Tgrt Haber

Emekli ikramiyenin seyyanen zam olarak maaşlara eklenmesini istiyor!

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
10 Ekim 2023 16:12 - Güncelleme : 11 Ekim 2023 13:20
Emekli ikramiyenin seyyanen zam olarak maaşlara eklenmesini istiyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son Kabine toplantısının ardından emekliye beklediği müjdeyi verdi. Erdoğan, çalışmayan emeklilere 5 bin TL ikramiye verileceğini duyurdu. “Çalışan emekliye ikramiye neden yok?” söylemleri yankılanırken Tüm Emekliler Derneği Başkanı Satılmış Çalışkan karar ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çalışkan, TGRT yayınında “Emekliler arasında ayrımcılık yapılması emeklileri üzdü. Biz 5 bin liranın bize seyyanen zam olarak ekim ayı içinde açıklanan zam olarak yansıtılmasını istiyoruz.” diyerek çağrıda bulundu.

Milyonlarca emeklinin beklediği Cumhuriyet ikramiyesinin detayları belli oldu. Emekli​ için yapılan çalışmalar devam ederken son Kabine toplantısından ikramiye​ müjdesi çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​ çalışmayan emeklilere 5 bin TL ikramiye verileceğini duyurdu. Kasım ayında yapılacak ödemelerin kapsamının daraltılması pek çok kesimde hayal kırıklığı yarattı. TGRT yayınında Yaprak Hırka Yıldız’ın sorularını yanıtlayan Tüm Emekliler Derneği Başkanı Satılmış Çalışkan, “Çalışan emekliye ikramiye verilmemesi” kararını değerlendirdi.

“ÇALIŞAN EMEKLİLER EN DÜŞÜK MAAŞI ALANLAR”

Çalışkan, emekliler arasında ayrımcılık yapılmasının üzdüğünü dile getirerek, “Emeklilerin tek seferlik ödemeyle mağduriyetlerinin geçiştirilemeyeceği malumdur. Çalışan emeklilere ikramiye verilememesi büyük bir haksızlıktır. Ayrım yapılmadan herkese verilsin ve dul ve yetimlere de aynen ödenmesini talep ediyoruz. Emekliler geçim sıkıntısı nedeniyle ihtiyaçlarını karşılamak için çalışıyorlar. Bunlar da düşük maaşlı olanlar 7 bin 500 maaşı olan emekliler genellikle. Ayrıca emekliler vergimiz ödensin diye de kayıtlı olarak çalışıyorlar. Kayıt dışı olsalardı bu ikramiyeyi alırlardı. İkramiye emeklinin beklentisinin çok altında kaldı. Kanuni olarak bunun da takipçisi olacağız. 5 bin lirayı az buluyoruz. Beklentilerin çok altında. En az çalışana verilen 8 bin liranın bize de verilmesini düşünmüştük.” diye konuştu.  

“İKRAMİYE SEYYANEN ZAM OLARAK MAAŞLARA YANSITILSIN”

Emekliye verilen ikramiyenin zam olarak yansıtılmasını istediklerinin söyleyen Çalışkan, “5 bin liranın bize seyyanen zam olarak ekim ayı içinde açıklanan zam olarak yansıtılmasını istiyoruz. 3 aydır, ekim ayı zammı ve ikramiye vaat edildi ama bugünkü ise beklentinin çok altında olan bu uygulamanın TBMM çatısı altında sosyal adalete uygun olarak düzeltilmesinin talep ediyoruz ve bunun takipçisi olacağız. dedi.  

Tüm Emekliler Derneği

EMEKLİLERİN YILBAŞINDAN UMUDU, BEKLENTİSİ NE?

Yıl sonuna yaklaşılırken emekliye gelecek zamlar da gündemde. Emekliye gelecek zam oranı ile ilgili beklentilerini açıklayan Çalışkan, “Bu yıl yılbaşı ve temmuz ayındaki artışlarla emeklinin yüzde 70’in üzerinde kaybı var. Emekliye yüzde 25 zam geldi. Emekli olarak piyasanın yükselişinden sonra alıyoruz maaşımızı. Bizim yüzde 128 kaybımız var. O yüzden en az yüzde 70’den aşağı beklentimiz yok.” açıklamasını yaptı.  

“EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNDE OLMALI”

En düşük emekli maaşının en az asgari ücret seviyesinde olması gerektiği sık sık dile getirilirken Çalışkan bu beklentilerle ilgili ise şunları söyledi:

“En düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılması, diğer emeklilerin de hizmet ve prime dayalı bir intibak düzenlemesi yapılmasını bekliyoruz. Şu an da en düşük emeklilerin yüzde 80’i asgari ücretin altında maaş alıyor. En yüksekten emekli olanlar dahil asgari ücretin altında kaldı. Geçmişte süper emekli dedikleri emekliler dahil bugün asgari ücretin altında maaş alıyorlar. Umarım bu adaletsizliğin çözümü sunulur. Kayıtsız çalışmak istemiyoruz. Geçinebileceğimiz maaşları almak istiyoruz. Hatta biz çalışmak istemiyoruz. Gençler ve çocuklarımız çalışsın istiyoruz.” diye konuştu.

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...