Tgrt Haber

Kapalıçarşı dolar kuru son durum: Gözler enflasyon verilerine çevrildi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
31 Temmuz 2023 10:28 - Güncelleme : 31 Temmuz 2023 10:42
Kapalıçarşı dolar kuru son durum: Gözler enflasyon verilerine çevrildi

Dolar endeksi Fed kararlarında yumuşamaya gidileceğine dair beklentiler eşliğinde yüzde 1’den fazla kaybetti. Dolar/TL kuru yeni haftaya yükselişle başladı. Piyasaların gözü ABD tarım dışı istihdam verilerinde ve yurt içinde perşembe günü açıklanacak enflasyon rakamlarında.

ABD Merkez Bankası Fed’in sıkı para politikasına ara vereceğine dair beklentiler döviz kurlarını etkilemeye devam ediyor.   Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 26,9660 seviyelerinden işlem görüyor. Dolar endeksi, şu sıralarda yüzde 0,1 artışla 101,8 seviyesinde bulunurken, avro/dolar paritesi ise bugün önceki kapanışının yüzde 0,1 altında 1,1000 seviyesinde seyrediyor. Kapalıçarşı dolar/kuru alış 26,96 satış 26,97 olarak işlem görüyor.

İSTİHDAM VERİSİ FED ADIMLARINI BELİRLEYECEK

Küresel piyasalar yeni haftaya pozitif seyirle başlarken, gözler bu hafta İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı ve ABD'de tarım dışı istihdam başta olmak üzere yoğun veri gündemine çevrildi. Analistler özellikle bu hafta açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin Fed'in bundan sonraki aksiyonlarına ilişkin daha fazla ip ucu vermesinin beklendiğini, Apple ve Amazon başta olmak üzere önemli şirketlerin bilançolarının da takip edileceğini söyledi.

Bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olacağını yurt dışında ise Avro Bölgesi'nde büyüme ve enflasyon, ABD'de Dallas Fed imalat aktivite endeksinin takip edileceğini belirten analistler, teknik açıdan teknik açıdan dolar endeksinde 100 ve 99'un destek, 102 seviyesinin direnç konumunda olduğunu kaydetti.

Kapalıçarşı dolar kuru son durum: Gözler enflasyon verilerine çevrildi

DOLAR ENDEKSİ DEĞER KAYBEDECEK

Dolar endeksi pazartesi günü 102 seviyelerinde güçlendi. Buna rağmen bu ay %1'den fazla kaybedecek. ABD enflasyonunun daha fazla soğuma işaretleri göstermesiyle üst üste ikinci aylık düşüşü, Federal Rezerv'in mevcut sıkılaştırma döngüsünün sona erebileceğine dair beklentileri destekledi.  ABD'de yıllık çekirdek PCE fiyatlarının haziran ayında %4,1 artarak Eylül 2021'den bu yana en düşük seviyeye ulaştığını ve %4,2'lik piyasa beklentilerinin altında olduğunu gösterdi.

Geçen hafta, Fed, analistlerin mevcut parasal sıkılaştırma döngüsündeki son oran artışı olabileceğini öne sürdüğü, geniş çapta beklenen 25 baz puanlık bir faiz artırımı gerçekleştirdi. Japonya Merkez Bankası'nın faiz oranları üzerindeki kontrolünü gevşetmesiyle birlikte, Japon yeni karşısında en belirgin satış faaliyeti ile dolar, genel olarak aylık bazda düşmeye hazırlanıyor.

ENFLASYON BEKLENTİLERİ DEĞİŞTİ

İntegral Yatırım Forex ve VİOP Bülteni'nde şu ifadelere yer verildi: Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan yılın 3. Enflasyon Raporu sunumunda değerlendirmelerde bulundu. 2023 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 58’e yükselttik. 2024 yıl sonu tahminimizi yüzde 33’e güncelledik.  2025 yıl sonunda enflasyonun yüzde 15’e gerileyeceğini tahmin ediyoruz açıklamalarında bulundu. Dün gece Merkez Bankası’nın başkan yardımcıları Emrah Şener, Taha Çakmak ve Mustafa Duman görevden alındı.

Başkan yardımcılıklarına Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Hatice Karahan getirildi.  Bu hafta özelinde iç tarafta enflasyon verisi, küreselde ise tarımdışı istihdam verisi takip ediliyor olacak. DolarTL’de sakin seyir devam ediyor.

Teknik Analiz: USDTRY paritesi ana resimde yükselen hareketini sürdürüyor. Geniş bant aralığı olarak izlediğimiz bant aralığının üstünde pozitif hareketini sürdürmektedir. Genel hareket eğiliminin pozitif yönde olduğunu izliyoruz. Teknik seviye olarak 26.50 seviyesini takip ediyoruz. Bu seviye üzerinde 27,00 seviyesi takip edilebilir. Aşağı yönlü harekette ise 26,00 seviyesi destek olarak izlenebilir.

Destekler: 26.50\ 26.00 \ 25.50
Dirençler: 27.00 \ 27.30 \ 27.70
EURTRY Teknik Seviyeler
Destekler: 29.50 \ 29.20 \ 29.00
Dirençler: 29.85 \ 30.50 \ 30.80

 

Kaynak: TGRT Haber
Sonraki Haber Yükleniyor...