Tgrt Haber

Fed Başkanı konuştu, piyasalar alt üst oldu: İşte altın ve dolarda son durum

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
21 Haziran 2023 16:29 - Güncelleme : 21 Haziran 2023 17:00
Fed Başkanı konuştu, piyasalar alt üst oldu: İşte altın ve dolarda son durum

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell piyasaların merakla beklediği sunum metnini yayımlandı. Metindeki şahin mesajlar dikkat çekerken ons altın kritik seviyeye yaklaştı, dolar endeksinde ise ibre yukarı döndü.

Fed Başkanı Jerome Powell​'ın Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yapacağı sunumun metni yayımlandı. Powell enflasyonu yüzde 2'lik hedefe çekmek için uzun bir yol kat etmeleri gerektiğini belirterek yıl sonunda bir miktar daha yüksek faiz​ beklentisini yineledi. Açıklama metninde yer alan ifadeler sonrası altın​, dolar​ ve petrol fiyatlarında hareketlilik gözlendi. 

“ENFLASYON HEDEFİNE SADIĞIZ”

Powell açıklamalarında "Yüksek enflasyonun neden olduğu zorlukların farkındayız yüzde 22’lik hedefe dönme planına sadığız. Kararlarımızı verilere bakarak ve bu verilerin ekonomik aktiviteye etkilerini değerlendirerek toplantı bazında alacağız." değerlendirmesini yaptı.

ONS 1.930 KRİTİKM SEVİYESİNİ TEST ETTİ

Altın, son iki seansta yüzde 1'den fazla değer kaybettikten sonra çarşamba günü ons başına 1.940 doların altında kaldı. Hafta başından bu yana baskı altında kalan ons altın Fed Başkanının sunum metnindeki şahin ifadeler sonrası dolar endeksi 102 seviyelerine tutundu. Ons altın açıklamalar sonrasında 1.930 dolar seviyesinin altına kadar geriledi.

Fed Başkanı konuştu, piyasalar alt üst oldu: İşte altın ve dolarda son durum

FED GRAM ALTINI ETKİLİYOR

Açıklamalar sonrası hem dolar kuru hem de ons altındaki gerileme gram fiyatlarını da etkiledi. Sabah saatlerinde 1.460 TL seviyelerinden güne başlayan sarı metal Kapalıçarşı’da 1.441 liraya kadar düştü.

MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIRACAK MI?

Yurt dışında yaşanan gelişmelerin yanında yarın açıklanacak faiz kararı da dolar ve altın fiyatlanmalarını etkileyecek.  Anketlere bakıldığında medyan beklenti, faizlerin %20'ye yükseleceği yönünde. 

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

GÜNCEL DOLAR FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...