Tgrt Haber

Emekliye zam sinyali! Gözler kritik Kabine toplantısında: Erdoğan işçi, memur ve Bağ-Kur emeklilerini kapsayan müjdeyi açıklayacak

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
08 Ekim 2023 15:49 - Güncelleme : 08 Ekim 2023 15:58
Emekliye zam sinyali! Gözler kritik Kabine toplantısında: Erdoğan işçi, memur ve Bağ-Kur emeklilerini kapsayan müjdeyi açıklayacak

Milyonlarca emeklinin beklediği müjdeli haber geldi! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarih verdi ve resmen açıkladı. Emeklilerin üzerinden enflasyonun etkisini kaldıracak düzenleme hazırlığında olan hükümet maaşlara yapılacak iyileştirme için kolları sıvadı. Erdoğan’ın talimatıyla başlayan çalışmalarda sona gelindi. AK Parti 4. Olağanüstü Kongresi'nde konuşan Erdoğan, emekli maaşıyla ilgili Kabine toplantısını işaret etti ve müjdeyi vereceklerini ifade etti. Peki, emekli maaşları ile ilgili beklentiler ne? Erdoğan emekliye ne müjde verecek? İşte sürecin tüm detayları…

Seçimlerin ardından emekli kesiminde yankılanan zam beklentisi hükümet tarafında karşılık buldu. Enflasyonla birlikte eriyen maaşlara çözüm olacak düzenlemenin talimatını bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan vermişti. Hem Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin talimatı aldıklarını ve düzenleme üzerinde çalıştıklarını hemen hemen her platformda dile getirmişti.

Emeklinin merakla beklediği çalışmalarda sona gelindi. Emeklinin üzerinden enflasyonun etkisini kaldıracak düzenleme merakla beklenirken, yapılacak ek zam ve ikramiye ile ilgili tarih belli oldu. AK Parti  4. Olağanüstü Kongresi'nde konuşan Recep Tayyip Erdoğan, milyonların beklediği emekli maaşıyla ilgili müjdeyi ilk Kabine toplantısı sonrasında vereceklerini açıkladı.

“EMEKLİYE MÜJDEMİZİ AÇIKLAYACAĞIZ”

Kabine toplantısını işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda bakanlığımız çalışmasını yapıyor, ilk Kabine toplantımızdan sonra yeni müjdemizi inşallah emekli memurlarımıza açıklayacağız." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi yarın Beştepe'de toplanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başkanlığındaki toplantıda emekli maaşlarına ilişkin düzenlemeye son halinin verilmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi yoğun gündemle toplanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık edeceği toplantıda emekli maaşlarına ilişkin düzenleme masada olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bu konuda hazırladığı çalışma değerlendirilecek.

Son hali verilecek düzenlemenin ayrıntılarının toplantı sonrası açıklanması bekleniyor.

AK Parti  4. Olağanüstü Kongresi'nde konuşan Recep Tayyip Erdoğan, milyonların beklediği emekli maaşıyla ilgili açıklamada bulundu ve Kabine toplantısını işaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda bakanlığımız çalışmasını yapıyor, ilk Kabine toplantımızdan sonra yeni müjdemizi inşallah emekli memurlarımıza açıklayacağız." ifadelerini kullandı.

Erdoğan şunları söyledi:

"Çalışma hayatına baksalar asgari ücreti 184 liradan 11.402 liraya, en düşük emekli maaşını 64 liradan 7.500 liraya çıkardığımızı, istihdamı 32 milyona yaklaştırdığımızı, çalışma şartlarını iyileştirdiğimizi görecekler. Velhasıl inşallah bu yıl sonuna doğru özellikle emekli memurlarımızın maaşları ile ilgili şu anda Bakanlığımız çalışmasını yapıyor. İlk kabine toplantımızdan sonra yeni müjdemizi inşallah emekli memurlarımıza açıklayacağız."

İŞÇİ, MEMUR VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİNİ KAPSIYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan müjde ile ilgili daha detaylı açıklama geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın memur emekli maaşı ile ilgili yaptığı açıklamaya ilişkin Işıkhan, sosyal medya hesabından  "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, müjde olarak verdiği işçi, memur ve Bağ-Kur emeklilerimiz ile ilgili çalışmayı kabine toplantısı sonrası milletimizle paylaşacak. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da emeklilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz." paylaşımı geldi.

8.6 MİLYON EMEKLİ KRİTİK KABİNE TOPLANTISINI BEKLİYOR

Kabine kritik gündem başlıklarını ele almak üzere 9 Ekim Pazartesi günü saat 15.30’da toplananacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplantının ardından kameraların karşısına geçecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, milyonlarca emeklinin maaşına yapılacak zammın ayrıntılarını açıklayacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ARTACAK

Aralık 2022'de 3.500 TL olarak uygulanan taban emekli maaşı, Ocak ayında önce 5.500 TL ardından Nisan 2023'te 7.500 TL'ye yükseltildi. Bu 6 aylık dilimde toplam artış yüzde 114'ü aştı. En düşük emekli maaşının bütçe çalışmalarında en geç Kasım ayında yeniden belirlenmesi bekleniyor. Emekliye zam için süreç hızlanırken Kabine toplantısında çalışmanın son halinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulması bekleniyor. Çalışmanın Kanun teklifine dönüştürülerek Meclis'e gelmesi,  TBMM Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunulacak. Daha sonra Genel Kurul'da oylanması bekleniyor. Kabul edilirse Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla emekli zammı Resmi Gazete'de yayımlanacak ve yürürlüğe girecek.

MAAŞLARA DÜZENLEME GELECEK

Emekli maaşları ile ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz katıldığı bir programda düzenleme ile ilgili detayları paylaşmıtı. Emekli maaşlarına ne zaman düzenleme yapılacağı ve bu konuda yapılan çalışmalar sorulan Yılmaz, enflasyonun geniş kesimler üzerinde oluşturduğu olumsuz tahribatı gidermek üzere çok ciddi adımlar attıklarını, maaşlarda düzenlemelere gittiklerini anımsatmıştı.

Yılbaşı itibarıyla memurların maaşlarında enflasyon oranına göre bir artış olacağını, bu artışın memur emeklilerine de yansıyacağını anlatan Yılmaz, "İşçi emeklileri, Bağ-Kur emeklileri ve asgari emekli aylığı alanlara ilişkin oransal artışlar ve enflasyon farkı olacak. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın talimatıyla bu kesimlere dönük dengeleyici bir çalışmayı sürdürüyoruz. Çalışmayı yıl sonuna kadar tamamlayarak emeklimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Düşük alanları destekleyici mahiyette bir yaklaşımımız olacak." diye konuşmuştu.

YÜZDE 25'LİK ZAM BEKLENTİLERİ KARŞILAMAMIŞTI

Asgari ücretin 11 bin 400 lira olması ve en düşük memur maaşının 22 bin lirayı geçmesi üzerine, emekliler yapılan yüzde 25’lik zammı yeterli bulmamıştı. Enflasyondan en çok etkilenen kesim olan emeklinin de aylıklarında iyileştirme için sık sık çağrı yapıldı. Enflasyon karşısında eriyen maaşlar için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kurmaylarına talimat vermişti.

Erdoğan, AK Parti Genel Merkezinde genişletilmiş il başkanları toplantısında yaptığı konuşmada, "Emeklilerimizden gelen serzenişin farkındayız. Gereken adımları yılsonuna kadar atacağız. Emeklilerle ilgili de ayrıca Bakanlığımız çalışmalarını sürdürüyor. Memurlarımıza bu zamlar gelirken, emeklilerimize hiçbir şeyin gelmemesi olacak bir şey değil. Onları da inşallah memnun edecek adımları atacağız” ifadelerini kullanmıştı.

Orta Vadeli Programı değerlendirdiği bir programda konuşan Bakan Şimşek, emekli maaşı zammına ilişkin sorulara “Memurlarla müzakereler yapıldı, işçilerimizle de yılın başında bağlanmıştı. Emeklilerimizi enflasyona ezdirmeme diye bir ilkemiz var.” diye cevap vermiş, zam düzenlemesi ile ilgili çalışmaların başlatılması için Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bizzat talimat aldıklarını ifade etmişti. Bakan Şimşek, “En düşük maaş alan emeklilerimizin durumunun iyileştirilmesine yönelik, Cumhurbaşkanımızın talimatı oldu o çalışmaları yapıyoruz. O konuda çok netiz.” ifadelerini kullanmıştı.

CUMHURİYET BAYRAMI İKRAMİYESİ HAZIRLIĞI

Emekliye Cumhuriyet Bayramı'na özel 100. yıl ikramiyesi de gündemde yer alıyor. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çalışma yapılması talimatı verdiği Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hazırlıklara başladığı belirtiliyor. Yapılan çalışma Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak. Tek seferlik ödenecek ikramiyenin 5 bin TL olması bekleniyor.

Cumhuriyet Bayramı emekli ikramiyesi hakkında gelen sorulara cevap veren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, "Bir tarih vermek benim bulunduğum pozisyon itibarıyla doğru değil. Hangi aşamada olduğunu çok fazla bilmiyorum. Ama Hazine ve Maliye Bakanlığımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız bu konuda hem emeklilerimizin bize gelen taleplerini karşılamak noktasında hem de bütçe dengesi pozisyonundaki hususu masaya yatırmak suretiyle en doğru kararı vermek için çalışmalarını hızla yapıyorlar. İnşallah bu konudaki çalışmalar nihayete erdiğinde bunu kamuoyuyla paylaşacaklardır." ifadelelerini kullanmıştı.

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...