Tgrt Haber

Dünyaca ünlü dev banka BofA dolar/TL tahminlerini açıkladı: 20'li rakamları unutun!

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
27 Eylül 2023 18:28 - Güncelleme : 27 Eylül 2023 20:01
Dünyaca ünlü dev banka BofA dolar/TL tahminlerini açıkladı: 20'li rakamları unutun!

ABD'nin en büyük bankalarından olan Bank of America, Dolar/TL tahminini güncelledi. Dev bankanın yıl sonu için dolar/TL tahmini 30 seviyesinde oldu. Raporda Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 45'e kadar yükselteceği bildirildi.

ABD'nin en büyük bankalarından biri olan Bank of America​, dolar/TL​ tahminlerini açıkladı. Bank of America (BofA), gelişmekte olan ülkelere ilişkin tahminlerini paylaştığı raporunda Türkiye ekonomisine ilişkin çarpıcı öngörülerde bulundu.

Raporda yıl sonu dolar/TL tahminlerine yer verildi. Son olarak politika faizini 500 baz puan daha artırarak yüzde 30 seviyesine çeken Merkez Bankası​'nın da yıl sonunda bu oranı yüzde 45'e kadar yükselteceği ifade edildi.

YIL SONUNDA DOLAR NE KADAR OLACAK?

Lirada düzenli bir değer kaybı beklediklerini belirten BofA'nın 2023 son çeyrek için dolar/TL tahmini 30 seviyesinde oldu. Bankanın dolar/TL kuruna ilişkin tahmini 2024 ilk çeyrek için 32, ikinci çeyrek için 35, üçüncü çeyrek için 37 seviyesinde olduğu belirtildi.

FAİZ TAHMİNİ

BofA'nın Merkez Bankası (TCMB) politika faizinde zirve tahmini ise yüzde 45 olarak gerçekleşti. Raporda, "TCMB muhtemelen fiyatlanandan daha fazla faiz artırımı yapacak" ifadelerine yer verildi.

EKONOMİYE İLİŞKİN ÇARPICI ÖNGÖRÜLER

Ekonomiye dair risklerin sıralandığı raporda ayrıca yükselen petrol fiyatlarının cari açık konusundaki riskleri artırdığı, TCMB üzerindeki faiz baskısının da yükseleceği bildirildi.

Raporda öne çıkan bölümler şöyle sıralandı:

  • Brent petrolün fiyatı son üç ayda yüzde 27 arttı ve kış aylarında da petrol fiyatlarının yüksek seviyelerde kalma riskini görüyoruz.
  • Yüksek petrol fiyatı sadece yüksek enflasyon anlamına gelmiyor. Aynı zamanda Merkez Bankası'nın rezerv biriktirmeye istekli olması halinde açığın düzeltilmesine yardımcı olmak için iç talepteki yavaşlamanın daha keskin olması gerekeceği anlamına geliyor.
  • Dolayısıyla Merkez Bankası'nın bu kış olmasa da yerel seçimlerden sonra faiz artırma yönünde daha fazla baskı altında kalabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle 2024'teki yüzde 45'lik nihai faiz oranımızda yukarı yönlü risk görüyoruz.
  • Uzun vadeli cari açık bazlı modelimize göre, TL ciddi oranda aşırı değerlenmiş durumda

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ihsan igrek 28 Eylül 2023 00:41

Ben nasil alacam bu T10X arabayi Saygilar

Sonraki Haber Yükleniyor...