Tgrt Haber

Dolar/TL kurunda tarihi zirve: Piyasalar ABD istihdam verisine kilitlendi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
06 Ekim 2023 09:11 - Güncelleme : 06 Ekim 2023 09:59
Dolar/TL kurunda tarihi zirve: Piyasalar ABD istihdam verisine kilitlendi

Dolar faiz görünümünü etkileyecek ABD istihdam verileri öncesinde 106 civarında zayıf bir eğilim gösterdi. Dolar/TL kuru Türkiye’de piyasaların kapalı olduğu saatlerden 26,70’e çıkarken 26,60 TL’de yön buldu. Bu rakam kurda tarihi zirve olarak yorumlandı.

Piyasalarda gözler ABD​ tarım dışı istihdam​ verilerine odaklandı. Yılın en önemli verilerinden biri olarak açıklanan tarım dışı istihdam verisi Fed​ ‘in gelecek aylardaki yol haritasını belirleyecek.  Dolar küresel piyasalardaki değer kazançlarında 12. Haftalık yükselişini yaşıyor. Dolar/TL haftanın son işlem gününü rekor seviyeden kapatacak gibi görünüyor.

DOLAR​ 10 AYIN EN YÜKSEK SEVİYELERİNDEN GERİ ÇEKİLDİ

Dolar endeksi ABD istihdam verisi öncesinde 106,4 civarındaki seyrine devam ediyor. İstihdam raporunda ekonominin Eylül ayında ağustos ayına göre daha az iş eklediğini göstermesi bekleniyor. Eğer beklenen düşük bir veri söz konusu olursa dolar ve tahvil getirilerinde zayıflama söz konusu olacak. 

ABD doları da son iki seansta yaklaşık yüzde 1 kayıp yaşadı, on ayın en yüksek seviyelerinden geri çekildi. Bu arada, en son ISM Hizmetleri PMI, fabrika siparişleri ve ilk işsizlik başvuruları verileri dirençli bir ekonomiye işaret etti. Dolar endeksindeki çözülmeyle beraber ABD tahvilleri geriledi. ABD özel istihdam verilerinin beklentinin altında gelmesi de Fed’in bir faiz artışına daha gitme beklentisini düşürdü. 

DOLAR/TL’DE TARİHİ ZİRVE

Dolar/TL aylık yüzde 3 yükseliş kaydederken piyasaların kapalı olduğu saatlerde 27,70 seviyelerine kadar yükseldi. Yeni güne ise 27,60 TL’den başladı. Kapalıçarşı’da ise alış fiyatı 27,57 olarak görülüyor. Dolar yeni ulaştığı seviyeyle tarihi zirveyi görmüş oldu. 

Dolar/TL kurunda tarihi zirve: Piyasalar ABD istihdam verisine kilitlendi

KURDA ILIMLI YUKARI EĞİLİM SÜRÜYOR

Yapı Kredi günlük bülteninde şu ifadelere yer verildi: Global piyasalarda FED toplantısı sonrası şahin açıklamalar ve sıkı duruş süresinin beklentilerin aksine daha uzun sürme olasılığı fiyatlamaları devam ediyor. Risk iştahı negatif yönde baskı alırken deflasyon korkuları ile petrol tarafında yaşanan düşüşler dikkat çekiyor.  Dolar Endeksi ana senaryoda güçlü kalırken iki gündür kar satışları görülüyor. Bugün açıklanacak ABD Tarım Dışı istihdam veri seti piyasalarda hareketlilik yaratabilir (TSİ 15:30). Güçlü veri seti Usd’nin güçlenmesine yol açabilir.

Lokal tarafta; Kademeli sıkılaşma devam ediyor. 26 Ekim tarihinde yapılacak PKK’da faiz artırımlarının devam etmesini bekliyoruz. Resesyon korkularıyla birlikte petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün kalıcılığı halinde enflasyon verileri üzerinde olumlu etkisi beklenilebilir. Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının hafifleyeceğini düşünüyoruz. Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 27,56 civarında işlem görüyor. Aşağıda 27,30 ve 27,00; yukarıda 28,00 ve 28,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.

GÜNCEL DÖVİZ KURLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...