Tgrt Haber

EYT'de kritik detay! Hizmet dökümündeki harflere dikkat! Emekliliğiniz yanabilir

09 Kasım 2022 13:40 - Güncelleme : 09 Kasım 2022 14:30
EYT'de kritik detay! Hizmet dökümündeki harflere dikkat! Emekliliğiniz yanabilir

EYT için bakanlığın sık sık işaret ettiği aralık ayına sayılı günler kaldı. Bu yıl meclisin üzerinde en çok konuştuğu konulardan olan EYT’de son viraja gelindi. Emeklilikte Yaşa Takılanların kafalarındaki soru işaretleri teker teker cevap bulurken yeni ayrıntılarda ortaya çıkmaya devam ediyor. EYT’lilerin hizmet dökümlerinde yer alan K,Ş,S harfleri ile 02 ile 08 kodları ne anlama geliyor? Bu kodlar emeklilik durumu ve aylıkları etkiliyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya canlı yayında teker teker anlattı. İşte konuya dair tüm ayrıntılar…

EYT​ ile ilgili çalışmalar son hızı ile devam ederken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yapılan her açıklama ilgi ile takip ediliyor. Son olarak vatandaşların hizmet dökümlerinde yer alan harf ve sayıların neye işaret ettikleri merak edildi. 

MASADA TEK BİR MODEL VAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan kısa süre önce konuya dair yaptığı açıklamada  "Şu anda Vedat Bey ekibiyle birlikte çalışmalarını devam ettiriyor. Önümüzdeki ay ve yeni yıl EYT ile asgari ücretin arka arkaya açıklandığı aylar olacak." ifadelerini kullandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin​ ise önümüzde EYT’ye dair tek bir model var diyerek aralık ayına dikkat çekti. 

HİZMET DÖKÜMÜNDEKİ HARFLER NE ANLAMA GELİYOR?

2023 yılında yürürlüğe girmesi beklenen EYT düzenlemesinde yeni detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Hizmet dökümünde yer alan harfler ise merak ediliyor. İşyerleri ile ilgili olan bu harfler kişilerin emekli olma durumlarını ve aylıklarını etkileyebiliyor. Bu harf kodları ilerleyen günlerde sıkıntılara sebep olabiliyor. Örneğin, bir iş yeri için Ş yani şüpheli kodu veriliyor. Bunun sonucunda da o işyeri hakkında denetlemeler başlatılıyor. Hizmetin sahte olduğu ortaya çıkarsa maaş ve emeklilik​ durumunda değişiklik olabiliyor. Harf ve sayıların ne anlama geldiğini  CNN Türk yayınına konuk olan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya anlattı. 

K KODUNUN ANLAMA NEDİR?

K kodunu açıklayan Kaya şu sözleri kullandı: “Çalışanların E-Devlet sistemlerinde girdiklerinde hizmet dökümlerinin baş sol kısmında bu harfleri görecekler ve bunlarında farklı renkleri var. Turuncu, kırmızı ve yeşil şeklinde. 'K' harfi dediğimiz 'Kontrollü İşyeri'. Yani denetim elemanları tarafından işyeriyle ilgili süreç içerisinde yapılmış işlemler. Yani işyerinde birtakım sıkıntıların olabilme ihtimali söz konusu olabilir. Ki bu işyerleri geçmiş yıllarda pek çok olumsuzluklara sebebiyet verdiği için çalışanları ileride mağdur olmamaları için çalışma süreleri devam ederken Sosyal Güvenlik Kurumunun denetim elemanları tarafından incelemeler yapılıyor. Riskli gördükleri işyerlerine bu harfleri veriyorlar. Yani bu işyerleri denetim elemanlarının gözetiminde birtakım işlemler yapıyor”

Ş KODU NE ANLAMA GELİYOR?

Yine karşılaşılan Ş kodundan bahseden Kaya şunları söyledi: “'Ş' ise 'Şüpheli İşyeri'. Yani bir işyeri açılmış. Bu işyerinde fiili olarak faaliyete devam edip etmediği, primlerini düzenli ödeyip ödemediği konusunda bir itilaf ya da şüphe uyandırdığını görüyoruz. Burada yine Sosyal Güvenlik Kurumunun denetim elemanlarının işlem yaptığını takip edebiliriz.”

S KODU SAHTE İŞYERİ

“En riskli grup ise 'S' harfi ile yer alan 'Sahte İşyeri'” diyen Kaya açıklamasını şu şekilde yaptı: “Burası fiili hayatta hiçbir faaliyeti olmayıp sigorta primi toplamak için ya da usulsüzlük yapmak için yapılan, tescil edilen işyerleri ki burada hizmet alan işverenlerin çalışanları, emekli olmaları durumunda bu işyerinde S harfi ile adlandırılmış işyerinden emekli olmuş kişi ileriki yıllarda bu işyerinin sahte olduğu tespit edildiği takdirde emeklilikleri iptal edildiği gibi, aynı zamanda almış olduğu sağlık hizmetleri ve geçici iş görmezlik gelirleri de yasal faizleri ile birlikte çalışandan geri alınmakta.”

SAYI KODLARINI AÇIKLADI

Vatandaş tarafından sayısal kodlar da merak ediliyordu. Kaya bu kodların da ne anlama geldiğini ifade etti.  "Emekli olduktan sonra işe giriş bilgilerindeki bazı kodlar da değişiyor. Burada öne çıkan, '08' ve '02' kodları oluyor. Kişi emekli olduktan sonra statüsü değişmiş oluyor, aktif durumdan pasif duruma düşmüş oluyor. İşten ayrılış kodunu '08' olarak kullanacaklar, bu emekli demektir. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edecekse, bu sefer işe giriş kodu '02' olacaktır. İşverenlerin işe giriş bilgilerindeki kodları ve işten çıkış kodlarına bu noktada dikkat etmeleri gerekiyor" sözlerini kullandı.

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Kemal 9 Kasım 2022 15:42

1994 sigorta 2007 bakur girişim var eyt den yaralanabiliyormuyum

Sonraki Haber Yükleniyor...