Emtia piyasasında Çin rüzgarı: Altın düştü, petrol rekora koşuyor
Merkez bankalarının para politikalarına ilişkin beklentilerle beraber ABD ve Çin’den gelen makro ekonomik veriler emtia piyasalarında sert dalgalanmalara neden oldu. Dolara olan talebin artmasıyla altın 3 haftalık yükselişine son verdi. Tarım emtialarında da istikrarsız fiyat hareketleri dikkat çekti.
Avrupa ve ABD merkez bankaları faiz artırım kararı almalarının ardından tüm piyasalarda hareketlilik yaşandı. Hem tarım hem de metal emtiaların sert dalgalanmalar gözlendi. Özellikle Çin'in teşvikleri artıracağına yönelik beklentiler, baz metallerdeki ralli havasını destekledi. Tarım tarafından ise para politikaları ile beraber jeopolitik riskler fiyatlanmalarda etkili oldu.
ÇİN'İN ALTIN TÜKETİMİ ARTTI
Dolara olan talebin artması özellikle değerli metalleri olumsuz etkiledi. Altının onsu haftayı yüzde 0,2 azalışla 1.959 dolardan tamamlayarak 3 haftalık yükseliş eğilimine son verdi. Çin’in altın tüketimi yılın ilk yarısında yüzde 26,4 arttı. Analistler, altının haftalık bazda değer kaybetmesine karşın talebin güçlü seyrettiğini dile getirerek, ay başına göre altının yükseliş eğilimini sürdürdüğünü ifade etti.
PETROLDE REKOR BEKLENİYOR
Haftayı gümüş yüzde 1,2, platin yüzde 2,8, paladyum yüzde 3,8 değer kaybetti. Enerji emtialarında karışık bir seyir izlendi. Haftayı, Brent petrol yüzde yüzde 4,4 kazançla, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğalgaz ise yüzde 2,6 kayıpla tamamladı. Goldman Sachs, petrol piyasalarındaki rekor talebin yakın vadede ham petrol fiyatlarını yükseltmesini bekliyor.
Fiyatlardaki yükselişte, ABD stoklarındaki düşüş ve küresel arz endişeleri etkili oldu. ABD Enerji Enformasyon İdaresi, ülkedeki ticari ham petrol stoklarının bir önceki hafta yaklaşık 600 bin varil, benzin stoklarının 800 bin varil azaldığını açıkladı. Stoklardaki düşüş, ülkede talebin zayıf da olsa devam ettiği algısını güçlendirdi.
BAZ METALLERDE RALLİ YAŞANDI
Geçen hafta baz metallerde ralli havası yaşandı. Özellikle Çin'in teşvikleri artıracağına yönelik beklentiler, baz metallerdeki ralli havasını destekledi. Çin hükümeti yetkililerinin uzun bir aranın ardından uluslararası yatırımcılarla buluştuğuna yönelik haber akışı, Çin Politbüro'nun emlak sektörü için "politikaları zamanında ayarlama ve optimize etme" sözü vermesi baz metallerde talep tarafını olumlu etkiledi. Tezgah üstü piyasada, bakır yüzde 3, kurşun yüzde 1,9, alüminyum yüzde 0,4, nikel yüzde 7,5, çinko yüzde 4,1 arttı.
TARIM EMTİALARINDA SERT DALGALANMA
Tarım emtiaları da sert dalgalanmaların yaşandığı bir haftayı geride bıraktı. Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören buğday yüzde 1 değer kazanırken, mısır yüzde 1, soya fasulyesi yüzde 1,4, pirinç yüzde 1,7 değer kaybetti. Rusya'nın Ukrayna'nın Odessa bölgesine insansız hava araçlarıyla düzenlediği saldırıda Tuna Nehri'ndeki liman altyapısını hedef alması buğday fiyatlarını yukarı yönlü etkiledi.
Intercontinental Exchange'de (ICE) pamuk yüzde 0,3, kahve yüzde 2,4, şeker yüzde 2,3 değer kaybederken, 3.602 dolarla Mart 2011'den bu yana en yüksek seviyeyi gören kakao haftayı yüzde 3,2 yükselişle tamamladı. Brezilya ve Tayland’da iyiye giden hava koşullarıyla şekerde üretime yönelik endişeler azaldı ve şeker fiyatları düştü. Brezilya’da iyiye giden hava koşulları kahve fiyatlarını da aşağı yönlü etkiledi.
Fildişi Sahili'nde kakao arzının azalması, El Nino hava olayına yönelik endişeler kakao fiyatlarının yükselmesine sebep oldu. Kötüleşen arz görünümünün ardından kakao fiyatlarında yükseliş sürüyor. Son raporlar, Fildişi Sahili'nin ekim ayından itibaren ana mahsul için denizaşırı alıcılara vadeli satışları askıya aldığını gösteriyor. Aşırı yağış, seller ve kara bakla hastalığı üretimi baltaladı. Olumsuz hava koşulları da mahsul hasadını yavaşlatıyor.