Kaz yetiştiriciliğinin yaygın yapıldığı Kars’ta kaz eti sonunda coğrafi işaret almayı başardı. Meşhur etin tescillenmesi için 2019'da Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuru olumlu sonuç aldı.
Lezzetiyle damak çatlatan kaz etinin tescillenmesi için verilen mücadele olumlu sonuçlandi. Kaz yetistiriciligine en büyük katkiyi saglayan Kars’ta kaz etinin tescillenmesi için 2019’da Türk Patent ve Marka Kurumu’na basvuru yapilmisti. Yapilan basvuru olumlu sonuç aldi ve kaz eti cografi isaret almayi basardi.
Kars kaz eti, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafindan, incelenen basvurular arasina girdi. Incelemelerin ardindan 4 yillik sürecin sonunda Kars kaz eti 1479 Mense numarasiyla cografi isaret tescili aldi. Kars Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Ertugrul Alibeyoglu, Kars kaz etinin Cografi Isaretinin tescillendigini, Kars gastronomisi denince akla ilk gelenin essiz lezzetiyle kaz eti oldugunu anlatti.
Alibeyoglu, "Kaz eti, ilimizin zengin gastronomik mirasinin önemli bir unsurudur. Bu essiz lezzet, Kars'in özel cografi kosullarinda yetisen kazlarin etinden elde edilir. Kars kaz eti, uzun yillara dayanan geleneksel bir hazirlik yöntemiyle islenir ve bu yöntem Kars'in benzersiz iklim, yüksek rakimlari ve yem bitkilerinin etkisiyle özgün bir tat profili olusturur." ifadelerini kullandi.
Kaz etinin lezzetini korumak ve gelistirmek için çalisma yapacaklarini belirten Alibeyoglu, meshur et ile ilgili "Bugün bu degerimizin, Kars Ticaret ve Sanayi Odasi ve kiymetli hocalarimizla birlikte vermis oldugumuz 4 yillik büyük emek sonucu cografi isaretini alarak tescil altina almanin gururunu yasiyoruz. Kars kaz eti, cografi isaret sayesinde bu lezzetin Kars'a özgü oldugunu ve sadece bu bölgede üretildigini vurgulayacaktir. Kars'imiz cografi isaret almada hizli bir sekilde yol aliyor. Kars kaz eti cografi isaret alan 7. ürünümüz oldu, Kars kaz eti, Kars’in önemli bir degeri olmakla birlikte ülke genelinde kendisini kanitlamis bir degeridir. Çünkü Kars, iklim yapisiyla, hava sartlariyla, cografi konumuyla, rakimiyla mükemmel bir yapiya sahiptir. Ilimizin bu yapisi ilde üretilen geleneksel ve yöresel ürünlere dogrudan etki etmektedir. Umuyoruz ki tescilli bu ürünümüz üreticiye bir katma deger saglayacak ve üreticilerimiz ürettigi ürünün karsiligini alacaklar." Ifadelerini kullandi.
Bu sirada da Kars’ta kis mevsiminde kesimi yapilacak kazlar besiye alindi. kaz yetistiricileri kesim öncesi kazlarini su geçen arazilerde otlatiyor. Kars’ta ilkbaharin baslangicinda yumurtadan çikan ve meralarda büyüyen kazlar, kis mevsimi öncesi havalarin sogumasiyla birlikte kesime hazirlaniyor.
Ekim ayinin sonu Kasim ayinin ortalarina dogru et ve yag tutmasi amaciyla yaklasik 1,5 ay boyunca yalnizca arpa yedirilerek ve günde 3 kez derelerde yüzdürülerek beslenen kazlar, kisin kesilerek piyasaya sürülüyor. Etinin lezzetiyle bilinen Kars kazlari, kis sofralarinin vazgeçilmezleri arasinda yer aliyor. Susuz ilçesinde kazalarini meraya salan vatandaslar, “Bir ay sonra kesilecek. Yumurtan çikiyor büyütüyoruz. Çok zahmetli, kesiyoruz, tuzluyoruz. Asiyoruz güneste kuruyor. Bin 200 liraya satacagiz” dedi.
Öte yandan yaklasik 7 aylik bir emegin ardindan yetistirilen kazlar, kar yedikten sonra kesiliyor. Lezzetini sogutan ve kardan alan kazlar, kis sofralarinda yerini aliyor. Yaklasik 4-5 kilo gelen kazlar, bin 250 ile bin 500 liraya satiliyor. Kars kazi, Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor.