Gastronomik miras sonunda tescillendi! Lezzetiyle damak çatlatan kaz eti artık coğrafi işaretli…
Kaz yetiştiriciliğinin yaygın yapıldığı Kars’ta kaz eti sonunda coğrafi işaret almayı başardı. Meşhur etin tescillenmesi için 2019'da Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuru olumlu sonuç aldı.
Lezzetiyle damak çatlatan kaz etinin tescillenmesi için verilen mücadele olumlu sonuçlandı. Kaz yetiştiriciliğine en büyük katkıyı sağlayan Kars’ta kaz etinin tescillenmesi için 2019’da Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yapılmıştı. Yapılan başvuru olumlu sonuç aldı ve kaz eti coğrafi işaret almayı başardı.
Kars kaz eti, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından, incelenen başvurular arasına girdi. İncelemelerin ardından 4 yıllık sürecin sonunda Kars kaz eti 1479 Menşe numarasıyla coğrafi işaret tescili aldı. Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu, Kars kaz etinin Coğrafi İşaretinin tescillendiğini, Kars gastronomisi denince akla ilk gelenin eşsiz lezzetiyle kaz eti olduğunu anlattı.
GASTRONOMİK MİRAS TESCİLLENDİ
Alibeyoğlu, "Kaz eti, ilimizin zengin gastronomik mirasının önemli bir unsurudur. Bu eşsiz lezzet, Kars'ın özel coğrafi koşullarında yetişen kazların etinden elde edilir. Kars kaz eti, uzun yıllara dayanan geleneksel bir hazırlık yöntemiyle işlenir ve bu yöntem Kars'ın benzersiz iklim, yüksek rakımları ve yem bitkilerinin etkisiyle özgün bir tat profili oluşturur." ifadelerini kullandı.
Kaz etinin lezzetini korumak ve geliştirmek için çalışma yapacaklarını belirten Alibeyoğlu, meşhur et ile ilgili "Bugün bu değerimizin, Kars Ticaret ve Sanayi Odası ve kıymetli hocalarımızla birlikte vermiş olduğumuz 4 yıllık büyük emek sonucu coğrafi işaretini alarak tescil altına almanın gururunu yaşıyoruz. Kars kaz eti, coğrafi işaret sayesinde bu lezzetin Kars'a özgü olduğunu ve sadece bu bölgede üretildiğini vurgulayacaktır. Kars'ımız coğrafi işaret almada hızlı bir şekilde yol alıyor. Kars kaz eti coğrafi işaret alan 7. ürünümüz oldu, Kars kaz eti, Kars’ın önemli bir değeri olmakla birlikte ülke genelinde kendisini kanıtlamış bir değeridir. Çünkü Kars, iklim yapısıyla, hava şartlarıyla, coğrafi konumuyla, rakımıyla mükemmel bir yapıya sahiptir. İlimizin bu yapısı ilde üretilen geleneksel ve yöresel ürünlere doğrudan etki etmektedir. Umuyoruz ki tescilli bu ürünümüz üreticiye bir katma değer sağlayacak ve üreticilerimiz ürettiği ürünün karşılığını alacaklar." İfadelerini kullandı.
KESİMİ YAPILACAK KAZLAR HAZIRLANIYOR
Bu sırada da Kars’ta kış mevsiminde kesimi yapılacak kazlar besiye alındı. kaz yetiştiricileri kesim öncesi kazlarını su geçen arazilerde otlatıyor. Kars’ta ilkbaharın başlangıcında yumurtadan çıkan ve meralarda büyüyen kazlar, kış mevsimi öncesi havaların soğumasıyla birlikte kesime hazırlanıyor.
Ekim ayının sonu Kasım ayının ortalarına doğru et ve yağ tutması amacıyla yaklaşık 1,5 ay boyunca yalnızca arpa yedirilerek ve günde 3 kez derelerde yüzdürülerek beslenen kazlar, kışın kesilerek piyasaya sürülüyor. Etinin lezzetiyle bilinen Kars kazları, kış sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Susuz ilçesinde kazalarını meraya salan vatandaşlar, “Bir ay sonra kesilecek. Yumurtan çıkıyor büyütüyoruz. Çok zahmetli, kesiyoruz, tuzluyoruz. Asıyoruz güneşte kuruyor. Bin 200 liraya satacağız” dedi.
Öte yandan yaklaşık 7 aylık bir emeğin ardından yetiştirilen kazlar, kar yedikten sonra kesiliyor. Lezzetini soğutan ve kardan alan kazlar, kış sofralarında yerini alıyor. Yaklaşık 4-5 kilo gelen kazlar, bin 250 ile bin 500 liraya satılıyor. Kars kazı, Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor.