Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin dünyanın önde gelen yat imalatçısı ülkelerinden biri olduğunu söyledi. Uraloğlu, “Mega yat sipariş defterinde yer alan proje adedi bakımından, ülkemiz yat imalatında dünyada üçüncü sırada yer almaktadır” dedi.
Bakan Uraloglu, Istanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (IMEAK) Deniz Ticaret Odasi Agustos Ayi Meclis Toplantisi'nda yaptigi konusmada, Barbaros Hayrettin Pasa, Piri Reis, Turgut Reis ve Oruç Reis gibi daha nice büyük Türk denizcisi sayesinde tarihin en parlak dönemlerinin Türk denizciliginin gelismesi ile mümkün oldugunu ve perçinlendigini söyledi. Denizcilik sektörünün gelismesi açisindan imkanlarin çok büyük oldugunu ifade eden Uraloglu, Türkiye'nin denizlerde sahip oldugu bu zengin potansiyeli en iyi sekilde degerlendirerek, dünya denizciliginde hak ettigi yeri almasini hedeflediklerini bildirdi.
Uraloglu, bu baglamda mavi ekonomi, münhasir ekonomik bölge kavramlarinin ülkenin stratejilerinde yerini aldigini aktardi. Türkiye'nin son 20 yilda denizcilik alaninda çag atladigini belirten Uraloglu, söyle devam etti: "Türk sahipli gemi sayimiz toplam bin 765 olup bunun bin 352 adeti yabanci bayrakli. Limanlarimizda elleçlenen yük miktari 543 milyon tona ulasti. Pandemi nedeniyle düsen kruvaziyer turizmi yeniden canlandi. 2023 yili ilk 6 ayi itibariyla 2022 yilina göre yolcu sayisi yaklasik 2 kat artarak 483 bine, gemi sayisi da yüzde 30 artarak 420’ye ulasti. Türk Sahipli Deniz Ticareti Filo büyüklügünü 2002’den bugüne, yaklasik 4,4 kat artirarak 39,1 milyon dedveyt tona yükselttik ve 2023 yilinda dünya siralamasinda 14’üncü sirada yer aldik. Ülkemiz dis ticaretinin yüzde 85’inin yürütüldügü limanlarimiz, ekonomimiz açisindan büyük öneme sahip. 2000 yilinda 149 olan liman tesisi sayimiz, 2022 yilinda yüzde 46 artarak 217’ye ulasti. 2002 yilinda 37 olan tersane sayimiz bugün 84’e çikmistir. Kiyi seridimizde bulunan tersanelerimize ilave olarak; 749 tekne imal tesisi, 192 adet çekek yeri ve 23 adet gemi geri dönüsüm tesisleri gemi sanayi sektörünün vazgeçilmez isletmeleridir."
Abdulkadir Uraloglu, geçen agustos ayinda Cumhurbaskani Erdogan önderliginde baslatilan deniz yolu tahil koridoru ile 293 Türk sahipli olmak üzere toplam 1004 geminin Ukrayna limanlarindan 32,8 milyon ton tahil tasindigini bildirdi. Türkiye'nin dünyanin önde gelen yat imalatçisi ülkelerinden biri oldugunu belirten Uraloglu, "Mega yat siparis defterinde yer alan proje adedi bakimindan, ülkemiz yat imalatinda dünyada üçüncü sirada yer almaktadir. Bakanligimizca tersanelerin kira süreleri, 2065 yilina kadar, 49 yil daha uzatilarak yatirim yapilabilmesi saglandi. Kira bedelleri sifirlanarak yerine hasilattan pay alinmasi ve tersane alanlarinin teminat olarak gösterilebilmesi ile sektörün ticari hareket kabiliyeti artirildi." diye konustu.
Ulastirma ve Altyapi Bakani Uraloglu, mavi vatanda seyir, can, mal, deniz ve çevre emniyetinin saglanmasina önem verdiklerini belirterek, kurduklari sistemlerle denizlerin 7/24 izlendigini dile getirdi. Bakan Uraloglu, denizcilik sektörünün en önemli unsurunun gemi insani oldugunu vurgulayarak, Türkiye'den dünya denizlerindeki gemilerde hizmet eden yaklasik 136 bin aktif gemi insani bulundugunu bildirdi.
Dünya ticaretinin yüzde 90'ini üstlenen deniz tasimaciliginin dünya ekonomisinin belkemigi oldugunu ifade eden Uraloglu, deniz tasimaciliginin düsük maliyet ve verimli olmasindan dolayi, sürdürülebilir bir ekonomik gelisim ve refah için mutlaka gerekli oldugunun altini çizdi.