Tgrt Haber

Hafta sonu hamsi fiyatı dibi gördü, vatandaş metrelerce kuyruk oluşturdu

Editör: İmran Baran / Kaynak: İhlas Haber Ajansı, Anadolu Ajansı
03 Aralık 2023 16:16 - Güncelleme : 03 Aralık 2023 16:21
Hafta sonu hamsi fiyatı dibi gördü, vatandaş metrelerce kuyruk oluşturdu

Havaların soğumasıyla denizde hamsi bollaştı. Tezgahtaki bereket fiyatlara da yansıdı. Kilosu 50 liraya kadar düşen hamsi için vatandaşlar hafta sonunu da fırsat bilerek uzun kuyruklar oluşturdu. Balıkçılar kasa kasa hamsiyi tezgâha boşaltsa da taleplere yetişmekte güçlük çekti.

Havaların soğumasıyla deniz sıcaklıkları düşerken artan balık​ çeşitliliği tezgah fiyatlarına da yansıdı. Özellikle hamside bolluk günden güne artarken vatandaştan da düşen fiyatlar karşısında balık tezgahları yoğun ilgi görüldü.  

Eskişehir’de farklı esnaflarda kilosu 50 liraya satılan hamsi​ balığı için vatandaşlar kuyruğa girdi. Kentte merkeze bağlı Odunpazarı​ ilçesinde bulunan bazı balıkçı esnafı hamsinin kilosunu 50 liraya indirdi. Çevreden geçen onlarca vatandaş hafta sonunda balık tüketme amacıyla hamsideki indirimli fiyatı görüp metrelerce kuyruk oluşturdu.

Hafta sonu hamsi fiyatı dibi gördü, vatandaş metrelerce kuyruk oluşturdu

KİLOSU 50 LİRAYA DÜŞTÜ, METRELERCE KUYRUK OLUŞTU

Balık kuyruğunun Köprübaşı Caddesine kadar uzadığı görülürken, vatandaşların soğuk havaya rağmen beklemesi dikkat çekti. Kuyrukta bekleyen çoğu vatandaşın yaşlı olduğu göze çarparken, balıkçı esnafı fiyatının uygun olmasından dolayı kalabalık oluştuğundan bahsetti. Bölgedeki diğer balıkçı esnaflarda kilosu 100 liraya satılan hamsi yerine indirimli fiyat fırsatını değerlendirdiklerini dile getiren bazı vatandaşlar, soğukta beklemenin kendilerini zorlamadıklarını ifade etti. Vatandaşlar, genellikle bir kilogram hamsi aldıklarından da söz etti.

KARADENİZ’DEN HAMSİ FIŞKIRIYOR

Öte yandan Karadeniz’de de ava çıkan balıkçılar kasalar dolusu hamsi ile geri döndü. Kış soğuklarının iyice bastırmasıyla hamsinin daha da bollaşacağını söyleyen balıkçılar fiyatların dibi göreceğini söylüyor.

Denizlerde avlanma yasaklarının kalkmasından bu yana palamut ve istavritte istedikleri verimi bulamayan balıkçılar hamsi bolluğunda tam tersi bir durumla karşı karşıya kaldılar. Balıkçıların geçtiğimiz yıllarda hamsiden yana kesat bir yıl geçirmeleri tezgâhtaki fiyatlara da yansımıştı. Yasaklardan bu yana ise hamside durum tersine döndü. Hamside günden güne artan bolluk fiyatları iyice düşürdü. 

Hafta sonu hamsi fiyatı dibi gördü, vatandaş metrelerce kuyruk oluşturdu

Trabzon​'da kilogramı bir süre önce 50 lirayı bulan hamsi, balıkçıların son haftalarda yaptığı avın ardından tezgahlarda 3 kilogramı 100 liradan satılmaya başlandı.Balıkçılardan bazılarının 4 kilogramını 100 liradan satışa sunduğu hamsi, Trabzon Balık Pazarı'na gelen vatandaşların en çok tercih ettiği balık oldu.

Doğu Karadeniz Su Ürünleri Kooperatifi Bölge Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, bu sezon istavrit ve palamut avcılığında istedikleri verimi alamadıklarını söyledi.

Hamsi avında ise canlılık yaşanmaya başlandığını ifade eden Mutlu, "Sezonun palamut ve istavritle olumsuz geçmesinin ardından havanın daha da soğumasıyla hamsi avı kendimizi avutacak şekle gelecektir. İklimde beklenenden farklı göstergeler oluyor. Birkaç gün önce anormal fırtınalar ve olumsuz hava şartları vardı. Ben bu senenin daha soğuk geçeceğini düşünüyorum. Bir an önce havanın soğumasını istiyoruz." dedi.

"MALİYETLERİ KURTARMA SEZONU"

Mutlu, balıkçıların birçoğunun kendi bölgesinde avlandığını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu sezon bizim açımızdan bir kazanma sezonu değil, tamamen maliyetleri kurtarma sezonu olur diye düşünüyorum. 3 kilogramı 100 liradan satılan hamsiyi vatandaş istediği şekilde alabiliyor. Hamsinin bölgemizde avlanmasına devam edilmesi için havanın soğuk gitmesini temenni ediyoruz. Havalar daha da soğursa hamsinin daha da iyi toplanacağını ve bollaşabileceğini söyleyebiliriz. Trabzon açıklarında hamsi avı devam ediyor."

Hafta sonu hamsi fiyatı dibi gördü, vatandaş metrelerce kuyruk oluşturdu

"FİYAT DA İYİ VERİM DE"

Trabzon Balık Pazarı'nda satış yapan Gökmen Aydın ise 3 kilogramı 100 liradan satılan hamsinin yanı sıra istavritin 60, levrek ve çipuranın 175, somonun kilogramının ise 150 liradan tezgahlarda yerini aldığını söyledi.

Aydın, hamsi fiyatının geçmiş yıllara göre uygun olduğunu, havanın soğumasıyla daha da düşebileceğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"İnşallah bundan sonra da bu fiyatlar devam eder, fiyatlar yukarı değil, aşağıya iner. Havanın az da olsa soğumasıyla avlanma biraz daha iyi oldu. Daha da soğudukça daha da fazla hamsi çıkacağını düşürüyoruz. Geçen seneye göre hem fiyat hem de verim açısından iyi. Bu sene palamut avlanmadı, hamsi oldu. İnşallah bundan sonra da böyle devam eder."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı, Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...