Tgrt Haber

Enflasyon düşüyor, altın yükseliyor! Son bir ayın en yüksek kazancına hazırlanıyor

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
31 Temmuz 2023 16:50 - Güncelleme : 31 Temmuz 2023 17:17
Enflasyon düşüyor, altın yükseliyor! Son bir ayın en yüksek kazancına hazırlanıyor

Gram altın ons tarafındaki gerilemeye bağlı olarak geçtiğimiz hafta düşüşe geçti. Haftanın ilk işlem gününe değer kazanarak başlamasının ardından yeniden 1.700 TL seviyesinin üzerine çıktı. Ons altın ise 4 ayın en yüksek kazancına hazırlanıyor. Dünyada enflasyonun gerilmesiyle faiz artışlarından vazgeçilmesi ve altının rekor kırması bekleniyor.

Onsaltın​ merkez bankalarının para politikalarında sıkılaşmadan vazgeçeceklerine dair beklentilerle değer kazandı. Hafta içi 1.690 seviyelerine kadar gerileyen gram altın​ kayıplarını telafi ederek yeniden değer kazandı. Kapalıçarşı’da alış fiyatı 1.705 TL olurken satış 1.707 TL’ye çıktı. 

YÜZDE 2 ORANINDA DEĞER KAZANDI

ABD Merkez Bankası’nın faizlerde 22 yılın en yüksek seviyesine çıkması ve para politikasında yavaşlamaya gideceği beklentisi altında değer kazançlarını hızlandırdı. Altın, pazartesi günü ons başına 1.950 doların üzerinde sabit kaldı. Bir süre dalgalı bir seyir izlemesine rağmen bu ay yüzde 2 değer kazanması bekleniyor. Bu oranla beraber ons 4 ayın en yüksek kazancına hazırlanıyor

ABD'de cuma günü yayınlanan veriler, yıllık çekirdek PCE fiyatlarının haziran ayında yüzde 4,1 artarak Eylül 2021'den bu yana en düşük seviyeye ulaştığını ve yüzde 4,2'lik piyasa beklentilerinin altında olduğunu gösterdi. 

DOLAR ENDEKSİ KAYBETTİ

Dolar endeksi pazartesi günü 102 yakınlarında güçlendi, ancak yine de bu ay %1'den fazla kaybedecek. Yurt içi piyasalarda ise 27 bandını zorlamaya devam ediyor.

Enflasyon düşüyor, altın yükseliyor! Son bir ayın en yüksek kazancına hazırlanıyor

GRAM ALTIN YÜKSELİŞE GEÇTİ

Dolar/TL kurunun yükselmesinin yanında küresel piyasalarda altının değer kazanması gramda ibrenin yeniden yeşil olmasını sağladı. Gram altın aylık bazda yüzde 6’nın üzerinde kazanç sağlamaya hazırlanıyor. 

AVRUPA BÖLGESİNDE ENFLASYON BEKLENTİLERİN ALTINDA

Euro Bölgesi’nde ise manşet enflasyonu beklentilerin altından geriledi. Bölgede TÜFE negatife dönerken piyasanın yüzde 0,3 beklentisine karşın Avrupa’da tüketici fiyatları yüzde 0,1 düşüş gösterdi. 

ABD ENFLASYONU DA GERİLEDİ

ABD'de enflasyon haziran ayında yıllık yüzde 3'e geriledi. Ekonomistlerin aylık beklentisi yüzde 0,3 iken yıllık beklentisi yüzde 3,1 olarak belirtilmişti. Gelen veriler beklentilerden daha iyi gelerek, ekonomide düzelme sinyali verdi.

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...