar. Kilosu 30 liradan satılan üzümün diğer üzümlere göre başka bir aroması, şıra oranının yüksekliği ve ince kabuklu olmasıyla ağız sulandırıyor.

LEZZETİ TOPRAKTAN GELİYOR

'Delice beyazı' olarak bilinen üzümün bu özelliklerini kırmızı topraktan aldığı düşünülüyor. Delice Üzüm​ Üreticiler Birliği Başkanı Mehmet Erdem, 3 dönümlük bağında ailesi ile birlikte 8 ton üzüm hasadı yaptı.

Kasa kasa üzümler kamyonlara oradan da semt pazarlarının yolunu tuttu

BAĞLAMA EŞLİĞİNDE HASAT

Erdem, bazı zamanlarda saz çalarak türküler söyleyip bağda çalışmayı eğlenceli hale getiriyor. Bir günde 3 dönümlük bağdan 8 tona yakın üzüm topladıklarını ifade eden Erdem, İhlas Haber Ajansı muhabirine, kilosunu 30 liradan sattığı üzümlerden toplamda 240 bin TL kazandığını söyledi.

Tarım işçileri üzümleri bağlama eşliğinde topladı

"BEREKETLİYDİ GÜZEL PARA KAZANDIK"

Bu yıl mevsimsel şartlardan dolayı rekoltede düşük yaşadıklarını anlatan Erdem, şu ifadeleri kullandı:

"Bu sene üzüm rekoltesinde düşüklük var ama iyi bakımla üzümlerimiz tonajlı çıktı. 3 dönüm yerden 8 tona yakın üzüm kestik bugün. Bereketliydi güzel de para kazandık. Üzümün kilosunu 30 liradan anlaştık. 8 ton üzümden 240 bin lira para kazanacağız. Buda çok iyi bir rakam. Üzümümüzün şıra oranı çok yüksek. İçi sadece sıvı. Bu şırada pekmez yapımında daha çok verim sağlıyor. Pekmezi de kendisi de çok lezzetli"

ŞİFA KAYNAĞI ÜZÜM PEKMEZİ NASIL YAPILIR?

Peki hasadına başlanılan 'Delice beyazı' üzümünden en lezzetli pekmez nasıl yapılır?  Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen pekmez, insan sağlığı için şifa kaynağıdır. Pekmezin bilinmeyen bir özelliği de stresi ve yorgunluğu da ortadan kaldırmaya yardımcı olur. 

ÜZÜM PEKMEZİ TARİFİ

Malzemeler;

  • 2 kg çekirdeksiz yeşil üzüm (Diğer renklerde olan üzümleri de kullanabilirsiniz)
  • 1 paket karbonat
  • 2 avuç odun külü (Ya da temiz killi toprak)

İşte üzüm pekmezinin aşama aşama yapılışı;

  1. Üzümleri iyice yıkayın ve saplarını ayıklayın. Katı meyve presi varsa orada sıkarak suyunu çıkarın.
  2. Yoksa derin bir tencerenin ya da kasenin içerisine alarak ezici bir alet yardımıyla iyice ezin. Ardından bir tülbetin içine alarak su ve posasının birbirinden ayrılmasını sağlayın.
  3. Elde ettiğiniz üzüm suyunu derin bir tencerenin içine alın. Kısık ateşte karıştıra karıştıra dibinin tutmamasına özen göstererek birkaç taşım kaynatın.
  4. Kıvam almaya başlayıncaya kadar karıştırarak kaynatmaya devam edin. Üzerinde oluşan köpükleri alın. Daha sonra karbonatı ekleyin ve koyu bir kıvam alana kadar karıştırarak pişirmeye devam edin.

Pekmezin bilinmeyen bir özelliği ise stresi ve yorgunluğu ortadan kaldırmasıdır 

  1. Üzüm suyunun kıvamı iyice yoğunlaştığında ocaktan alın ve dinlendirin. Kavanoza boşaltın ve kapağını sıkıca kapatıp, ters çevirin.
  2. Genişçe bir leğenin içerisine temiz toprak ya da odun külünü yayın. Hafif dinlendirdiğiniz üzüm şırasını üzerine boşaltın. Üzeri kapalı bir biçimde yaklaşık 1 gün kadar dinlendirin.
  3. Bu dinlenme sırasında tortu yapan maddeler dibe çökecek, üzüm suyunun (şıranın) asitlik oranı azalacak ve mayalanmasını önlemiş olacaksınız.
  4. Ertesi gün üzüm suyunu (şırayı) süzerek ve içindeki katı maddelerin karışmamasına özen göstererek kaynatma tenceresinin içerisine alın.
  5. Karıştırarak üzüm suyunu iyice kaynatın. Bu aşamada üzerinde köpükler oluşursa bir tahta kaşık yardımıyla alın. Pekmez kıvamına geldiğinde ocaktan alın ve ılındıktan sonra kavanozlara doldurup kapaklarını kapatın.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...